Ontdek Tijdlijn

 • goedemiddag allen, ik heb een twee-ledige vraag over onze financiële situatie mbt rijksmonument.
  1. we hebben een lopende verzekering via ASR sinds 1 jaar (3 jaar looptijd). Echter toen we het pand aankochten wisten wij niks van donatus en veel gunstigere regeling. Kan ik hier toch iets mee qua eerder overstappen?
  2. ten tijde van aankoop van het pand wisten wij niks van het NRF (nationaal restauratie fonds) en de hypotheek financieringen tbv aankoop. Kan ik de huidige financiering toch nog omzetten naar het NRF met veel gunstigere voorwaarden?
  Mvg Davy Franssen

 • Hallo,
  Iemand interesse in een antieke houten trap. Hij is al gedemonteerd.
  Er is een balustrade bij en er zit kastruimte onder.
  Ding is enorm duur geweest maar we willen hem niet gebruiken en in de kachel voelt toch een beetje zonde..

 • Vraagje :) Ik heb geïnformeerd bij de gemeente en helaas (was te verwachten) zij hebben geen oude bouwtekeningen van ons huis. Wij zitten met een puzzel hoe de trap origineel heeft gestaan. Wij moeten nu via los klein trapje naar de opkamer (slaapkamer) en trap naar boven. Weet iemand nog andere kanalen voor mij om te zoeken naar bouwtekeningen? Ik ben aan het speuren naar een zo vergelijkbaar mogelijke woning in de hoop dat die dezelfde indeling heeft als ons en nog originele trap.
  Heeft iemand hier in de community een vergelijkbaar huis? Neo classicistisch 1841 Friesland. Er heeft geen adel gewoond, dus je ziet dat over gebleven originele elementen redelijk sober zijn.

 • Ik zou graag in contact komen monumenteigenaren die ervaring hebben met het renoveren of vervangen van geglazuurde gevelstenen aan hun monument. Kan een van jullie daarbij helpen?

 • Heeft er iemand ervaring met Multipor (van Ytong) als isolerende minerale achterzetwand?
  Mits rondom de balkkoppen enkele centimeters vrijgehouden en afgewerkt met een dampopen verf/stucsysteem een ideale oplossing voor massieve muren lijkt mij. Ik ben benieuwd naar ieders ervaring en mening.

 • Jeroen Hulsen plaatste

  Wie kan mij helpen??

  Mijn huis is gebouwd 1880 - 1890 en heeft vroeger een open zolder gehad. Je keek aan de onderkant tegen een sporen dak met blauw gesmoorde oud Hollandse pannen met stropoppen. Om dit oude karakter terug te brengen ga ik mijn dak behangen. Hiervoor wil ik fotobehang laten maken van de onderkant van zo'n dak.
  Wie heeft het dak zoals beschreven? Graag kom ik daar goede foto's van maken.

  Groet, Jeroen Hulsen

 • Tijdens de 8e bijeenkomst waren er veel vragen over isolatie en ventilatie. Hier wil ik graag nog even op terugkomen om nog eens uit te leggen voor welke oplossing wij hebben gekozen.
  Als voorbeeld neem ik de muurisolatie: er komt een regelwerk op de muur zodat er een spouw van circa 2,5 cm tussen muur en isolatie ontstaat. Daarop komt een laag resol isolatie waar een dampdichte folie op zit verlijmd (alleen aan de binnenzijde) en daar zit weer een gipsplaat op verlijmd. De naad tussen de gipsplaten moet worden afgekit zodat er geen opening zit in de dampdichte laag, alles volgens specificatie van de fabrikant. Doordat er aan de binnenzijde wordt geïsoleerd zal de bakstenen muur koud blijven. Het is dus zaak om te voorkomen dat vocht vanuit de binnenruimte de muur bereikt omdat het daar dan zal kunnen condenseren, vandaar de dampdichte folie. Als de muur vochtig is, zullen dus ook de balkkoppen die in de muur zijn opgelegd, vochtig worden met als gevolg dat ze kunnen gaan rotten. Kortom, een gesloten dampdichte laag is dus erg belangrijk (het luchtdichte bouwen). Daarnaast kunnen de balkkoppen vochtig worden doordat het metselwerk vochtig wordt door optrekkend vocht of slagregens. In ons geval liggen de balkkoppen dicht onder de goot en zolang die waterdicht is, zal de muur ter plaatse van de balkkoppen niet noemenswaardig nat worden, ook niet tijdens slagregens. Voor de zekerheid hebben we er toch voor gekozen om circa 25 cm onder de balken, de isolatie te onderbreken tot aan de bovenzijde van de balken. In deze strook van circa een halve meter hoog (25 cm + de balkhoogte) zal de warmte ‘weglekken’ naar de bakstenen muur waar de balkkoppen zich bevinden. Hierdoor zal het eventuele vocht wat zich toch in de muur bevindt makkelijker kunnen verdampen waardoor het metselwerk en de balkkoppen kunnen drogen of droog blijven en dus niet gaan rotten. Hierbij is het zeer belangrijk dat de dampdichte folie dus ononderbroken van onder tot boven wordt doorgezet waarbij de folie dus goed om de balk heen wordt geplakt. Dus de resol isolatie stopt 25 cm onder de balk, de folie loopt door waarbij de naad wordt dichtgekit en boven de balk begint de resol weer waarbij de folie weer doorloopt en de naad wordt afgekit. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat het van belang is om de ruimte tussen de balkkop en het metselwerk met elastische PUR schuim af te dichten omdat dit een positieve effect heeft op de relatieve vochtigheid in de balkkoppen.
  Tenslotte hebben we nog het risico op vorstschade; het metselwerk kan nat worden door slagregen. Doordat de binnenzijde is geïsoleerd zal het metselwerk minder snel drogen dan zonder isolatie. Hierdoor is een risico op vorstschade aan het metselwerk aanwezig. Doordat de muren ruim vijf jaren behoorlijk nat zijn geweest vanwege het ontbreken van een gesloten dakconstructie, verwachten we dat de kwaliteit van de stenen van het gebouw goed is, waardoor het risico op vorstschade minimaal is.

