Van het oude platform: Iemand ervaring met “volledig van het gas af”?

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 7 maart 2018
3 reacties
Total amount of likes 0 like

Arjen  Jan 13·

Iemand ervaring met “volledig van het gas af”? Ik ben me aan het oriënteren. Iedere gedeelde ervaring is waardevol! 

 

  • Koen  Jan 13 

    Ik heb een monument

    Goede middag Arjen, ja genoeg ervaring ook bij monumenten. Wat is specifiek je vraag? Mvg Koen

     

  • Welke techniek heb je voor gekozen? Lucht/Warmtepomp en lt-verwarming icm zonnepanelen en evt zonnecollectoren met boiler? Waar heb je panelen geplaatst, op grond?

    •  
  • Koen  Jan 13 

    Ik heb een monument

    Arjen , wij zijn voornemens om een lucht-water warmtepomp te plaatsen met (z)lt verwarming (35-30) in een combinatie van vloerverwarming en ventilator convectoren. Verder zonnepanelen en een zonneboiler voor warm tapwater en verwarming in de zomer (badkamer en avond). Zonnepanelen zijn we voornemens om op het dak te plaatsen. Compleet zwarte panelen op een zwart pannendak zodat het eea zo min mogelijk opvalt.

    •  
  • Arjen  Jan 13 

    Koen, Dat is een forse inzet van alternatieve middelen! Heb je een vergunningentraject te gaan ivm plaatsen zonnepanelen op dak?

  •  

    Koen  Jan 13 

    Ik heb een monument

    Arjen, De gemeente hier hanteert vergunningvrij bouwen. Ik hoef dit dus alleen te overleggen met de monumenten commissie en een omgevingsvergunning aan te vragen. Gelukkig is men hier er ook wel van overtuigd dat het belangrijk is monumenten duurzaam te maken om ze te kunnen behouden. Als monumenten door de hoge gebruikskosten monumenten op termijn leeg komen te staan en vervallen is niemand er bij gebaat. Het is helaas niet zo dat elke gemeente zo denkt in Nederland, hierdoor zie je ook enorm veel verschillen in de invulling van dit vraagstuk. Mvg Koen

    •  
  • Arjen  Jan 14 

    Koen, Dank voor je reactie. Ik informeer bij mijn gemeente en kies waarschijnlijk alleen voor zonnepanelen. Niet voor collectoren. De panelen plaats ik op het erf bij mijn boerderij. Gr. Arjen

    •  
  • Koen Jan 14 

    Ik heb een monument

    beste Arjen, zonnepanelen en collectoren kun je tegenwoordig op het zelfde formaat krijgen waardoor het optisch het zelfde lijkt. Qua rendement op je investering kun je bijna niet op tegen een zonneboiler. Je moet natuurlijk wel de ruimte hebben voor het vat. Mvg Koen

    •  
  • Arjen  Jan 14

    Ik moet panelen en collectors op een vrij grote afstand (ca 20m) van pand realiseren. Voor panelen is afstand geen probleem; voor collectoren wel. Overigens heb ik ruimte genoeg voor een vat. Dat is dus geen probleem.

    •  
  • Koen Jan 14 

    Ik heb een monument

    Arjen  afstand is ook geen probleem voor zonnecollectoren. Het is een kwestie van het juist dimensioneren van de pomp en leidingen. In principe kan je elke afstand overbruggen. Je kan bij zonnecollectoren voor vele opties kiezen, alleen tapwater, alleen verwarming of beide met voorrang op tapwater.

  • Arjen Jan 14

    Okay. Het werd me afgeraden. Afstand en op temperatuur houden van vat vraagt veel energie.

  • Koen Jan 15 

    Ik heb een monument

    Arjen , ik denk dat je het anders moet zien. Alles wat je met zonnecollectoren doet hoef je niet met elektrischste energie te doen of met een warmtepomp. Warmteverlies van je vat is gelijk bij een zonneboiler of een warmtepomp dus je moet ergens die energie mee terug brengen. Je kan de berekening eens maken wat je een vat met zonnecollectoren kost of een vat met warmtepomp en pv panelen. Ik denk dat de zonneboiler veel goedkoper is en minder stroom vraagt. Het is de goede combi die werkt en het staat of valt met je regeling. Bijvoorbeeld Je boiler moet altijd 48 graden zijn om 7:00. Daarna ben je de hele dag weg en moet hij om 19:00u weer minimaal 48 graden zijn. Je kan het verlies overdag door een warmtepomp/elektrisch element laten doen, of je laat overdag de zon het vat naar maximaal 95 graden brengen. Als er te weinig zon is kan je warmtepomp bijspringen. Is er meer heb je voldoende warmte gebufferd om in de ochtend 48 graden te hebben en heeft je warmtepomp minder hoeven draaien. De energie die het dan kost om het warm te houden is heel weinig omdat het alleen maar een pomp is en je geen omzettingsverliezen hebt zon>stroom>warm water. Mvg Koen

  • Arjen Jan 15 

    Hoi Koen, 
    Ik keek gister even op je account. Je bent specialist duurzaamheid! Was ook al te merken. En wat een mooie buitenplaats! Ik heb vrijdag een adviseur duurzaamheid uit Den Helder (installatiebedrijf Wilms) op bezoek gehad. Hij heeft thuis ook min of meer de installatie die jij voorstelt. Hij kwam op grond van gedane ervaringen/metingen terug van toepassing zonnecollectoren/boiler. Op temperatuur houden van vat zou te veel energie vragen. Afstand zou bij mij ook issue zijn. Maar ik volg jou redenering ook. Ja, wat is wijsheid?

