Ontdek Tijdlijn

 • Veel gezocht en veel geprobeerd maar het antwoord niet gevonden. Hoe verwijder ik, zonder teveel schade, een ouderwets geteerde plint aan de Binnenhof van zijn ondergrond om het voegwerk te kunnen restaureren?

  Gedaan:
  Droogijsstralen
  Frezen
  Slijpen
  Bikken

  Niet gedaan:
  Boter
  Benzine (ivm de zuigende werking mergel niet de voorkeur)

  Wie heeft er nog een goed idee of de oplossing om het er af te krijgen?

 • https://community.monumenten.nl/node/65 ik deel de vraag van MarionHorstink ook even hier, omdat ik denk dat er in deze groep leden zitten die haar een reactie kunnen geven. mbt Ventilatie en vochtprobleem. Wie weet raad? Jaap en Ria Vaarkamp Jeroen Hulsen Hans de Kok Pim Koen de Brabander Arjen Akse ?

 • Groeten van De Duinhuisjes uit Rockanje

  DSC09128.JPG

 • MarionHorstink maakte een Bericht aan

  Ventilatie

  19 okt 2018 •
  MarionHorstink
 • Stolpenvrienden!
  Afgelopen 6 oktober hebben wij het dertigjarig bestaan van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp en de oprichting van de Stolpencommunity Vierkantdelers feestelijk gevierd tijdens het eerste Stolpenoogtfeest.
  De Buitenwerkplaats in Starnmeer barstte bijna uit haar voegen door alle geïnteresseerde en enthousiaste deelnemers.
  Hierbij de fotoreportage van deze mooie dag door Kenneth Stamp: KENN0539-bewerkt.jpg

  En mocht u de lezingen van Jos Bazelmans, Ruut van Paridon en Walter Menkveld gemist hebben, dan kunt u ze terugzien op de filmpjes gemaakt door Videomarketeers:

  We hopen u volgend jaar (weer) te ontmoeten op het Stolpenoogstfeest!

  45102930462_8e32fb06ce_z_0.jpg

 • We hebben vorige week een monument gekocht en nu ben ik als een idioot aan het inlezen over duurzaam verwarmen, isoleren, enzovoorts. Dit forum lijkt een erg mooie plek, hopelijk kan iemand me een beetje op weg helpen.

  Het is een pand uit de jaren 60, in Rietveld stijl. Veel glas en stalen kozijnen dus. En geglazuurde bakstenen, dus spouwisolatie wordt lastig, maar dat komt later.
  Ik wil nu eerst kijken wat voor verwarming we het beste kunnen gaan regelen. Momenteel zit er alleen een hete lucht verwarmingsysteem in met roosters in alle kamers. En 2 gastkachels in 2 kamers als bijverwarming. Er is een CV ketel aanwezig, maar huur. Liefst wil ik zoveel mogelijk zonder gas verwarmen.
  We hebben een groot plat dak, dus genoeg ruimte voor zonnepanelen en / of collectoren.
  We werken allebei vanuit huis, dus het huis moet de hele dag aangenaam warm zijn.
  We willen in ieder geval vloerverwarming aanleggen met een warmtepomp.

  Nu heb ik de volgende vragen: Kunnen we de hete lucht verwarming blijven gebruiken als bij-verwarming? Ik weet niet precies wat daar nu voor systeem/kachel op zit, maar ik gok dat ie op gas werkt.

  Wat voor warmtepomp is handig? Is lees lucht-water, of water-water? Wat zijn de voordelen/nadelen en waneer is iets wel/niet mogelijk? Het huis staat op een perceel van 1500 meter in het bos.

  Zijn zonne collectoren handig? Of gewoon voor alleen panelen gaan?

  Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

  Ik hoop dat Koen de Brabander dit bericht leest, want zo te zien ben jij een ervaringsdeskundige :)

  Groeten, Pim.

 • Fris en fruitig eindelijk zonder steigers op het erf! 2015 in.

  Groeten uit Venhuizen!.JPG

 • Beste monumenten eigenaren,

  Voor mijn studie Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie doe ik onderzoek naar monumentale panden. Wij leren over het belang van het behoud van monumentale panden. We hebben de opdracht gekregen om in contact te komen met eigenaren van monumentale panden.

