Ontdek Tijdlijn

 • Goedemorgen allen, heeft iemand ervaring met isoleren met schapenwol. Wij staan op het punt te starten met isoleren maar wil even zeker weten dat we het goed doen. Het is volledig damp-open maar wij vragen ons af of het kwaad kan als e isolatie tegen de buitengevel aan komt. Moet hier lucht tussen blijven of niet?

 • Heeft iemand ervaring met het isoleren van de zoldervloer in plaats van het dak? Het betreft de vloer tussen een beperkt verwarmde bovenverdieping en een onverwarmde zolder. Ik denk aan het opvullen van de vloer met Isofloc, tussen het op riet gestucte plafond en de planken van de zolder, hoogte 20 cm.

 • Vraag binnen gekomen bij het secretariaat:
  Wij willen de darsdeuren laten vervangen. Kennen jullie een goed bedrijf hiervoor?

  Alvast bedankt,

  A. Kooy

 • Vraag binnen gekomen bij het secretariaat:

  Ons dak is slecht geïsoleerd en we willen het laten isoleren. Kunt u ons helpen bij het maken van de juiste keuzen en heeft u mogelijk ook suggesties voor goede aannemers/leveranciers om dat te doen? We hebben ook gekeken om het van de binnenkant te doen, maar dan verliezen we het mooie zicht op de sparren.

 • Anoniem plaatste

  Hi, nieuw hier op de community. Eigenaar van een rijksmonument in Breda.

 • Pieter van Traa plaatste

  De workshop "woonhuisregeling, lust of last?"van Vereniging Bewoond^Bewaard op de Monumentenbeurs gemist?
  Geen nood, de Vereniging gaat voor haar leden de komende tijd in den lande de workshop herhalen.
  Wil je daar bij zijn, wordt dan lid (https://www.bewoondbewaard.nl/) en kom op zaterdag 22 juni naar Amerongen of zaterdag 29 juni in Zuidhorn. Andere data en locaties volgen.

 • Zilver plaatste

  Ik vond de beurs in Den Bosch erg inspirerend, en heb me dus nu ook aangemeld als lid van de Monumenten Community.

 • Arthur plaatste

  Beste Leden, wij willen ons onlangs verworven keuterboerderijtje gaan verduurzamen. De eerste grote klus op de planning is het dak nazien en isoleren van buitenaf met dakplaten. Echter is bij de stenen zijgevel de kantpan in cement gelegd op klazoren verband metselwerk. Dit mogen we niet wijzigen. Hoe kunnen we dan echter toch van buitenaf isoleren met respect voor de authetieke zijgevel? Aangezien we dan toch iets de hoogte in gaan?

 • Isis Knuvers plaatste

  Gister hebben zo'n vijftig communityleden samen van een lunch genoten tijdens de Beurs Monument in Den Bosch. Mooi om te zien hoe iedereen weer druk in gesprek was! Op de tafels konden jullie tips achterlaten voor de community en dat is enthousiast gedaan. Hieronder alle tips, er zitten hele goeie en verrassende tussen! Wil je nog iets toevoegen doe dat dan gerust in een reactie hieronder. Foto's van de dag volgen nog.

  - Verdiep je constant in nieuwe subsidie-regelingen + voorwaarden
  - Zoek contact met lokale monumentenclubs/behartigers
  - Begin vanaf jaar 1 met een MJOP (meerjaren-onderhoudsplan) en zoek de juiste partners
  - Aansluiten bij Community om veel informatie op te halen en te delen
  - In fases restaureren
  - Eerst goed informeren naar de mogelijkheden en dan pas gaan wijzigen
  - Lid worden van "Bewoond Bewaard"
  - Lid worden community
  - Binnen de community: Subgroepen maken naar architect (o.a. voor eigenaren van monumenten onder architectuur van De Bazel)
  - Bouwtechnisch project indienen bij de Bouwkundewinkel van TU Eindhoven
  - Eerst goed denken en dan pas doen! (eerst het monument goed leren kennen, veel vragen, kennis vergaren)
  - Zoek lotgenoten, geeft energie en is gezellig!