  • Koen Jan 15 

    • Ik heb een monument

      Arjen wijsheid? Die heeft niemand in pacht. Het enige wat je kan doen is naar je portemonnaie kijken en rekenen. Wat kan/wil je investeren, welke terugverdientijd, welk comfort wil je. Dat is wat er eigenlijk de basis vormt.

    • Arjen  Jan 15 

      Koen  Dank voor het meedenken. Gr. Arjen

    • Arjen  Jan 18

      Koen, moet je per se met lt-radiatoren werken of vloerverwarming werken? Of kan je ook de bestaande radiatoren gebruiken. Of is daarbij nadeel van lange opwarmtijd te fors?

    • Koen  Jan 19

      Ik heb een monument

      Arjen, nee dit hoeft niet maar is wel aan te raden. Het rendement van een lucht water warmtepomp is afhankelijk van de gevraagde water temperatuur. Hoe hoger de temperatuur hoe lager het rendement. Wij passen hier een combinatie van vloer en luchtverwarming toe. Vloer is voldoende voor een aangename oppervlakte temperatuur en de ruimte op 18 graden te houden. De convectoren zitten op de zelfde vloerverwarmings verdeler maar zorgen er voor dat er tijdelijk extra capaciteit geleverd kan worden om een ruimte snel op te warmen naar 20 graden. Voor de slaapkamers doen we alleen luchtverwarming omdat dit sneller reageert en met vloerbedekking de werking van vloerverwarming geminimaliseerd wordt. Verder zou het betekenen dat we alle oude houten vloeren moeten verwijderen en vervangen door zwaluwstaartplaat of een droogbouw systeem.

      Eigenlijk kun je het verdelen in de volgende categorieën: 
      ZLTV > water 35-30°C 
      LTV > water 45-35°C 
      MTV > water 60-40°C 
      HTV > water 90-70°C

      Hoe lager hoe beter voor een warmtepomp. Het grootste nadeel van lage temperatuur verwarming is het ontbreken van stralings warmte.op radiatoren. Deze zal je alleen bij het opwarmen hebben, als de lucht eenmaal begint op te stijgen gaat het vooral om in convectie warmte. Bij ZLTV en lucht verwarming moet je eigenlijk altijd convectie opwekken met geforceerde lucht omdat deze niet vanzelf ontstaat. Je hebt dus altijd stroom nodig bij je afgifte toestel.

      Hoop dat dit je vragen beantwoord.

      Mvg Koen

    • Arjen  Jan 19 

      Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord! Gr. Arjen

    •  
  • Nancy Jan 25

    Hier nog een geinteresseerde. Net een monument aangekocht en benieuwd naar ervaringen met warmtepomp en infraroodpanelen

     

    Koen  Jan 25 

    • Ik heb een monument

      Goede middag Nancy, wat wil je graag weten? Er is namelijk zo veel over te vertellen ?

  •  

    Nancy  Jan 25 

    Hahah alles wat je weet!! We zijn benieuwd naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld de lucht - waterpomp. Genereert deze voldoende warmte om volledig van gas af te kunnen? Wij zijn op zoek naar mogelijkheden om helemaal van het gas af te gaan (infrarood panelen, warmwater mogelijkheden, etc.) maar overal zie je berekeningen van bijna een verdubbeling in de elektriciteitskosten. Dus praktische tips zonder boekwerken ?

    • Koen Jan 25 

      Ik heb een monument

      Ik zal het in een notendop proberen uit te leggen. Elk huis heeft een bepaalde warmtelast. Dit is je transmissie van binnen naar buiten. Als je een woning hebt met een transmissie van 38 kW pak je de eerste maat ketel er boven, ca 40 kW. 
      Als je een warmtepomp nodig hebt heb je dus minimaal 38 kW nodig omdat dit de warmte is die je kwijt raakt. Als je gaat isoleren gaat dit aantal kW naar beneden wat je nodig hebt om het warm te houden. Hoe je het warm houd kun je zelf kiezen. Je zal altijd je transmissie moeten dekken. IR panelen geven stralings warmte maar hebben ongeveer een rendement van 95% (1 kW er in = 0,95 kW er uit) een warmtepomp werkt het best bij lage water temperaturen. Je hebt dan geen stralings warmte (Zie de posts hier boven). Gemiddelde jaar rendement van een warmtepomp is rond de 350%. Feit is dat je met infrarood panelen meer stroom verbruikt dan een warmtepomp bij dezelfde belasting. IR: 40kW / 0,95 = 42,1 kW er in. Warmtepomp op zltv: 40kW / 3,5 = 11,4 kW. Eerder heb ik al veel uitgelegd over temperaturen en zo. IR heeft dus zeer lokaal een prettig gevoel en wordt vaak gebruikt om een plekje in je huis te verwarmen. Voor grote ruimtes is het minder geschikt. Er zijn dus plussen en minnen aan de systemen.

