Wie heeft ervaring met glas van Stolker, DaVinco of van Ruysdael?

Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp

Wij hebben Monuglas (dubbelglas van 9-10mm dikte) van Stolker in onze schuiframen laten monteren. Het enkel glas is verwijderd. Hierna is de sponning netjes glad gemaakt en aan de buitenzijde is een vrij platte stopverf afdichting aangebracht. Dus zonder aanpassingen past dit dubbel glas in onze schuiframen. Door dit dubbel glas zijn de ramen natuurlijk zwaarder geworden. Wij hebben ervoor gekozen om de gewichten niet te verzwaren. De ramen gaan vrij gemakkelijk omhoog maar blijven niet open staan. (wij vinden dat geen probleem).

Bijgaande foto met een thermografie beeld met het Monuglas onderin en bovenin de originele enkelglas bovenlichten. Links is een verklaring van de kleuren. Het verschil tussen enkelglas en Monuglas is ongeveer 6graden.

Scheffer-zicht
Scheffer-zicht

Wij hebben in het hele pand van Ruysdael glas laten plaatsen. Omdat we precies in die periode ook van beneden naar boven verhuisd zijn, kan ik niet vertellen wat het verschil is tussen voor en na. Wel hebben we veel last van condens op de ramen. Van Ruysdael zegt dat dit erbij hoort... Ik vraag het me af, ook omdat het niet in elke kamer is. Nog veel kou bij het glas.

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Rian,

Alle drie de leveranciers bieden hun eigen samenstelling van glas aan. Hier kan iets verschil in zitten wat isolerend vermogen betreft, maar het grootste verschil zit hem in de oude uitstraling van het glas.

AGC is hierin een speler van wereldformaat die tientallen glasovens en honderden fabrieken heeft. Zij produceren in de ovens seriematig het enkel glas met de uitstraling van het oude geblazen glas en verticaal getrokken glas. Deze basismaterialen worden aan kleinere fabrikanten verkocht als bijvoorbeeld Stolker. Die stellen dan hiermee hun eigen isolatieglas samen. Verder is er in Duitsland nog één fabrikant die echt nog mondgeblazen vlakglas produceert zoals dat vroeger gebeurde.

Terug naar isolatiewaarde.
Deze wordt uitgedrukt in U waarde. Dit is het verlies in Watt per m2 glas, per graad temperatuurverschil binnen / buiten, per seconde. Voor de "gewone" glassoorten voor monumenten varieert de U waarde van 1.4 bij 12 mm tot 5.8 bij 4 mm. Deze laatste is enkel glas. Hoe meer ruimte je in de sponning hebt om glas te plaatsen hoe beter de isolatiewaarde zal zijn.

Het enkel glas zal echt niet beter isoleren als het enkel glas wat je nu wellicht al hebt. Echt voordeel is te behalen door een energie efficiënte samenstelling te zoeken die past bij de ruimte die er in de sponning is. Het oude enkel monumentenglas is meestal rond de 3 mm. dik. Als je bijvoorbeeld naar 7 mm. zou kunnen en je hebt dan nog ruimte voor stopverf(vervanger), kan je al isolatieglas plaatsen. De U waarde zal dan weer afhangen van de exacte samenstelling en vulling; denk aan ongeveer 1.6 tot 2.6.

Om het dan nog moeilijker te maken biedt AGC sinds een aantal jaren vacuum glas aan. Naar mijn idee staat dit nog te veel in de kinderschoenen en is nog vrij kostbaar. De U waarde 0.7 bij 6,5 mm. dik. Het heeft een spouw van 0.1 mm. Dit is dikker als je zou verwachten als je kijkt naar isolatieglas, dat komt omdat monumentenglas niet vlak is. Ze hebben een extra laag nodig om het monumentenglas aan de achterkant weer vlak te maken.

Groet, Jeroen


inloggen of registreren om te reageren.