 • Aanbod via het secretariaat:

  Na zo’n 30 jaar historische boeken over verscheidene onderwerpen, zoals boerderijen, boerderij-bouw, boeren van toen etc. te hebben verzameld is nu de tijd gekomen (ook gezien mijn leeftijd van 81 jaar) om afstand te doen. Ik heb de afgelopen jaren de boeken gekocht op boekenmarkten, bij veilingen en bij antiquariaten en bezit nu zo’n 25 boeken over boerderijen en boerderij-bouw. Ik vraag een kleine prijs per boek.

  Mocht U belangstelling hebben, of kent U iemand die belangstelling heeft, dan hoor ik dat graag,

  Jan C. de Boer

 • Beste vierkantdelers,

  Onze plannen met de stolp Het Span in Egmond aan de Hoef worden steeds concreter!! Het bestemmingsplan ligt binnenkort voor aan de commissie en het college van B&W legt het waarschijnlijk over een maand of twee aan de gemeenteraad voor ter goedkeuring. We hebben plannen ontwikkeld om de stolp te splitsen en aan de achterzijde een woning en een logeervoorziening te realiseren. De plannen bestaan uit het creëren van een woonkamer op de eerste verdieping en om daar dan op de hoek een grote overhoekse raam te maken. Verder vind ik het wel uitdagend dat we het achterste van de twee vierkanten onverwarmd willen laten en dus eigenlijk een u vormige woning willen maken rondom het vierkant, met zicht op het gebint, de sparren en het riet.

  We zijn ons nu aan het oriënteren op een geschikte aannemer. Hebben jullie tips op het gebied van ervaren stolpverbouwers?

  En misschien nog een gedachte over bouwteam of laten offreren op basis van tekeningen of uitwerkt bestek?

  Bedankt voor jullie informatie!!

  Hartelijke groet

  Jan Boogaarts

 • De Overgangsregeling ihkv de afschaffing fiscale aftrek is gepubliceerd: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten…. Voor monumenteigenaren die al vóór 2019 begonnen waren/verplichtingen zijn aangegaan. Wellicht relevant voor leden van deze groep!

 • Henk Jenner plaatste

  Goedemiddag allen. Ik heb me aangemeld omdat ik een dringende vraag heb over het schoonmaken van muren, die beschilderd zijn, en de liggende bakstenen drempels onder de ramen en de ramen zelf van onze Kathedrale kerk (oud-Katholieke parochie van Utrecht). Ik kan geen gespecialiseerde bedrijven vinden die de muren met zachte stofzuigerborstels tot 10 meter hoog kunnen schoonmaken.

 • frank schagen plaatste

  Hallo,

  Wij hebben samen met drie andere gezinnen het oude ketelhuis gekocht van de oud sanatorium de klokkenberg in Breda.

  We zijn van plan komend jaar het ketelhuis om te bouwen naar vier appartementen.
  Hiervoor ben ik op zoek naar een timmerbedrijf dat op ambachtelijk wijze onze garagedeuren kan restaureren. En een extra kan maken.

  Bvd Frank
  zie foto

 • Tip! Op donderdag 16 mei is de beurs monument in Den Bosch, waar we elkaar kunnen ontmoeten tijdens de community lunch (zie https://community.monumenten.nl/node/75) De beurs heeft die dag veel interessante programma-onderdelen voor monumenteigenaren. In het bijzonder wil ik jullie in deze groep attenderen op de sessie die direct na onze lunch in dezelfde zaal plaatsvindt: ‘Energie besparen: wat zijn de mogelijkheden?’ waar ons communitylid Jaap, [~23], vanuit zijn eigen ervaring als monumenteigenaar komt vertellen over zijn keuzeproces bij het verduurzamen van zijn monument. Daarnaast spreken ook het Restauratiefonds en Duurzame Monumentenadviseur Dijkoraad.

 • Niels Bruinse plaatste

  Een hele goedemiddag,

  Recentelijk hebben wij(jong gezin) onderstaande stolpboerderij aangekocht te Wognum.
  Wij hebben het voornemen volgend jaar zomer te beginnen met de heropbouw/ verbouwing van de stolp.

