We hebben vorige week een monument gekocht en nu ben ik als een idioot aan het inlezen over duurzaam verwarmen, isoleren, enzovoorts. Dit forum lijkt een erg mooie plek, hopelijk kan iemand me een beetje op weg helpen.

Het is een pand uit de jaren 60, in Rietveld stijl. Veel glas en stalen kozijnen dus. En geglazuurde bakstenen, dus spouwisolatie wordt lastig, maar dat komt later.
Ik wil nu eerst kijken wat voor verwarming we het beste kunnen gaan regelen. Momenteel zit er alleen een hete lucht verwarmingsysteem in met roosters in alle kamers. En 2 gastkachels in 2 kamers als bijverwarming. Er is een CV ketel aanwezig, maar huur. Liefst wil ik zoveel mogelijk zonder gas verwarmen.
We hebben een groot plat dak, dus genoeg ruimte voor zonnepanelen en / of collectoren.
We werken allebei vanuit huis, dus het huis moet de hele dag aangenaam warm zijn.
We willen in ieder geval vloerverwarming aanleggen met een warmtepomp.

Nu heb ik de volgende vragen: Kunnen we de hete lucht verwarming blijven gebruiken als bij-verwarming? Ik weet niet precies wat daar nu voor systeem/kachel op zit, maar ik gok dat ie op gas werkt.

Wat voor warmtepomp is handig? Is lees lucht-water, of water-water? Wat zijn de voordelen/nadelen en waneer is iets wel/niet mogelijk? Het huis staat op een perceel van 1500 meter in het bos.

Zijn zonne collectoren handig? Of gewoon voor alleen panelen gaan?

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Ik hoop dat [~25] dit bericht leest, want zo te zien ben jij een ervaringsdeskundige :)

Groeten, Pim.

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Pim,

Spouwmuur isoleren heb ik een paar jaar geleden in een stukje aanbouw laten doen. Of dat in de buitengevel zonder schade mogelijk is hangt in hoofdzaak af van de breedte van het voegwerk. Bij mij is dat voegwerk ongeveer 12 mm., de gaten die ze boren zijn ongeveer 20 mm. maar ze boren die tussen de stootvoegjes en lintvoegen. Ik geloof niet dat dat op gaat vallen, ze maken de gaten meteen weet in kleur dicht. Bij mij was het technisch niet mogelijk het dak van de aanbouw tussen de balken vol te laten spuiten, anders had ik dat ook gedaan. Omdat je een plat dak hebt kun je dat ook nog overwegen...

Ik zag iets passeren van triple beglazing. Ik ga er even vanuit dat er nu nog enkel glas in staat. In de stalen ramen die je hebt is dat waarschijnlijk zonder zware aanpassingen niet mogelijk. Je hebt al 19 mm MEER sponning nodig als bij "gewoon" dubbel glas. Je hebt dan inclusief kitnaden ongeveer 6,5 centimeter diepe sponningen nodig. Als ik die keuze moest maken zou ik denk ik gaan kijken naar de jongste versie van monumentenglas. Hier zitten flauwe strepen en vertekeningen in van verticaal getrokken glas zoals dat rond die tijd gemaakt is. De dunste uitvoeringen hiervan zijn 7 mm., slechts een fractie dikker dan enkelglas. Voor plaatsing wordt dit direct in de sponning gelijmd en van buiten met een speciale kit schuin afgekit zodat het 100% lijkt op stopverf. Sponningen van die stalen ramen zijn meestal 15 mm hoog denk ik. Als ik een ruit aanstop is de stopverfzoom ongeveer net zo hoog als hij diep is. Hij loopt dus 45 graden af. Het verschil in dikte van enkelglas naar dit type iso.glas is gewoon onzichtbaar weg te kitten. U waarde hiervan is 1.7, ongeveer gelijk aan de oudere typen isolatieglas. Niet zo super als triple glas, maar in een monument veel acceptabeler en toch een forse besparing en veel comfortabeler als enkel glas. Elke monumenten commissie is hier blij mee.

Maak voordat je je verwarming opnieuw laat berekenen een goed plan wat je wil gaan isoleren en met welke specificaties van materialen. Zorg dat je voor die berekeningen de isolatiewaarden van alle buitenste bouwvlakken hebt, inclusief je vloeren.

