Wij willen graag onze woning (rijksmonument uit 1744) isoleren. De muren zijn 70 cm dik (geen spouwmuur) en er is optrekkend vocht van grondwater op sommige muren te zien. Heeft iemand tips hoe je dit kunt aanpakken? Dank alvast!
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Wij wonen in een bovengrondse ijskelder met dezelfde problematiek en dikke wanden en hebben 25 jaar geleden voor destijds dikke voorzetwanden geplaatst aan de binnenkant. Met een spouw en een dampdoorlatend folie aan de koude kant en een dampdicht folie aan de warme kant. Met steenwol isolatie (vanuit ecologisch standpunt, natuurlijke materialen). Vandaag de dag zou ik Resol of Pir gebruiken, dat is wel kunststof, maar door de groter isolatiewaarde heeft het ecologisch toch een toegevoegde waarde. onze wand is staanders en liggers van 120 mm, met steenwol tussen de staanders. en gipsplaat. NERGENS is te zien dat het vocht in de achterliggende muur ergens tot problemen lijdt, maar dat zie je ook pas als het vocht ergens het gips bereikt. Idealiter zou ik vandaag de dag het volgende doen: 70 cm metselwerk is zeer moeilijk te impregneren van onderaf, dus daar kan je wel iets mee, maar misschien niet alles. Bij ons zit er ook nog een spouw in de muur, dus dan kun je alleen maar een gedeelte van de muur impregneren op het maaiveld tegen optrekkend vocht. Het kan natuurlijk zijn, dat dat ook het enige deel is dat vocht opzuigt. Selecteer wel een goed bedrijf, bijvoorbeeld Alpha Vochttechniek. 25 mm spouw Stijl en regelwerk van ongeveer 12 cm met 12 cm Resol tussen de stijlen en regels (als je op zoek gaat naar een 0 op de meter 20 cm), dampopen folie aan de koude kant (wel een beetje gepriegel om het daar te krijgen of delen van de voorzetwand op de vloer maken en de folie daar aanbrengen en dan de boel omhoog. Aan de warme kant van het regelwerk eerst een laag OSB of Multiplex, liefst met mes en groef aan 4 kanten en dan de dampdichte folie heel zorgvuldig met overlappende naden aanbrengen. en dan de gipsplaat. Als er heel af en toe een stopkontaktje in de wand komt, dit heel goed dampdicht afwerken. Als er heel veel leidingen in de muur moeten: deze leidingen op de OSB of Multiplex schroeven en dan de hele wand uitrachelen en nog een laag OSB of dun Multiplex gebruiken en daarover het gips. Veel succes met de afwegingen en aanpak
Christian Bakker
Christian Bakker
Als er balkkoppen doorlopen tot in de muur en je sluit de wand af met dampdichte folie aan de woonkant kan het zijn dat het vocht achter de voorzetwand alleen maar meer wordt. Is het echt grondwater of regenwater dat in de grond trekt, misschien drainagebuizen aan de buitenkant om water af te voeren. Een 70 cm dikke muur tegen optrekkend vocht impregneren lijkt mij niet te doen maar daar ben ik dan ook geen specialist in.
Hedwig Pesgens
Hedwig Pesgens
@ Reinier, bedankt voor je reactie. We hebben een vraag: 25 mm spouw Stijl en regelwerk van ongeveer 12 cm met 12 cm Resol tussen de stijlen en regels (als je op zoek gaat naar een 0 op de meter 20 cm). Kun je dit toelichten? We snappen niet helemaal wat je hiermee bedoelt.
Joan van den Hurk Bouwkundig Advies en Restauratie
Joan van den Hurk Bouwkundig Advies en Restauratie
Impregneren is lastig, zeker bij een dikkere muur, en ook onwenselijk want irreversibel wat bij monumenten niet/minder wenselijk is. Een algemeen advies is lastig te geven, elk monument kent eigen oplossingen, en daardoor is eigenlijk elk advies maatwerk. Eerste vraag is: waar komt het optrekkend vocht vandaan? Is het grondwater, regenwater, kwelwater....? Waar en hoe staat jullie huis? Op jullie vraag over Reinier's aanpak: 'als je 0 op de meter wilt, dan 20cm': als je energieneutraal wilt zijn (0 op de meter) dan is 12cm niet voldoende maar zul je 20cm toe moeten passen. Eén algemene vuistregel bij isoleren is wel te geven: 'isoleren betekent ventileren'!! Daar dienen jullie dus eigenlijk gelijktijdig aan te denken! Veel succes!
Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen
Quadcore isoleert 25% beter als pur pir resol. Misschien een idee om (b keus?) gevelplaten op een regelwerk te schroeven. Is ook zeker dampdicht. Gipsplaat er tegen en klaar.
Hedwig Pesgens
Hedwig Pesgens
@Joan van den Hurk, Dank je wel voor je advies. Het optrekkend vocht is grondwater. Ik denk dat we toch bouwkundig advies moeten inwinnen (bij partijen die monumenten verduurzamen), omdat het we toch ook een beetje bang zijn dat als we gaan isoleren (wrs kan het dus alleen door van binnenuit te gaan isoleren) we ook idd moeten kijken hoe je goed gaat ventileren. Je hoort en leest er zoveel verschillende dingen over!
Psychomac
Psychomac
Hier een gemeentelijk monument met vochtschade in drie ruimtes. Schimmelvorming en loslatend stuc in het verleden gehad. Een jaar of zes geleden Schrijvers systeem laten aanbrengen. Het huis is vrijstaand ; dus de wind kan zijn werk doen. Isolatie van binnen levert vrijwel altijd extra vochtschade op, was mijn bevinding. Van binnen wel een niet gebruikte schoorsteen gebruikt om die reageert op luchtvochtigheid ( en CO2); sindsdien is de vochtigheidsgraad netjes onder de 60 graden die twee ruimtes. Het huis had een kalkzandvoeg buiten en die is in het verleden op drie gevels dichtgesmeerd zodat de muren minder konden ademen. Dat staat dit jaar op het programma: nieuwe kalkzandvoeg aanbrengenZelfde geldt voor binnen. Alle kunstlakken vervangen. Hoop dat je hieraan wat hebt. Komt er eigenlijk op neer dat alle 'moderne' oplossingen niet adequaat zijn ; die gelden niet voor monumenten.

inloggen of registreren om te reageren.