Ontdek Tijdlijn

 • de ingang van onze B&B in ons monumentale pand dat in 1841 gebouwd is en in 2013-2015 volledig gerestaureerd. Had ik toen geweten wat ik nu weet over verduurzamen dan had ik wat dingen anders gedaan. Gelukkig wel direct goed geïsoleerd op de meeste plekken. Maar goed hier en daar valt nog wel wat aan te passen zonder rigoureuze ingrepen: voorzetbeglazing aan de binnenkant, energiebesparing via een warmtepomp, goed inregelen van de verwarming. We wonen hier met erg veel plezier in Ellecom en samen met andere monument-eigenaren hebben we een 'praatgroep' opgericht waarin we kennis delen over gelukte en minder gelukt initiatieven rondom verduurzaming. Dus ga ik uitgebreid de gesprekken in deze community volgen om de kennis door te geven aan de anderen in de groep. Dus alvast dank voor alle bijdragen.

 • Els Wester-Beers plaatste

  Sinds 1981 wonen we met veel plezier in onderstaande rietgedekte stolp. Deze stolp hebben we zelf in de meest oorspronkelijke staat terug gebracht.

 • Beste Leden,

  Heeft iemand recent ervaring met het splitsen van een Rijksmonument binnen beschermd stadsgezicht?
  Het pand betreft een woonhuis met subcategorie woon-werk functie. Nu willen wij van het werkgedeelte ook een woonhuis maken. Dus dat er twee woningen komen met ieder een eigen huisnummer. Het woonhuis en het werkgedeelte hebben al ieder hun eigen kadastrale perceel, dus alleen de woning moet gesplitst worden en waarna kadastraal gesplitst worden.

  Bij een korte telefonische navraag bij Monumentenzorg van de gemeente, werd ons verteld om met een architect/bouwkundig adviseur een goed rapport op te maken, Dit omdat zij vaak de regeltjes en procedure voor zo'n aanvraag weten.
  En de gemeente gaf ook aan, dat bij een goed onderbouwd rapport een vergunning aangevraagd kon worden, met normale looptijd van 6 tot 8 weken.
  Nu zal door deze splitsing, er bijvoorbeeld geen verandering komen voor parkeerplaatsen/veranderingen toegangswegen, omdat er al een eigen oprit met eigen stuk perceel bestaat (behorend bij het werkgedeelte) met voldoende ruimte voor parkeren.
  Dus de grootste wijziging zal zijn "woonbestemming" en de splitsing van het pand zelf.

  Nu begrijp ik wel dat er kosten verbonden zijn aan een architect/bouwkundig adviseur, maar weet iemand welke kosten de Gemeente zelf in rekening gaat brengen? Betreft de Gemeente Oss.
  Dit is ons wat onduidelijk. De Gemeente Oss brengt geen leges in rekening voor monumenten, maar zullen zij bijvoorbeeld plankosten in rekening gaan brengen bij ons? Al lijkt ons dat niet van toepassing omdat er geen sprake zal zijn van toezicht op de aanleg van voorzieningen.

  Is er iemand hier die ons hier wellicht meer informatie over kan geven? Of wellicht tips?

 • Wij zijn van start gegaan met het herstemmen van deze toren, vandaar mijn interesse in deze groep.

 • Hi,
  Ik ben voor een artikel op Monumenten.nl over (gevel)isolatie, op zoek naar een monument waar binnenkort geïsoleerd gaat worden. Een pand waarbij de gevels/dak nog open liggen en een mooi voorbeeld laten zien van hoe het isoleren en ventileren er bij muren/daken uit ziet.

  Dus ga jij binnenkort isoleren? Laat het hieronder weten!

 • Vandaag in het Noordhollands Dagblad. Lees het artikel van Ed Dekker hier:
  https://www.boerderijenstichting.nl/stolpennieuws/actueel/

 • Sinds eind 2015 zijn we eigenaren van een stolp in de kern van het dorp Landsmeer. Langs het lint stond hier een vervallen stolp. Nu 4 jaar later hebben we het gemeentelijk monument in ere hersteld en wonen we in het voorste gedeelte, wat uiteindelijk als gastenverblijf zal dienen. De bedoeling is dat we deze zomer het achterste gedeelte gaan bewonen. We bouwen alles in eigen beheer, vandaar dat we er wat langer over doen. Maar wat zijn we trots op onze duurzaam (oa warmte terugwinning systeem) gebouwde stolp van alle gemakken voorzien maar met een monumentale uitstraling door bv gebruik van oude materialen.
  We zijn alijd op zoek naar nieuwe ideeën, (oude) materialen, meubels en kunnen inmiddels zelf denk ik wel een advies bureau beginnen in (duurzaam) bouwen! Allicht kunnen we via deze weg iets voor elkaar betekenen; een mooi initiatief!

