Bernard Vercouteren van den Berge
Bernard Vercouteren van den Berge
Een klant heeft een mooi glas-in-loodraam in het trappenhuis van zijn jaren '30 woning (zie afbeeldingen). Het raam in met specie vastgezet in een sponning, gevormd door het metselwerk buiten en het stucwerk op het metselwerk binnen. Nu willen we deze situatie graag verduurzamen, maar komen niet tot een heldere oplossing. Heeft iemand suggesties of wellicht voorbeelden waar een gelijksoortige situatie is opgelost? Onze dank zal groot zijn!!

Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Op de plek van het glas in lood een rvs hoeklijntje van 10 x 10 mm inwendig en dan van buiten af daar vacuĆ¼mglas in plaatsen, in kit zetten en afwerken met specie. Pas op geen specievlekken op het glas te maken: goed afplakken met plastic voor je begint. Aan de binnenzijde van het geheel een cm of 3 naar binnen in de witte negge het glas in lood, al dan niet wegneembaar monteren in een frame van bv een zinken U van 8 mm. Wegneembaar om eens in de 3 jaar schoon te maken. Of juist niet (makkelijk) wegneembaar omdat er dan vrijwel niks tussenkomt, dat hoef je dan ook niet schoon te maken. Hierdoor moet het glas in lood een fractie kleiner worden gemaakt, maar dat is standaard werk voor glazeniers. Het glas in lood moet zowieso opnieuw in lood worden gezet en gebroken ruitjes moeten worden vervangen. Zo zou ik het doen. Succes!
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Vanuit erfgoed zouden wij een dergelijke oplossing niet snel goedkeuren.... Door het plaatsen van glas aan de buitenzijde van het glas-in-lood wordt het aanzicht verstoord. Een dergelijke oplossing wordt meestal alleen toegestaan bij zeer bijzonder (museaal) glas wat beschermd moet worden. Het kan ook een oplossing zijn om het vacuumglas aan de binnenzijde te plaatsen. De vrees voor condensatie, welke vaak genoemd wordt, blijkt in de praktijk mee te vallen. Ga maar eens kijken bij de universiteitsbibliotheek van Utrecht. Daar is enkele jaren geleden vacuumglas zonder problemen toegepast achter glas-in-lood waar het glas-in-lood in een stenen sponning zit.
Bernard Vercouteren van den Berge
Bernard Vercouteren van den Berge
Interessante bijdrage Eelco. Met in overleg met de glaszetter zijn we al tot een acceptabele oplossing gekomen dat thans begroot wordt door de aannemer. Het betreft hier geen monument of beschermd stadsgezicht overigens.

inloggen of registreren om te reageren.