  Ik zou bij deze graag de hulp willen vragen aan eigenaren van monumentale panden.
  Ik vroeg mij af tegen welke problemen jullie aanlopen bij het onderhoud van het pand.
  Ook vroeg ik mij af tegen welke problemen jullie zijn aangelopen bij het kopen van een monumentaal pand. Wat hadden jullie achteraf anders gedaan? Waar hadden jullie beter advies over willen krijgen? Hebben of hadden jullie nog bepaalde wensen of behoeftes omtrent jullie monumentaal pand?

  Kortom kunnen jullie mij iets vertellen over jullie ervaringen met het kopen en het bezitten van een monumentaal pand?

  Alvast bedankt voor jullie moeite!

  Met vriendelijke groet,
  Romy Pricken

 • welkom allemaal op deze zonnige dag in prachtige stolp Buitenwerkplaats te Starnmeer om 30 jaar Boerderijenstichting. te vieren. Goede gelegenheid om in te schrijven in de online Community Vierkantdelers. Hulp van Isis Knuvers aanwezig.

 • Beste mensen,
  Het Stolpensymposium en het Stolpenoogstfeest van aanstaande zaterdag 6 oktober is helemaal vol. Het is absoluut niet mogelijk om zonder inschrijving nog een plek te krijgen. Volgend jaar wellicht een nieuwe kans. Maar zeer bedankt voor alle belangstelling!

 • Restauratie Tweebaksmarkt 50 Leeuwarden

  24EF8AE2-B1E8-4899-9BD5-4BAAC2F9F99A.jpeg

 • Een impressie van onze 5e Community bijeenkomst in Maren-Kessel!

  IMG_6523_1.JPG

 • Welkom in de sfeervolle pastorie van Simon en Hannah in Maren-Kessel.

  IMG_6524.JPG

 • Rondleiding door de prachtige tuin.

  IMG_6525.JPG

 • Wij kijken terug op een mooie bijeenkomst in de sfeervolle pastorie van Simon en Hannah in Maren-Kessel. Fantastisch om te zien hoe enthousiast iedereen zijn/haar verhaal vertelde in het voorstelrondje, en hoeveel tips en ervaringen er zijn uitgewisseld. Terugblik, foto's en slides: https://community.monumenten.nl/node/58 - vult u gerust aan!

  IMG_3113.JPG

 • Beste allemaal, dat was een leuke en boeiende community bijeenkomst. Veel monument eigenaren gesproken, veel geleerd, maar misschien nog wel meer vragen opgekomen. Hopelijk kunnen we hier de antwoorden vinden die we zoeken. Bijvoorbeeld een goede bouwhistoricus in Brabant en omstreken die ons kan helpen met het maken van het bouwhistorisch rapport. Alvast dank! Er komen zeker nog meer vragen aan. En voor iedereen die in de buurt is, is van harte welke om bij ons een kijkje te komen nemen. De deur staat altijd open en de koffie altijd klaar.

  939_2160.jpg

 • Bezig met de laatste voorbereidingen voor de Community-bijeenkomst morgen in Maren-Kessel. Kijk er naar uit!

 • Er zijn nog enkele plekken vrij op de community bijeenkomst aankomende zaterdag in Maren-Kessel. Wilt u er bij zijn, meld u dan snel aan! Dat kan via community@restauratiefonds.nl of op de evenement pagina. Daar vindt u ook het programma, vol interessante activiteiten zoals een rondleiding door de Pastorije en een interview met eigenaren en gemeente. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de vragen die u bezighouden en u krijgt een heerlijke lunch. Deelname is gratis. Programma: https://community.monumenten.nl/node/58

  pastorie community sept.jpg

 • Mijn tuin is aangewezen als Groen Erfgoed !?!?
  Wat nu? Mag ik niets of moet ik van alles?

  Op de komende bijeenkomst van MonumentenCommunity op 22 september a.s. te Maren-Kessel komt deze vraag aan bod en worden vanuit de praktijk antwoorden en handreikingen gegeven. Duidelijk zal worden dat de eigenaar er niet in zijn eentje voor staat.

  Mattemburgh 1.jpg

 • Houtdraaier gezocht voor productie onderdeel toiletrolhouder.