 • Ik ben voor een artikel op Monumenten.nl over (gevel)isolatie, op zoek naar een monument waar binnenkort geïsoleerd gaat worden. Een pand waarbij de gevels/dak nog open liggen en een mooi voorbeeld laten zien van hoe het isoleren en ventileren er bij muren/daken uit ziet.

  Dus ga jij binnenkort isoleren? Laat het hieronder weten!

 • Dag allemaal!

  Mijn man Jeroen en ik hebben een rijksmonumentale boerderij in Kerkwijk, gemeente Zaltbommel. De boerderij stamt uit 1841, we wonen er sinds 1,5 jaar met heel veel plezier. Leuk om andere monumenteneigenaren te ontmoeten en kennis en ervaring te delen!

 • Iedereen bekent met Stichting erkende restauratiekwaliteit monumentenzorg?
  EEN BELANGRIJK STARTPUNT VOOR ELKE MONUMENTENBEZITTER!
  Ga naar www.stichtingerm.nl of één van hun andere belangrijke platforms: www.monumentenregie.nl, www.monumententoezicht.nl of www.groenerfgoedzorg.nl.

  Op het gebied van verduurzaming worden er informatieve video's gemaakt:
  - Balans monumentale waarde/verduurzaming. Hoe verduurzaam ik mijn pand zonder de monumentale waarden te niet te doen?
  www.stichtingerm.nl/verduurzaming/video-monument-van-morgen-

  - Isoleren en ventileren. Waarom is dit zo belangrijk?
  www.stichtingerm.nl/nieuws/isoleren-is-ventileren

  Andere onderwerpen volgen binnenkort.

 • Isis Knuvers plaatste

  Beste communityleden,

  Het is al een beetje laat, maar ik wil jullie graag een gelukkig 2020 wensen namens Team Community. Het jaar 2019 eindigde voor ons erg goed met het binnenhalen van het 1000ste lid! Zij heeft inmiddels bericht ontvangen en mag gaan overnachten in een kerk van Heilige Nachten.

  Wij zijn ontzettend trots op de groei die de community doormaakt en we hopen in 2020 nog veel meer monumenteigenaren te kunnen helpen met antwoorden op vragen en met leuke en nuttige contacten. Op dit moment worden de bijeenkomsten voor dit jaar voorbereid, de eerste zal dit voorjaar zijn, jullie lezen hier snel meer over!

  Ik zelf zal er niet meer bij zijn... want ik heb per 1 februari een nieuwe baan buiten de monumentensector. Daarom wil ik jullie bij deze hartelijk bedanken voor al jullie enthousiasme en mooie bijdragen op dit platform, en tijdens de bijeenkomsten. Het was inspirerend om jullie te ontmoeten. Ik vergeet vast mensen, maar ik denk onder andere aan onze enthousiaste leden vanaf (bijna) het eerste uur en vaste on- en offline bijdragers [~128] [~105] [~82] [~23] [~24] [~104] [~339] [~33] [~25] [~163] [~37] [~518] [~612] onze vrienden van de stolpencommunity [~168] en vele anderen!! Bedankt allen!

  Ik wens jullie en al jullie prachtige bijzondere monumenten alle goeds voor de toekomst, met jullie bevlogenheid en alle kennis die hier aanwezig is, moet dat toch goed komen. [~11] [~7] [~17] [~12] en nieuw teamlid [~964] staan voor jullie klaar bij alle vragen over de community/het platform/de bijeenkomsten. Veel succes, samen weten jullie ontzettend veel!