Reacties (3)

Erik van den Oord
Erik van den Oord

Ha Maartje, wij hebben 10 jaar geleden ons Rijksmonument gerenoveerd/uitgebouwd en aardwarmte toegepast (in combinatie met overdruk ventilatie, zodat de oude ramen er in konden blijven). Wij zijn er erg tevreden over. Het enige 'probleem' is dat we door de drogere lucht krimp van de panelen in de oude deuren hebben, maar dat heeft ook zijn charme.
Welk systeem je moet toepassen is maatwerk. En ja, wij werden destijds ook moe van iedereen die het beter weet. Daar moet je toch echt je eigen pad in trekken.
Alles begint bij goede isolatie, anders heeft een (lucht)warmtepomp geen zin. Tips:
-1- informeer bij installateurs die vooruitlopen, die al minimaal een jaar of vijf / 20 aardwarmte systemen hebben toegepast en ga en ga kijken bij mensen die het in de praktijk toepassen (je bent welkom);
-2- informeer goed naar het geluid: niet alleen van de pomp, maar ook van convectoren (daar zitten 'brommende' ventilatortjes op);
-3- ga nu al met de andere bewoners in gesprek over de toekomstige warmte behoefte en bepaal welk systeem je voorkeur heeft (misschien wel meerdere systemen om de 'tapwater-afstand' zo klein mogelijk te houden);
-4- zet een goede aanbesteding op, vraag offertes voor het voorkeurs systeem en vraag de installateurs ook om een alternatief: stel dat het hun huis was: wat zouden zij dan toepassen;
-5- reken enkele scenario's door, regel subsidies en informeer naar groene hypotheken (rente korting): investeer in een duurzame warmtevoorziening die leidt tot lagere woonlasten (dat kun je van een keuken niet zeggen, terwijl het budget daarvoor in de meeste gevallen minder ter discussie staat).

Rene Kersten
Rene Kersten
Ter informatie: er zijn diverse proefprojecten geweest van hybride warmtepompen waarbij de nog ontbrekende warmtebehoefte electrisch werd bijgestookt. Omdat er op electrisch vermogen zoveel heffingen zijn viel dat heel veel gebruikers bijzonder naar en met name financieel naar op het dak. Het zou veel schelen wanneer er met tijdschakelingen en extra capaciteit warmteopslagvaten minimaler gebruik gemaakt wordt van electriciteitsleveringen vanuit het net en maximaal vanuit éigen' zonnecollectoren. Zeker omdat de terugleveringsregeling verdwijnt en de prijs van de teruglevering zoveel lager is dan de aankoop van stroom. Door extra warmteopslagvaten kan veel extra warmtebehoefte gebufferd worden, eenvoudig maar kom hier maar weinig van tegen (je moet ook maar de ruimte hebben. Ook zou het fijn zijn als voor deze toepassing kleine kant-en-klaar-regelpakketjes beschikbaar komen om een extra circulatiepompje te sturen( variant op zonneboilercirculatiepompjes. Helaas zijn de electrische huisbatterijen nog niet fatsoenlijk beschikbaar ( wie heeft hierin nog tips/weetjes?) want eigenlijk -tesamen met een flinke capaciteit zonnecollectoren voor de benodigde warmtepompelectyrische energie - wel gewoon een voorwaarde bij warmtepompen. Extra: Ook is het isoleren- thermisch en luchtdichtmaken- reuze belangrijke randvoorwaarde. Bij de veldtocht van Napoleon Rusland in, hadden de soldaten tinnen knopen en beneden een bepaalde tempratuur daar vielen deze knopen uiteen en daarmee de jassen. Ter illustratie van: Hoe warm ook je jas, met tocht gaat ook dit voordeel snel verloren. Ik isoleerde mijn grote zolder en had alles geisoleerd behalve de 4 m2 waar de cv ketel hing, het bleef er koud. Maar toen ik de ketel verplaatst had naar de nieuwe plek en ook dat laatste kleine stukje geisoleerd was, kon ik plots volstaan met een T-shirt. Door deze laatste isolatie viel de trek weg en werd de isolatie werkzaaam. Een later luchtdichtheidstest bleek goed uit t5e vallen. Opmerkelijke vondsten waren luchtlekken langs enkele geisoleerde ramen langs het glas. Na verbetering van de laatste punten was ook daar de warmtewinst groot.

inloggen of registreren om te reageren.