  Graag zou ik willen informeren of jullie een constructeur zouden kunnen aanbevelen, welke reeds voldoende experstise heeft voor een project zoals deze.

  Wij horen hraag van jullie! En houden jullie graag op de hoogte.

  -wij gaan proberen aanwezig te zijn op de monumentenbeurs-

  Met groet,
  Dhr. Bruinse

 • Paul H. David plaatste

  Nanofolie protectie en energiebesparing voor Monumenten

 • Gisteravond met pijn in mijn buik gekeken naar de uitslaande brand in de Notre Dame. Er gaat geschiedenis, erfgoed, kunst, maar vooral ook en stukje van de ziel van de Fransen verloren. Ook in stolpenland verdwijnen er jaarlijks prachtige exemplaren door brand. Niet alleen heel ingrijpend voor de bewoners, maar ook eeuwig zonde. We hebben in ons adviseursteam een brandveiligheidsexpert. Zijn er vragen of behoefte aan een bijeenkomst over brandveiligheid, laat het weten.

 • Vogels plaatste

  Wij wonen sinds 2 jaar in een moumentale boerderij in Teteringen en voor de vervanging/ isolatie van een pannendak ben ik op zoek naar dakdekkers die ervaring hebben met het vervangen en isoleren van daken van monumenten. Ik kom graag met deze vaklieden in contact.
  Mvg, Mark Vogels

 • Sinds kort zijn wij de trotse eigenaar van het Rijksmonument "Erven Verbruggen" aan de Kapelstraat in Rijkevoort (Gemeente Boxmeer). In ons pand zijn onder andere een museumwinkel, een appartement en kantoorruimte gevestigd. Het kantoor van ons bedrijf InnoTherm B.V. is tevens gehuisvest in dit pand. Met InnoTherm realiseren wij, met eigen mensen en materieel, bodemenergieprojecten en warmtepompinstallaties voor (woon)gebouwen. Mocht iemand binnen de community interesse hebben in bodemenergie voor zijn of haar pand horen wij het natuurlijk graag. Een mooie referentie is het bodemenergiesysteem van het monumentale voormalige kantongerecht in Boxmeer in opdracht van cabaretier Guido Weijers.

 • Pim plaatste

  Vraagje. Ik heb akkoord gekregen van de monumenten commisie om ons gemeentelijke monument volledige te verduurzamen: triple glas, warmtepomp, vloerverwarming, isolatie, de hele rimbam. Nu krijg ik echter de kosten (leges) voor de omgevingsvergunning en die zijn ruim 4000 euro. Dat is gebaseerd op de totale kosten van de verduurzaming.
  MAAR, nu kwam ik deze uitspraak tegen:
  https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/gemeente-mag-geen-bouwleges-…

  We gaan bijna geen monumentale details weghalen, we willen juiste zoveel mogelijk behouden. De meeste kosten vind ik dan ook onder 'regulier onderhoud' vallen. Alleen omdat het een monument is ben ik verplicht een vergunning aan te vragen voor deze werkzaamheden. Bij een gewoon huis kan ik dit volgens mij bijna allemaal uitvoeren zonder vergunningsaanvraag.

  Nu is mijn vraag, hebben jullie hier ervaring mee? Moet ik bezwaar aantekenen en aangeven dat de verbouwingskosten waarover leges berekend moeten worden misschien maar 20-30% van de totale kosten zijn?

 • Wij zijn de trotse verse eigenaren van "In den Vergulden Helm", bouwjaar 1601 in Woudrichem.

 • Gert Evertse plaatste

  De Paddestoel (rijksmonument)

 • Schematische afbeelding van Q-roof als warmwater leverancier. Bij grotere dakoppervlakken ook geschikt voor (voor)verwarming van het gebouw

 • Q-roof, warmtecollector onder de dakpannen. Zonder verhoging van het dakpakket aan te brengen.

 • Bioclina capillair micro verwarmingssysteem op de vloer.