  Hartelijke groeten,
  Isis

 • Hallo, namens een buitenlandse bedrijf mag ik het pand aan de Leidsestraat 17 in Amsterdam beheren. Ik heb via mijn contacten het bedrijf weten over te halen om het pand te renoveren en te verhuren. Het pand heeft circa 8 jaar op slot gezeten en moet grondig gerenoveerd worden. Inmiddels heb ik contact met afdeling vergunningen van de Gemeente Amsterdam. Ik moet nog steeds de financiering rond krijgen. Aangezien het pand een Rijksmonument betreft, lees ik op internet dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn voor de renovatie. Echter ben ik geen expert en wil toch kijken of een combinatie van subsidie en lening tot de mogelijkheden behoort. Zijn er tips voor mij? Alvast bedankt voor de input.

 • Als medewerker van de VKB (Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer) adviseer ik onze leden o.a. op het gebied van kerkelijke gebouwen. Dit zijn veelal monumentale kerken. Steeds meer kerken zoeken manieren om hun kerkgebouw in stand te houden. Nogal eens gebeurt dat d.m.v. het zoeken van een nieuwe eigenaar en vaak is er dan ook sprake van herbestemming of nevenbestemming. Gelukkig zijn er ook nog genoeg kerken die in staat zijn om hun monument te onderhouden en te bewaren voor de toekomst.

 • Beste, ik heb zojuist ons (en onze Noord Hollandse Stolp) aangemeld. Wij zijn sinds kort eigenaar van deze stolp gelegen aan de Beemsterringvaart ¨ . Wij willen ook het erf zo origineel mogelijk inrichten. De boomgaard is inmiddels verjongd (een aantal bomen- de wortels- waren door woelmuizen aangetast) en uitgebreid. De moestuin volgt en de kippen lopen nu parmantig rond. Conny-Elizabeth en Pieter Visser

 • Speciaal voor vrijwilligers die het groen onderhouden bij buitenplaatsen staat nu het HandboekGroen op onze site! Met handige jaarplanner. https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/ik-wil-ontdekken/buitenplaatsen/

 • Wie heeft ervaring met glas van Stolker, DaVinco of van Ruysdael?

 • Wie heeft er ervaring met glas van: van Ruysdael, Stolker of DaVinci?

 • Ik werk als architect mee aan de herbestemming van een klein (voormalig) kloostercomplex. Van afgesloten en verborgen willen we naar open en gastvrij. Grote uitdaging om dit te realiseren zonder de mystiek helemaal te verliezen.

 • Met mijn erfgoedhart vind ik het fantastisch om monumenten nieuw leven in te blazen. Als architect kan ik hier helemaal mijn passie in kwijt. Net gestart met de herbestemming van een klein kloostercomplex. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Mooie uitdaging om het toch eenvoudig en overzichtelijk te houden.

 • pvdmeijden plaatste

  Hallo allemaal. Ik ben benieuwd hoe dit samengaan zal verlopen.
  Ik hoop nuttige wenken te ontvangen en kan zelf mogelijk ook geven. Paul.

 • SAVE THE DATE!
  Op 12 maart 2020 organiseert het Restauratiefonds weer een bijeenkomst voor initiatiefnemers en professionals op het gebied van herbestemming. Ook dit jaar weer op een unieke locatie: klooster Mariënburg in Den Bosch. De eigenaar Wim Boers wist innovatieve ontwikkelingen te verbinden met duurzaamheidsmaatregelen en paste deze toe in het klooster. Dankzij deze maatregelen is het klooster nu gasloos en vrijwel onafhankelijk van het energienet.

  Aan het einde van de dag ben u geïnspireerd en weet u hoe u buiten de kaders kan denken op het gebied van verduurzaming.

  Wilt u dit niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste de uitnodiging! https://www.restauratiefonds.nl/online-nieuwsbrief-en-verhalen

 • Bauke Bonnema
  Mijn (stolpboerderij) dak uit 1895 bestaat uit houten sporen (diameter ca 140mm, 600 mm hart op hart) met dakpannen. Als isolatie ben ik van plan een 100mm PIR of EPS sandwichplaat (Slimfix of Univision) aan te brengen op de sporen. Tussen de sporen kan ik een glaswol (bv Knauf-Ecose) met dikte 140mm aanbrengen. Binnen/onderkant sporen afwerken met dampdicht folie en gips of houten delen.
  Vraag: heeft iemand ervaring met deze isolatie opbouw en zijn er (condensatie) vocht problemen te verwachten? Bijvoorbaat dank,
  Bauke Bonnema

 • Kijk eens op de website van Landschap Erfgoed Utrecht (onder nieuws) om meer te horen over het symposium 'Buitenplaatsen van blijvende betekenis' van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen of vraag naar de presentaties: info@platformutrechtsebuitenplaatsen.nl

