Ontdek Tijdlijn

 • Beste stolpbewoners,
  Ik heb een vraag over een hooivijzel bij ons op het erf (west 25, Avenhorn). Onze hooivijzel dient nu als overkapping maar we zien ook wel dat hooivijzels helemaal worden omgebouwd tot schuurtje of b&b? Weet iemand in de groep of je hiervoor een vergunning nodig hebt? Ik hoor graag.
  Groet, Renate Pomstra

 • Beste Stolpbewoners,

  Graag zou ik uw stolpboerderij fotograferen!

  In 2020-2021 maak ik voor het Noord-Hollands Archief en de provincie Noord-Holland een fotoserie over de ‘Piramiden van de Polder’. Als er één gebouwtype kenmerkend is voor het Noord-Hollandse landschap, dan is het de stolpboerderij wel. Stolpboerderijen zijn voor Noord-Holland belangrijke identiteitsdragers.

  De fotoserie zal de komende jaren gebruikt worden om stolpboerderijen visueel onder de aandacht te brengen. De foto’s worden ook toegevoegd aan de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland, de Provinciale Atlas, die wordt beheerd door het Noord-Hollands Archief.

  Wil jij graag meedoen? Stuur mij een bericht via info@heleenpeeters.com

  Tot binnenkort!
  Groeten, Heleen Peeters

  http://heleenpeeters.com
  https://noord-hollandsarchief.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/828-heleen-peet… er-in-beeld/

 • Beste Leden,
  Ik moet een ruimtelijke onderbouwing maken voor ons pand "Het Freule Huuske" (www.hetfreulehuuske.nl) en meld mij hierbij bij de ze groep aan.
  Mischien kan iemand mij helpen.
  Herbrand Hofker

 • Prenger plaatste

  Beste monumentenbezitters.

  Wij zijn eigenaar van Herberg 't Kanon te Zutphen.
  Het pand is in april 2020 midden in de lock down door brand verwoest.
  Zijn er leden die ervaring hebben met restauratieplannen na brand?
  Berend Prenger

 • ben bouwkundige en eigenaar/bewoner van een rijksmonumentale woonboerderij

 • eigenaar/bewoner van een energie leverende rijksmonumentale woonboerderij

 • eigenaar/bewoner van rijksmonumenten woonboerderij “erve Nevenzel” op landgoed Eerde

 • zowel privé als beroepsmatig bezig met herbestemming van vastgoed

 • Weer een goed bericht over het verzekeren van een monument. Wij hebben bij de ABN een zeer goede verzekering lopen. Deze dekt alles wat u opsomt. Ook zijn wij zeer alert op bouwfouten bij de buren. Wij hebben na ook weer uw advies de Provincie ingeschakeld om de gemeente te dwingen te handhaven op de verbouwingen van Rijksmonumenten. Ook weer dank daarvoor.

 • In mijn stolpboerderij heb ik de op de foto getoonde plankjes met rozenplaatjes gevonden. Ik heb iemand gesproken die dacht dat dit soort plankjes vroeger langs de bedstee zaten. Kan iemand deze lezing bevestigen of heeft iemand een ander idee over de achtergrond van dit soort plankjes.

 • Save the date!

  Oogstfeest 2020
  Coronaproof vanuit je eigen huis

  Op zaterdagmiddag 3 oktober 2020 vieren we weer het Oogstfeest. We bieden een interactief programma dat alle Vrienden van de Stolp gratis digitaal kunnen volgen. Helemaal coronaproof vanuit je eigen huis. Uitgezonden vanaf Eilandmuseum Jan Lont vanaf 15.00 stipt tot ongeveer 16.30 uur.

  We geven antwoorden op vragen als: Hoe gaat het met de vorig jaar aangekondigde Stolpenwaarderingskaart? En wat gaat er gebeuren met de acht stolpen die dit jaar meedoen aan het project van InHolland op gebied van energetisch verduurzamen? Wat staat er op stapel voor volgend jaar? Wederom; we oogsten en zaaien.

