Ik heb mijn rijksmonument redelijk geisoleerd met dubbel glas, gevelisolatie binnen en waar mogelijk vloerverwarming. Het effect is dat ik mijn woning kan verwarmen met een CV temperatuur van 35 graden bij normaal weer en 40 graden als het heel koud is. Een kamertemperatuur van 18 graden vind ik ook prima om te hebben, als je 25 graden zou willen dan red ik het niet met 40 graden CV water. Ik heb een 20 jaar oude CV-HR ketel die ik wil vervangen door een lucht-warmtepomp, waarbij ik van het gas af wil. Dat zou met de gegeven water temperatuur moeten kunnen lijkt mij. Je zou zeggen dat met deze gegevens het plaatsen van een warmtepomp eenvoudig is. Maar ik kan geen adviseur vinden die hierin kan helpen. Leveranciers van warmtepompen willen alleen verkopen, en het merendeel van de installateurs hebben last van tunnelvisie en zeggen direct dat een warmtepomp in een monument niet mogelijk is. Kortom na deze inleiding zou ik graag in contact willen komen met een adviseur die wel open staat voor de mogelijkheden in een monument ipv een standaard rijtjeshuis. Als iemand positieve ervaringen heeft zou ik het fijn vinden dat te vernemen.
Lambert Kleine Deters
Lambert Kleine Deters
Hallo Kostlad, Wij verkeerden in dezelfde situatie als jullie. 3 jaar terug hebben we een hybride warmtepomp geplaatst. De ervaringen daarmee zijn erg goed. We zijn dan wel niet van het gas af, maar gebruiken nog maar 10% van ons eerdere gasverbruik. Beslist een aanrader!
J-A-Laan
J-A-Laan
Hallo Kostlad, Wij hebben goede ervaringen met Sixways uit Wognum. Afgelopen jaar hebben wij ons huis uit 1887 geïsoleerd en verbouwd. Sixways heeft de warmtepomp met bronwater en de ventilatie vloer met warmteterugwinning verzorgd.
Carla & Maarten
Carla & Maarten
Hi Kostlad. De L/W warmtepompen kunnen tegenwoordig cv-water tot 55-60 gr leveren. Meer dan voldoende voor jou situatie. Dat maakt het voor ons nu ook haalbaar. Zelf stook ik in een slecht geisoleerde boerderij op 55-60 gr. We gaan nu een verbouwing en ga principieel van het gas met een Nibe van 16kW. Ik volg de weg andersom.Er wordt deels geisoleerd met vloerverwarming en een nieuwe geisoleerde rieten kap. Niet alle muren worden geisoleerd, omdat dan teveel details verloren gaan. Eventueel later naisoleren als t moet. In combinatie met PV wordt het al snel financieel aantrekkelijk. Installateurs rekenen met kengetallen, bv 100-120 Watt/ m2. Het is geen rocketscience meer.
Pim
Pim
Ik verwarm mijn monument ook met een warmtepomp, maar wel met een water/water pomp, dus met een bron boring. Kost ongeveer 10.000 euro extra, maar de voordelen zijn voor mij heel groot: zeer stil (geen ventilator), koelen in de zomer voor bijna geen kosten, een iets lager energiegebruik, minder onderhoudt, en ook nog steeds zeer energiezuinig bij (strenge) vorst. Mocht je de ruimte hebben voor een grondboring (zowel fysiek als financieel), dan zou ik dat zeker overwegen. Als je aangeeft in welke regio je woont zijn er misschien wel mensen die tips voor installateurs hebben. Hier nog twee fora waar zeer veel info te vinden valt: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2095684 https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1654510
Anneke
Anneke
Hallo Kostlad, wij zijn met dezelfde transitie bezig. Wij hebben Ben Dull als energie-adviseur, hij zorgt voor alle capaciteitsberekeningen en adviseert ons stap voor stap richting een warmtepomp, in ons geval zal het waarschijnlijk een hybride pomp gaan worden. Dit is al het 2e huis waarin hij ons adviseert. Hij is iemand met veel verstand van zaken, die juist out of the box wil denken. Email: ben@energieinactie.nl, tel 06 51560396
Kees Kerkhoven
Kees Kerkhoven
De Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (Stichting ERM) heeft (o.a.) veel info over het verduurzamen van monumenten, zoals o.a. te vinden is op http://www.duurzaamerfgoed.nl/. Op de pagina https://www.duurzaamerfgoed.nl/alle-deelnemers zijn ook overheden en adviseurs te vinden die op dit gebied kunnen ondersteunen. De Stichting ERM kan mogelijk ook worden gebruikt als beginpunt van een zoektocht naar adviseurs en mogelijkheden voor verduurzamen van monumenten.
Bram Bos
Bram Bos
Op het al jaren lang lopende Tweakersforum 'Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen' (inmiddels deel #10; https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2095684/last) wordt heel veel ervaring gebundeld van warmtepompliefhebbers. Eén van de deelnemers daar is Marnix Rozenga uit Ilpendam (Kemphaan 6 1452 XV; 06 23572874), en die kan je zeker goed adviseren én (helpen met) installeren. Hij is wel druk, net als iedereen in die business, maar zal zeker niet terugschrikken voor een monument. Tweede tip: Bram Grabijn van Rebra/Ecensy (https://warmtekoudeopslag.info). Derde tip: Ecolibrium (https://ecolibrium.nl). Alledrie kan ik aanbevelen, mede uit eigen ervaring.
Anoniem (niet gecontroleerd)
Ik heb een vergelijkbaar probleem. Wij hebben een redelijk geïsoleerde woonboerderij, voorzien van vloerverwarming. Toen ik begon over een hybride warmtepomp wat het eerste wat mijn installateur zei; kansloos. ik ga op zoek naar een partij die wel wil en kan.
jan.peuscher
jan.peuscher
Wij zijn halverwege isolatie en hopen binnenkort zonnepanelen te mogen plaatsen. Ik heb een offerte van use all energy in bentelo die zegt probleemloos 20 panelen PVT te kunnen plaatsen met een warmtepomp die gewoon geschakeld kan worden als hybride. zoek maar eens op. g

inloggen of registreren om te reageren.