Van het oude platform: Zonnepanelen

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 7 maart 2018
1 reactie
Total amount of likes 0 like

Ina Roeterdink   Host   Jan 5

https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10336699/zonnepanelen-plaatsen-vraag-toestemming?platform=hootsuite 

Duurzaamheid en monumenten is een belangrijk item. De link gaat over zonnepanelen. Wellicht interessant om te bekijken wat Solliance ontwikkelt de komende periode. 

   

 

Koen  Jan 5

Ik heb een monument

Er zijn nu al redelijk veel opties die door veel gemeenten geaccepteerd worden. Met name op zwarte daken is er nauwelijks weerstand van gemeenten. Het is een groter probleem met rode pannendaken.

 

Bart  Jan 8

Nog niet op de markt maar er wordt druk gewerkt aan meer variatie in verschijningsvorm. Voor monumentenbezitters goed om te volgen...

https://www.ecn.nl/news/item/dutch-solar-design-facade-module-optimises-appearance-yield-and-sustainability/

 

Wilfred  Jan 9

In mijn werk als Monumentenwachter kom ik inmiddels best veel zonnepanelen tegen op monumentale panden. Wat jaren geleden ondenkbaar leek, blijkt soms toch mogelijk. Bij de meeste panden zijn de panelen op een plat dak gelegd en vanaf de straat niet zichtbaar. Wel is het belangrijk om vooraf te controleren of de dakbedekking nog wel van voldoende kwaliteit is en of de dakconstructie het extra gewicht kan hebben. Om te voorkomen dat zonnepanelen van het dak afwaaien worden vaak gewichten gebruikt als betontegels of containers met zand. Het zou zonde zijn als de installatie na een korte periode alweer afgebroken moet worden omdat de dakbedekking vervangen moet worden of omdat het dak doorbuigt en hierdoor regenwater op het dak blijft staan. En 1 liter regenwater is al 1 kilo, waardoor de constructie zelfs nog verder kan doorbuigen. Ik kom in mindere mate ook wel zonnepanelen tegen op schuine pannendaken. Per gemeente verschilt het beleid hierin en ook is er niet altijd een monumentenvergunning aangevraagd.  Belangrijk is dat de panlatten, waaraan de beugels worden bevestigd, van een goede kwaliteit zijn.  Ook was ooit een keer waterschade en houtrot ontstaan doordat de ophangbeugels de dakpannen hadden kapotgedrukt. Later zijn andere en stevigere beugels gemonteerd. Ook de afwerking en de doorvoer van de leidingen laat soms te wensen over.  Van hele mooie oplossing met behulp van een ventilatiedakpan of ventilatiepijp tot PUR-schuim en plakband.  Laat je dus goed informeren over de toegepaste materialen en helaas is het goedkoopste montagebedrijf, niet automatisch ook de beste.  Als het niet mogelijk is om zonnepanelen op jouw dak te leggen zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden. Denk daarbij aan zonnepanelen op fabrieksdaken, flatgebouwen en zonneparken. Een leuk voorbeeld is een Havezate in Vierakker waar zonnepanelen niet op het Rijksmonument zelf liggen, maar op de naastgelegen bedrijfsgebouwen. http://www.fotonenboer.nl/    Bij energiecoöperatie De A in Apeldoorn, die met Greenchoice samenwerkt, zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om te investeren in zonneparken of zonnepanelen op andere gebouwen. https://www.de-a.nl/   Wie weet zijn er bij jouw in de buurt ook alternatieve mogelijkheden voor zonnepanelen.  

Reacties (1)