  Het prototype Amsterdamse Schooltegels xxx Toiletrolhouder jaren 30 en Tegelzeepakje 15x15 ivoorkleur zijn klaar, binnenkort worden de mallen afgegoten en geglazuurd. Voor dit project zoek ik nog een houtbewerker die dit houdertje in een oplage kan produceren, bel voor details 0653744430 of mail info@mozaiek.com

  https://mozaiek.com/we-proudly-present-amsterdamse-school-tegels-zeepba…

  houtje voor tegeltoiletrolhouder.JPG

 • ♥ Maak kans op dé ultieme monumentale belevenis! ♥

  Dit weekend is het Open Monumentendag. Waar gaan jullie naar toe? Als je op zoek bent naar inspiratie, kijk dan eens op Hart voor Monumenten. Ook leuk: schrijf je in voor de nieuwsbrief en win een overnachting voor 2 personen in de prachtige monumentale suite van het Scheepvaarthuis.

  https://www.hartvoormonumenten.nl/verhalen/dit-zijn-de-5-beste-bezochte…

 • Dag allemaal, ik ben nieuw hier. Ik heb een vraag aan de stolp eigenaars.

  Ik volg de opleiding Bouwhistorie en Restauratie bij Hogeschool Utrecht. In het tweede jaar (afstudeerjaar) heb ik een projectpand nodig, daarvan maak ik drie rapporten (bouwhistorische opname, bouwhistorische ontleding en als derde een zelf te bepalen onderwerp over dit pand). Hiervoor moet het pand voor mij gedurende het studiejaar (september 2018 - juni 2019) te bezoeken zijn voor onderzoek. Het pand moet tevens voldoen aan:
  - voldoende historische gelaagdheid,
  - minimaal 100 jaar oud,
  - indien mogelijk met bouwtekeningen beschikbaar,
  - zonder bestaande bouwhistorische onderzoeken,
  - zonder restauratieplan in uitvoering

  Wie kan mij hierin helpen?

  Historische bijgebouwen en erfinrichting kunnen onderdeel zijn van de rapporten die ik ga maken.

  Wat levert het u op?
  - Meer inzicht in de bouwkundige historie van uw stolp/boerderij;
  - een waardestelling van het pand, die meer informatie geeft dan de gemiddelde redengevende omschrijving in het monumentenregister,

  Ik weet ook dat het kort dag is, mijn zoektocht naar een geschikt monument heeft nog niets opgeleverd. Woensdag 12 september moet ik mijn projectpand gaan presenteren....
  Vooraf een bezoek om het pand te bekijken en een snelle inventarisatie te maken is dan nodig.

  Ik hoop op een reactie.

  Hartelijke groet,
  Andreas de Vos

 • De ambassadeurs van de Stolpencommunity Vierkantdelers!

  Inmiddels hebben we in de stolpencommunity 23 ambassadeurs, die graag anderen willen enthousiasmeren voor het wonen in een stolp. Het zijn allemaal zelf ook trotse stolpbewoners met een bijzonder verhaal.
  Alle ambassadeurs kunnen putten uit eigen ervaring en kennis om te delen. Sommigen weten veel van restauratie, verbouwing en verduurzaming van een stolp, anderen weer van erfindeling, inheemse planten of oorspronkelijke materialen. Ook zijn er een aantal ondernemers bij, die ervaring hebben met verschillende verdienmodellen. Ze zullen zich de komende tijd persoonlijk voorstellen. Op deze foto alvast een deel van onze ambassadeurs.
  Vragen zijn welkom!

  KENN4405-bewerkt-2 kopie_1.jpg

 • ~ *SAVE THE DATE*~
  Zaterdag 6 oktober viert de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp haar dertig jarig jubileum. Een middag en avond vol interessante lezingen, tentoonstellingen, eten, drinken en muziek op de Buitenwerkplaats in de Starnmeer.

  stolpenoogstfeest.png

 • Bezig met programma MonumentenCommunity op 22 september a.s. te Maren-Kessel. Komt u ook? En misschien kent u ook andere monumenteigenaren voor wie deze bijeenkomt ook interessant kan zijn. Nodig hen uit!

