mltnbrG1947
mltnbrG1947
Onlangs ontving ik nieuws over een kleine windmolen die zich leent om in een bebouwde omgeving te plaatsen. Het is een Duitse vinding. Het bedrijf heet Skywind. De opbrengst hangt uiteraard af van de hoeveelheid wind die de molen kan vangen. Heeft iemand ervaring met deze kleine molens? De molen kan direct aan het net leveren. In technisch opzicht is mijn indruk dat het voldoende ontwikkeld is. Of kan iemand beoordelen of dit een zinvolle innovatie is? De kosten zijn ex plaatsing circa € 3.000.
mltnbrG1947
mltnbrG1947
Skywind noemt als voorbeeld een situatie waar circa 3500kwh per jaar wordt opgewekt. Ze geven aan dat hun molen technisch heel geavanceerd is. Ik kan het niet beoordelen.
Sander Smit
Sander Smit
KNMI meet windsnelheid op 10 meter hoogte in open terrein https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/windmetingen Langjarig gemiddelde voor NL zit tussen 3m/s en 6m/s afhankelijk van waar in NL https://www.knmi.nl/klimaat-viewer/kaarten/wind/gemiddelde-windsnelheid… Volgens skywind zelf https://myskywind.shop/i/was-ist-der-skywind-ng is de opbrengst dan tussen 300 en 1100 kWh per jaar. Let wel op dat in de bebouwde omgeving de windsnelheid lager is, en ook nog eens turbulenter. Daardoor is de opbrengst in de praktijk lager dan wat je op basis van de KNMI gemiddelde windsnelheid zou verwachten.
Pim
Pim
Ik vind de techniek ook tof, maar heb me er wat in verdiept: het is nooit rendabel. Een vriend van me werkt in de windmolen industrie en zegt ook: weggegooid geld. Lees dit eens: https://tweakers.net/reviews/9096/een-kleine-windmolen-voor-thuisgebrui… Conclusie: molens worden steeds groter omdat het rendement exponentieel toeneemt met de grote. Als je dat terugrekend kom je meteen tot de conclusie dat een kleine windmolen nooit rendabel gaat zijn helaas.

inloggen of registreren om te reageren.