 • 22 jaar geleden een oude vervallen monementale stolp boerderij gekocht .
  Ik had er erg veel zin in om het op te knappen .
  Tekening laten maken , op bezoek geweest bij monumenten zorg en mocht aan de gang .
  Ik had ze verteld dat ik het grotendeels zelf ging doen dus dat het wel een tijdje ging duren .
  nou dat is uit gekomen , ik ben nog bezig .
  Lang niet alles gaat van een lijen ( rieten ) dakje .
  Ik had ook dingen anders willen doen , mischien meer laten doen door bouw bedrijven maar dat laat het budget niet toe .

 • Goedenavond,

  Ik ben nieuw hier dus heb geen idee hoe het hier in zijn werk gaat.
  We gaan het meemaken 😊

  Ik ben zakelijk in het bezit van een rijksmonument in Gorinchem.
  Op dit moment wordt het pand verhuurd aan een kledingzaak.
  De bovenverdieping staat leeg.

  Dit heeft als rede:
  Geen overlast voor de detaillist.
  Moet gerenoveerd worden.

  Nou willen we gaan onderzoeken of een renovatie/verbouwing rendabel zal zijn.

  Het grootste project zal zijn het dak.
  Het betreft hier een oud Hollandse kap van 1600.
  Als je op de zolder staat kijk je op diverse plekken zo naar buiten.
  Het geheel is wel redelijk waterdicht.

  Nou zouden we graag het dak renoveren.
  Zodat renovatie binnen zinvol zal zijn.

  We hebben deze vragen:

  Heeft iemand een tip welk bedrijf deze dak renovatie kan beoordelen en wil offreren ?

  Nou weten we dat er subsidie mogelijkheden zijn voor zo’n renovatie.
  Is er iemand die weet of er partijen zijn die deze hele subsidie kermis kan uitwerken ?
  Hoeft natuurlijk niet voor niets, we willen het graag uitbesteden ?

  Al met al weer een heel verhaal.
  Maar wie weet worden we een eindje verder geholpen.

  Vooruit onze dank aan jullie.

  Groet van Willem,

 • Begin 2020 gaat ons huis opgeleverd worden. Iemand tips waar deze te verzekeren? inboedel/opstal. Het gaat om een rijksmonument. Bedankt, Ivon

 • Ik ben geinteresseerd in het plaatsen van vacuumglas (Fineo).
  Iemand aanwezig met ervaring, tips en suggesties?
  Bijgevoegd een van de 18 ramen.. allemaal hetzelfde.

 • Gerard Braas plaatste

  Als eigenaar van rijksmonument, bouwjaar 1610, in Hoorn, heb ik inmiddels een A-label op mijn huis. Huis wordt verwarmd met een L/W warmtepomp en de buitenunit staat (zeer verantwoord!) op zolder. Ik ben zeer tevreden over de doelmatige werking van het systeem, een besparing van ca 600 euro per jaar. Tevens is het huis voorzien van WTW-installatie. Afgelopen jaren ben ik bezig om zonnepanelen op mijn rijksmoument te kunnen plaatsen. Door mijn inzet wordt die ruimte mogelijk geboden in de nieuwe Welstandsnota, maar ze mogen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Dat zijn ze nauwelijks, de dakramen/raamelementen zijn meer zichtbaar en deze zijn een permante wijziging van mijn monument. Tot op dit moment wordt een louter sectorale eenzijdig beoordeling gemaakt, die niet integraal conform de Omgevingswet en nu met de energietransitie wordt gemaakt! Graag ontvang meningen/adviezen over soortgelijke trajecten.

 • Als eigenaar bewoner van een rijksmonument in de Amsterdamse binnenstad ben ik geïnteresseerd in de subsidie (aanvraag) voorwaarden groot onderhoud en regelgeving omtrent verduurzamen van het pand.

 • Isis Knuvers plaatste

  Op maandagavond 3 februari is er bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort een informatieavond over het aanvragen van de woonhuissubsidie en het financieren van uw monument. Speciaal voor eigenaren die in een rijksmonument wonen. Meer informatie volgt. U kunt via de link alvast uw mailadres achterlaten als u een uitnodiging wil ontvangen: https://www.monumenten.nl/informatieavond-woonhuisregeling