 • Minister Ingrid van Engelshoven laat duizenden eigenaren van woonhuismonumenten in de kou staan

  Naar verwachting behandelt de Tweede Kamer op 11 september het voorstel van de Minister van OCW om in plaats van de bestaande fiscale aftrek voor instandhoudingskosten van woonhuismonumenten een subsidieregeling in te voeren.

  In die nieuwe regeling is een subsidie mogelijk voor een natuurlijke persoon, die zijn hoofdverblijf heeft in een (gedeelte van een) rijksmonument dat zijn eigendom is.

  En de toevoeging “die zijn hoofdverblijf heeft” is van verstrekkend gevolg voor vele duizenden eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten, die het pand niet als hoofdverblijf gebruiken, maar bijvoorbeeld verhuren of als tweede (vakantie)woning gebruiken.

  De belangenvereniging voor bewoners-eigenaren van woonhuismonumenten Bewoond Bewaard (http://www.bewoondbewaard.nl/) heeft middels een (niet representatieve) steekproef vastgesteld dat hiervan sprake is bij misschien wel 15 tot 20% van alle woonhuismonumenten, waarmee het aantal eigenaren kan oplopen tot wel 8.000.

  In de huidige situatie wordt geen onderscheid gemaakt tussen wel of niet zelf bewonen van het woonhuismonument. De kosten voor instandhouding kunnen worden afgetrokken als het pand een eigen woning in box 1 (inkomen uit werk en woning) is of het hoort bij bezittingen en schulden in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen).

  En die laatste groep - de zogenaamde box 3 woonhuismonumenten - worden door Minister Ingrid van Engelshoven in haar nieuwe subsidieregeling uitgesloten van subsidiëring.

  Dit treft een groep eigenaren die voor een deel bestaat uit kleine beleggers zonder pensioenvoorziening, die hun enige inkomen genereren uit de huuropbrengsten van het rijksmonument, maar ook bijvoorbeeld ouders die voor hun studerende kind huisvesting hebben gevonden in de vorm van een woonhuismonument of eigenaren van een woonhuismonument als vakantiewoning.

  Als de plannen van de Minister van OCW doorgaan zijn zij verstoken van een rijksbijdrage, maar kunnen ze ook niet bij de Provincies aankloppen, omdat die laatsten woonhuismonumenten in hun subsidieregeling uitsluiten.

  Nog maar kort geleden is in de Erfgoedwet een instandhoudingsplicht voor rijksmonumenten opgenomen. De Rijksoverheid verplicht daarmee een eigenaar zijn of haar rijksmonument zodanig te onderhouden, dat behoud gewaarborgd is.

  Dan is het wel erg wrang als – amper een jaar later – dezelfde Rijksoverheid met een pennenstreek een specifieke groep eigenaren van enige vorm van ondersteuning uitsluit.

  Een ongelijkheid in behandeling, die waarschijnlijk de toets van de Raad van State niet zou doorstaan, maar omdat de subsidieregeling een beleidsregel is, daar nooit ter toetsing zal worden voorgelegd.

  De eigenaren van Box 3-woonhuismonumenten kunnen alleen maar hopen dat de Minister van OCW inziet dat deze rechtsongelijkheid indruist tegen alle principes van behoorlijk overheidsbestuur.

  Een ander lichtpuntje kan zijn dat de afschaffing van de fiscale aftrek, een wetsvoorstel dat door Minister Bussemaker na veel kritiek heeft opgeschort, en dat nu in een groot pakket van te nemen fiscale maatregelen is opgenomen, in de Tweede Kamer sneuvelt doordat het piece de resistance van dit fiscale pakket – de afschaffing van de dividendbelasting – de eindstreep niet haalt.

  Hopelijk komt Minister Ingrid van Engelshoven – al dan niet geholpen door Kamerleden – tot het besef dat zij deze misschien wel 8.000 eigenaren van rijksmonumenten niet zomaar in de kou kan laten staan.

 • Leuke actie van Restauratiefonds! Ik heb dit gedaan en krijg leuke reacties.

  Monumenteigenaren kunnen vanaf nu weer gratis een poster bij het Restauratiefonds bestellen, om Open Monumentendag aan te kondigen of te ondersteunen. Bestel nu via https://www.restauratiefonds.nl/posteractie-open-monumentendag-2018