Hallo, De brandmuur in de deel van onze boerderij vertoont op diverse plaatsen zoutuitslag. Ik heb de muur geheel schoon gebikt en weer gestuct, maar dat was maar voor twee jaar voldoende. De ademende muurverf vertoont blazen en er komen bruine kringen op het stucwerk. Op internet heb ik gezien dat de muur ingespoten kan worden zodat je geen last meer hebt van optrekkend vocht. Wie heeft hier ervaring mee of weet een andere oplossing ? Arie Krijgsman
Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen
Bruine kringen duidt inderdaad op doorslag van vocht. Om deze weg te werken moet je de bruine kringen isoleren; het vervelende is dat die producten juist weer afsluiten. Als je de mogelijkheid hebt misschien het vochtpercentage in de muur meten en controleren of het inderdaad optrekkend vocht is. Waardes moeten onder dan beduidend hoger zijn. Wat ook mee zal spelen hoe open dat de muurverf daadwerkelijk is en welk type pleister je gebruikt hebt. Cementgebonden is beter bestand dan gips. Je kan inderdaad onder in de muur de fundering injecteren om zodoende een barrière te maken tegen optrekkend vocht.
Anoniem (niet gecontroleerd)
Bruine kringen komen inderdaad meestal door vocht. Dat probleem moet je eerst oplossen voor je verder gaat. Een brandmuur is een binnenmuur, dus de kans is groot dat het om optrekkend vocht gaat, maar sluit ook een lekkage niet op voorhand uit. Bijvoorbeeld uit een leiding (of condens op een metalen leiding) of een lekkage van boven. Ga in geen geval het vocht opsluiten met inspuiting (hydrofoberen), dat geeft al vrij snel heel veel extra problemen (rotting). Schakel hier iemand voor in die echt ervaring heeft met vocht bij monumentale constructies / muren (ervaren / erkende monumentenadviseur). Als het vochtprobleem is opgelost kun je gewoon opnieuw stucen etc.
Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen
Wegverf of wegenwit sluit vocht op. Als het om optrekkend vocht gaat wil dat onder in de muur uittreden middels verdampen. Deze druk zorgt er voor dat je wegenwit gaat afbladderen. Zelfde probleem als wat AK wellicht nu al heeft met de ademende muurverf die afbladdert. Is er wellicht ruimte onder de vloer aan de woningzijde die geventileerd kan worden om zo de fundering droog te houden?
HofTiengemeten
HofTiengemeten
Ik ben benieuwd waar je boerderij staat en hoe oud de muur is. Hier in Zeeland het je het verschijnsel 'waterhuis': huizen onder zeeniveau die geïnundeerd zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog (Walcheren is door de geallieerden in 1944 onder water gezet) of getroffen zijn door de Watersnoodramp (de rest van Zeeland + een deel van West-Brabant en Zuid-Holland) hebben lange tijd in zout water gestaan. Die huizen hebben nog steeds zoutuitslag en daar worden standaard voorzetwanden gemaakt, omdat behandelen eigenlijk zinloos is. Zou het kunnen de je brandmuur ook zoiets heeft ondergaan?
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Oude boerderijen hebben vaak last van dit probleem. Zeker daar waar vroeger stalruimte is geweest. Door de urine en uitwerpselen van de dieren die op stal hebben gestaan zijn er veel zouten in de bodem rondom de fundering terecht gekomen. Bij vochtige omstandigheden lossen deze zouten op, het vocht trekt in de muren, aangezogen door het verdampende effect in ruimtes waar gestookt wordt, en verdampt weer hoger op in de muur. Bij dit verdampen blijven de zouten in de muren achter en veranderen weer van opgeloste toestand in een vaste kristalvorm. Deze vaste kristalvorm is vele malen groter dan in opgeloste toestand. Gevolg is dat wanneer dit zout niet aan de oppervlakte van de muur komt maar ergens achter bijv. een verf- of stuklaag ophoopt dat het zout deze lagen gaat opdrukken, net zo lang tot er blazen, scheuren en losse delen ontstaan. Aan dit proces is weinig te doen en alle middelen die het zouttransport proberen te blokkeren maken de situatie vaak alleen maar erger. De beste remedie is inderdaad proberen te voorkomen dat er vocht is (goed ventileren), en daar waar vochttransport is er voor te zorgen dat het zout zo veel mogelijk aan de buitenlucht kan kristalliseren. In kelders zie je dit vaak als een soort witte pluis. Dit is geen schimmel maar zoutuitslag (proef maar eens met een natte vinger). Veeg de aanslag er af en toe af en verwijder het uit de omgeving. Ga niet aan de slag met verf en dergelijke. Dat maakt het alleen maar erger.
Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen
Eelco, in dit geval gaat het om een brandmuur, dus inderdaad aan 1 zijde voormalige stal. Ik kan me voorstellen dat Arie (er vanuit gaande dat de voormalige stal nu woonruimte is) de muur niet onbehandeld wil laten en zoutuitslag van de muur wil blijven borstelen. Wat zou je bezwaar zijn om middels injecteren een barrière te maken tegen optrekkend vocht? Als dit probleem is opgelost en de muur is voldoende droog kan immers "gewoon" geschilderd of gestukadoord worden.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Injecteren kan soms helpen maar het gaat ook vaak mis en maakt de situatie erger. Ik ben dit in de praktijk veel tegengekomen. Het lukt bijna nooit om een blijvend gesloten vochtscherm aan te brengen. Vaak lukt het niet om volledig te injecteren en in de loop van de tijd ontstaan er door kleine bewegingen en temperatuurschommelingen toch scheuren in het vochtscherm. Onder dit vochtscherm is de vochtdruk toegenomen en zal nu zijn weg omhoog weer vinden waardoor je boven het injectiegebied hotspots krijgt waar het vocht van de muren gaat parelen. Mijn devies: wil je in een monument wonen accepteer dan dat niet alles (blijvend) strak en wit is. Een woonomgeving als in een strak comfortabele en altijd warme moderne woning is vaak niet te realiseren in een monument. in de plaats daarvan krijg je er een mooi en monumentaal gebouw met karakter, sfeer en een verleden voor terug waar geen nieuwbouwhuis aan kan tippen.

inloggen of registreren om te reageren.