  Lezing en discussie
  Ir. Karianne Vandenbroucke, senior architect erfgoed bij Rijnboutt en schrijfster van het boek ‘Mag dit weg’ geeft haar visie op het proces van herbestemming. Elk gebouw is anders, maar de basisvragen bij herbestemming zijn dezelfde: Waarom moet dit gebouw behouden blijven? Waarom past deze functie hier goed? En hoe ontwerp je een nieuwe functie in een karakteristiek gebouw? Na deze korte lezing gaat zij via de chatfunctie graag in gesprek met haar toehoorders over de knelpunten die zij tegen komen in hun eigen restauratie- of herbestemmingsproject.
  Aansprekend en leerzaam.

  En we sluiten natuurlijk af met onze beroemde Stolpenquiz met wederom de grote eer om te winnen. Speel mee vanuit je eigen stoel en kijk of je alle vragen weet!

  Ook meekijken naar deze inspirerende middag? En meedoen! Schrijf je in op projecten@boerderijenstichting.nl Dan ontvang je van ons eind september het volledige programma, een link én een uitgebreide handleiding. Tot 3 oktober!

  Foto: [~169]

 • H O plaatste

  Goedemiddag, heeft iemand ervaring met de firma Marc Bohle voor gevelonderhoud en restauratie werkzaamheden? Alvast dank!

 • Waarschuwing:
  Op de website van de vrienden van de stolp kwam ik een artikel tegen 'Hoe maak je je stolp duurzaam' van Peter van Zutphen. Daarin wordt o.a. gesproken over 'isoleren met houtvezelplaten'. De isolatiewaarde van een houtvezelplaat is echter zeer gering. Achter die binnenwand van plaat zou toch minstens ook isolatiemateriaal gebruikt moeten worden. En het verhaal over het dampopen zijn is precies verkeerd om. Dampopen bouwen is mogelijk in nieuwbouw, bijvoorbeeld met houtskeletbouw. Hierbij is het belangrijk dat de buitenwand méér dampopen is dan de binnenwand. De schrijver van het artikel meldt juist dat die binnenwand van houtvezelplaat dampopen moet zijn. Maar de buitenwand van een stolpboerderij bestaat meestal uit een stenen muur en die is zeer slecht dampdoorlatend. De binnenwand moet dan dus juist voorzien worden van dampREMMENDE materialen, zie bijvoorbeeld https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isole…. Er staan nog wat andere technisch discutabele zaken in het artikel.
  Beter lijkt mij dan dus dat Peter van Zutphen zich niet bemoeit met technische zaken, maar zich beperkt tot zijn voorzitterschap van de stichting. Daar is hij wellicht wel goed in?
  Beter dus om dat artikel te verwijderen of anders door deskundigen te laten aanpassen.

 • mp vd donk plaatste

  Goedemiddag, wij overwegen een schoolgebouw te kopen om een aantal schoolwoningen in te kunnen realiseren. Voor een snelle calculatie zijn wij op zoek naar kengetallen aangezien de tijd ontbreekt om tot in detail in de materie te duiken. Kan iemand mij daarover iets aangeven? De buiten gevel en het dak zijn goed qua staat van onderhoud. We willen daarin alleen een voordeur element aanbrengen. Daarnaast op de zolderverdieping een dakkapel en verder is er eigenlijk alleen sprake van een inbouwpakket. Constructief hoeft er nauwelijks iets te worden gewijzigd.
  Kan iemand mij op weg helpen?

 • Instandhouden van groen erfgoed is nog niet zo gemakkelijk. Dit 'levende' erfgoed is continu in ontwikkeling. Zeker in deze tijd wordt de druk op de buitenruimte steeds groter. En wat betekenen deze ontwikkelingen voor u als eigenaar en wat betekent dit voor u, werkzaam bij een gemeente? Vraagstukken die in de cursus Groen erfgoed: een kennismaking van de ErfgoedAcademie aan de orde komen. Meer info en aanmelden kan via https://www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/groen-erfgoed-2020

 • ErfgoedAcademie organiseert dit najaar de cursus Erfgoed en herbestemmen, deels online en deels op locatie, op Vliegbasis Soesterberg. Meer info en aanmelden zie https://www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/erfgoed-en-herbestemmen…