Succes! Een leuke uitdaging!
Groet, Jeroen Hulsen

Pim
Pim

Vandaag een technische keuring laten doen en weer wat wijzer.
- De begange grond vloer blijkt een nehobo vloer te zijn. Er zit volgens mij wel 50cm kruipruimte onder, dus isoleren aan de onderkant is mogelijk.
- Vloerverwarming infrezen bij nehobo is alleen mogelijk als de deklaag dik genoeg is, anders is droogbouw vloerverwarming wellicht een optie. Zijn er hier ervaringsdeskundigen?
- zonnepanelen op het dak wordt wellicht toch lastig ivm schaduw van bomen, het staat op een bosperceel.
- kozijnen hebben nu meestal al dubbel glas en zijn een combi: sommigen staal, anderen hout. Is het mogelijk om hiervan de U-waarde te meten? Vervangen voor goed isolerend glas is dus in dit kozijn mogelijk, maar door de enorm grote panelen wel kostbaar.
- hete lucht ketel is een Thermo-Air FC-20, verdere details moet ik nog uitzoeken, maar de ventilatie roosters zitten niet altijd op logische plekken (onder het raam), maar vaak aan de binnenmuren. Wellicht toch maar overwegen deze buizenvoor ventilatie te gaan gebruiken.
- dak is plat (bitumen) met aan de binnenkant gipsplaten. Zit volgens mij wel isolatie tussen, maar is waarschijnlijk gering. Ik begrijp dat een plat dak ook van buitenaf geisoleerd kan worden. Wat is jullie ervaring daarmee?

Ik ga morgen sowieso bellen met een paar specialisten om hun advies te vragen op het gebied van isolatie / ventilatie / verwarmen / duurzaamheid.

Ik hou jullie op de hoogte :)

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Pim,
Ik heb overwogen plat dak in te laten spuiten met korrels, maar had dat dan van binnen laten doen. Let wel op als je dak al geïsoleerd is, je loopt als je dat dubbel gaat doen risico van condensvorming tussen de isolatielagen in. Zoek dat dus even goed uit.
U-waarde van Isolatieglas meten vraag ik even na voor je.
Groet, Jeroen

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Als je vernieuwen van stalen ramen overweegt zou je ook eens kunnen kijken naar Reynaers CS-38 SL. Dit wordt in restauratie / renovatie ook regelmatig toegepast Pim.

Ton
Ton

Dag Pim. Ik heb vier jaar geleden vloerverwarming laten plaatsen in de vloeren van begane grond en verdieping. Daarnaast geen enkele andere verwarming ( Was makkelijk want het hele huis moest op de schop. Verwarming via gas en een paar maanden later met een LuchtWaterWarmtePomp. Ervaringen: Alleen vloerverwarming gaat uitstekend. Bijverwarming is niet nodig. Als je een groot pand hebt met veel verschillende ruimtes dan is het handig om de vloerverwarming tijdens het leggen al in apart te regelen segmenten in te delen die elk met een eigen thermostaat in te regelen zijn. LWWP bespaart me ongeveer een kwart-een derde in mijn gasrekening met een licht stijging in de electrarekening. Belangrijkste issue: we hebben een kleine B&B en dus veel tapwater. Dat kan een LWWP niet goed dus spring gas direct bij. Mijn volgende stap is dan ook zonneboiler, maar dan moet de welstand het nog wel goed vinden dat ik zonnecollectoren op een plat dakje plaats. Dat loopt nog. Collectoren zijn efficiënter dan PV-panelen. Maar dan moet je de panelen niet te ver weg hebben liggen want dan verlies je weer warmte
Wat ik van water-water weet is dat geothermie ( diep boren naar bellen warm water in de lucht bij ons niet mag ( waterwingebied). Wel lees ik over systemen die een buizenstelsel op ongeveer 1.20 meter in de grond plaatsen waardoor een soort warmtewisselaar ontstaat die altijd ongeveer 8-10 graden Celsius water beschikbaar heeft. Dus dat deel hoeft in de winter niet meer verwarmd te worden en in de zomer kan je het via de vloerverwarming als koeling gebruiken in je huis ( wel bij installatie van de vloerverwarming aangeven dat je het systeem ook als koeling wil gebruiken. Dan gebruiken ze geen staal in het systeem want dat condenseert.)
Hoopt dat het helpt, Ton


inloggen of registreren om te reageren.