 • Volg onze informatie over Verenigingen van eigenaars in monumentale woongebouwen. https://cultureelerfgoedenschede.nl/wordpressnew/publicaties-vereniging…

 • Hallo allemaal,

  Ik ben voornemens om mijn Goudse gemeentemonument met beschermd stadsgezicht verder te verduurzamen. Een van de stappen hierin is het aanpakken van de enkele beglazing. Het betreft een voormalig schuifraam van 1,60 x 2,10 m bestaande uit 9 losse ruiten waarbij er geen sprake is van kieren. Verder is er nog een klein stukje verlaagd plafond waar vermoedelijk ook de verdiepingsvloer zit. Verder is de woning in 1996 volledig geïsoleerd bij het redden van de sloop, dus dit is echt de laatste stap in het isoleren van de schil.

  Ik zag het product van monumentenglas.nl en Da Vinci op internet voorbij komen die HR-glas (U 1,6-1,4) kunnen leveren zonder de sponning aan te passen. Iemand hier ervaring mee?

  Ook zag ik het product van metaglas.nl voorbij komen wat een achterzetraam is met HR++ glas. Zelf ben ik hier geen grote voorstander van door het verlies aan esthetische waarde aan de binnenzijde. Iemand ervaringen?

  Ook algemeen advies voor oplossingen, leveranciers en wellicht andere opties zijn van harte welkom!
  Zie jullie reacties graag tegemoet.

  NB: het matte op de ramen is plakplastic voor de privacy.

 • Goedemiddag, mijn eerste bericht hier. Afgelopen week hebben wij een gemeentelijk monument gekocht in Zaltbommel. Het verkeert in een zeer authentieke staat. Gebouwd in 1750, aan de voorzijde vergroot in 1900, en aan de achterzijde in 1979.
  Helaas hebben we zeer weinig informatie over het pand. De vorige eigenaar is onlangs overleden, en heeft vrijwel alle kennis meegenomen. Tijdens de bouwtechnische keuring kwam naar voren dat de langsmuren zeer vochtig zijn, boven de 60%. Vrijwel van onder tot boven. Maar ook vrijwel geen vlekken of plekken. De muren hebben volgehangen met schilderijen en lijstjes, en ook daarvan zijn de (vocht-) contouren niet te zien. Derhalve meer vragen dan antwoorden...
  Op het dak zijn zeker gebreken vastgesteld aan lood en zink (of het ontbreken daarvan). Dat gaan we herstellen zodra we erin kunnen in November. Tijdens de inspectie vonden we letterlijk nog een gewelfde kelder met stahoogte. Heel vies, maar 'droog' (stond geen water in).

  De inspecteur opperde dat de bron wellicht en lekkage bij de buren zou kunnen zijn. Daar dat huis te koop staat was eenvoudig vast te stellen dat er bij de buren helemaal geen water zit aan die kant.

  Echter, niemand kwam op het idee dat de bron mogelijk onze eigen (oude) badkamer zou kunnen zijn.

  Een defecte afvoer van/onder het bad wellicht? Wellicht is een paar keer badderen al voldoende om de muren zeiknat te krijgen?
  Ik weet het dus niet.

  Wie heeft iets soortgelijks gehad?

  Met dank en groet,
  Armand

 • E. Prins plaatste

  Hallo, ik heb mij zojuist aangemeld. In 2004 kochten wij onze huidige woning. De rabatdelen op de bovenverdieping behoren
  eigenlijk verticaal geplaatst te zijn. Ons huis is weliswaar geen monument, maar ik wil mij erin verdiepen of het een monument zou kunnen worden. En of het wel of niet beter zou zijn wanneer het een monument zou zijn. Het gaat om een Zaanse houtskeletwoning geheel van hout en gebouwd op gemetselde poeren. In het kadaster heeft de woning een bouwjaar van 1910. Echter volgens de woningwet werd het in 1901 verboden houten woningen te bouwen.
  De woning is binnen niet over waterpas. De woning is licht aan het verzakken.
  Bovenop het dak staat een bescheiden makelaar die op de foto niet zichtbaar is.

 • Eline vraag het eens aan Maarten Koning stolpenmeester 0299 540996

 • Beste vierkantdelers,

  Ik ben opzoek naar een constructeur die ervaring heeft met het doorrekenen van stolpen, heeft iemand misschien een tip en al ervaring met genoemd bedrijf?

 • VIRTUELE STOLPENMIDDAG

  Samen staan we achter de stolp. Ook provincie Noord-Holland staat achter dit Noord-Hollandse icoon en vroeg MOOI Noord-Holland de Stolpenwaarderingskaart te ontwikkelen.

  Op 18 augustus organiseert MOOI Noord-Holland van 15.00 tot 17.00 een virtuele stolpenmiddag. Tijdens deze online bijeenkomst wordt de werkwijze en doelstelling van het project gepresenteerd en is er ruimte voor verdieping en gesprek over de Noord-Hollandse Waarderingskaart voor stolpboerderijen.

  Voor meer informatie en aanmelding kunt u klikken op onderstaande link.

  https://www.mooinoord-holland.nl/evenementen/stolpenmiddag/

 • Marieke Bosma plaatste

  Belangrijke oproep van Silvester die kampt met verzakking van zijn rijksmonument. Wie kan hem helpen?

  https://www.facebook.com/watch/?v=1409284082794325

 • Dit najaar organiseert de ErfgoedAcademie, samen met de VBMK, een tweetal webinars en een cursus Behoud je kerkgebouw. Op 27 augustus is de webinar 'kansen voor kerken' Zie voor meer info de website van de ErfgoedAcademie, in hdet bijzonder https://www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/kansen-voor-kerken-2020

 • Henk Spithout plaatste

  Als eigenaar en bewoner van een gemeentelijk monument, een brabantse langgevel boerderij (zie foto), is het moment gekomen om het dak renoveren.
  De (handgevormde) oud-hollandse pannen zijn aan vervanging toe.
  De pannen liggen op constructie platen, met daarop een folie en daarop tengels en panlatten. Het dakdeel is licht hellend!
  Bij een inspectie door een professionele dakdekker bleek dat een groot deel van de pannen vervangen moet worden, ook de folie bleek niet geschikt. (zie foto)
  Nu overweeg ik de oude pannen te vervangen door machinaal gemaakt pannen met een klassiek traditioneel uiterlijk.
  Welke pannen zijn er die geschikt zijn, en op een monument mogen worden gelegd?
  Welke folie is aan te raden?
  Welke tengels en panlatten ? Geïmpregneerde of hardhouten?

 • John Baijens plaatste

  Goedenavond,
  Ons rijksmonument aan de Smeesteeg 21 in Elburg Vesting is te koop!
  Het pand is van omstreeks 1725, en is in 2014 volledig gerestaureerd, met behoud van veel authentieke elementen, zoals bijvoorbeeld een hijsrad in de slaapkamer. Maar ook zijn er veel luxe elementen toegevoegd, zoals een nieuwe keuken en badkamer, vloerverwarming, vloer- muur en dakisolatie, etc.
  Hier kun je dus wonen in een rijksmonument met alle luxe van nu!
  Even binnen kijken? Zie Funda: https://www.funda.nl/koop/elburg/huis-41812905-smeesteeg-21/, of kom gezellig even langs (we houden netjes 1,5 meter afstand).

 • Ben de Jong plaatste

  Wil je meer foto's van de boerderij zien, kijk eens op onze Instagram: debroedersbouw1742. Onder andere een hele fotoserie over de verbouwing van boerderij naar appartementencomplex

 • Ik ben net lid geworden van deze groep. Is er iemand die iets weet over het aanvragen van subsidies voor restauratie en onderhoud van en rond een momument?

 • JPMarbus plaatste

  Goedendag,
  Ik ben nieuw in de community. Ik ben in het bezit van een voormalige bewaarderswoning uit ca. 1901-1905, behorende bij het Rijksmonument de voormalige Koepelgevangenis te Haarlem. Er staat heel wat te gebeuren qua bouw, pal achter mijn woning. Zie Opendekoepel. O.a. een ondergrondse parkeergarage. Ik maak me bezorgd over mijn hoekwoning qua fundering (lees; verzakking en schade).