 • Beste Communityleden,

  Wij wonen inmiddels zo’n 43 jaar in ons rijksmonument in Middelburg. De eerste jaren, jong als wij waren, buitengewoon zelf veel werk verzet alsook hulp van architect en kleine aannemer. Daken, goten, vloeren, wat al niet, moesten vernieuwd worden met zoveel als mogelijk behoud van het oorspronkelijke karakter. Maw eerder restauratie als renovatie. De koopprijs van het woonhuis was gelukkig laag, conform de staat van het woonhuis. Feitelijk een ruïne. Tussentijds het huis op detail steeds verbeterd, onderhoud is echter eindeloos. Laatstelijk In overleg met de gemeente 18 - passende- zonnepanelen op het achterdak geplaatst.
  De Monumentenwacht komt iedere 2 jaar, inspectie, er is overigens altijd wel wat dat aandacht behoeft.
  Wij realiseren ons dat we passanten zijn, we proberen het woonhuis zo goed als mogelijk ooit over te dragen aan hen die eveneens hart hebben voor een dergelijk rijksmonument inclusief lusten en lasten. Vooralsnog hebben wij recentelijk besloten hier nog heel lang te blijven wonen. Het blijft te allen tijde een mooi en uniek pand met geschiedenis!
  In de verwachting nog veel te mogen leren van anderen, communityleden, met vriendelijke groet,

  Willem & Addy

 • Agnes Dinther plaatste

  Mijn pand is monumentaal geworden en als gemeente monument bestempeld. Ik wil me inlezen en in deze wereld verdiepen. Molenstraat 157 Oss

 • Te koop aangeboden. 45 euro. Eerste druk Landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier van Brandts Buys. Op te halen te Bergen. Meer informatie via info@boerderijenstichting.nl

 • Beste groepsleden. Vandaag viel er een stapeltje folders in onze bus, over verduurzamen en over deze community. Zaterdag as. 2 en 9 november 13:30 - 16:00 uur stellen wij ons duurzame rijksmonument in Zeeland open. Zie https://duurzamehuizenroute.nl/woning/tussenwoning-1650-zierikzee en schrijf je in.

 • Dag,

  Wij zijn een particulier eigenaar geworden van een rijksmonument met woonfunctie. de gehele straat is een beschermd dorpsaanzicht en daarom ooit ook monument geworden om het straatbeeld zo te behouden. Nu lopen wij tegen een aantal zaken aan, wat hoge kosten met zich meebrengt en wij zijn benieuwd of er meer eigenaren zijn die dit ervaren en of er iets met deze kosten gedaan kunnen worden.

  1) Wij hebben een vergunning aangevraagd voor een aanbouw en een aparte vergunning voor het asbest vrij maken van het dak en het isoleren van het dak. de aanbouw is vergund en is inmiddels gerealiseerd, maar het dak laat op zich wachten door wet natuurbescherming. Doordat er in oude woningen vaak mussen en vleermuizen nestelen onder de dakpannen, moet worden aangetoond dat deze hier wel/niet leven. De provincie moet dan ontheffing afgeven, voordat een gemeente de vergunning kan oppakken. Al met al moeten er rapporten gemaakt worden, kan de aannemer niet in 1 fase bouwen, omdat als het dak eraf is, de kans op lekkage groter wordt.
  2) Daarnaast geeft deze manier van dit vergunningstraject onze een lange bouwtijd op, waardoor wij bijna een jaar langer een 2e woning moeten aanhouden, omdat de nieuwe woning niet gereed gemaakt kan worden voor bewoning.

  De kosten die wij hiervoor maken lopen op en ja dit valt ons nogal tegen. Zijn er meer eigenaren die dit meegemaakt hebben en is er een mogelijkheid deze kosten deels of geheel vergoed te krijgen?

  Alvast bedankt voor uw advies/hulp.

  Mark

 • Isis Knuvers plaatste

  Helpt u mee? Wij zijn druk bezig om de website monumenten.nl nog gebruiksvriendelijker te maken en daarbij kunnen we uw mening goed gebruiken! Vindt u het leuk om via e-mail een voorproefje te krijgen van het nieuwe ontwerp en daar feedback op te geven?
  Geef u dan op voor ons gebruikersonderzoek via: https://www.monumenten.nl/?BC01

 • De verbouwing van de Stompekamp is in volle vaart. Beeldmateriaal van John van Dieken.

 • Binnenkijken bij een duurzaam monument? Zaterdag 2 en 9 november is het Nationale Duurzame Huizen Route!

  https://duurzamehuizenroute.nl/voorbeeldwoningen?f%5B0%5D=search_api_co…

 • Dag,

  Al een hele poos zit ik met een enorm raadsel. In een oude boerderij van de familie in Dreumel staat onderstaande inscriptie in de kelderdeur. De deur is waarschijnlijk afkomstig uit een ander pand/gebouw, maar ik weet niet welk pand of waar dat gestaan heeft. Het huis waarin deze deur hangt is gebouwd in 1863 en op de deur staat Anno 1734. Voor zover ik weet is de deur niet afkomstig uit, of heeft geen relatie met de familie, anders dan dat ie als kelderdeur in de boerderij is gebruikt. Wat, heb ik me laten verlaten, vanwege het tekort aan bouwmaterialen toendertijd wel vaker gebeurde.

  Is er iemand die me verder zou kunnen helpen bij het ontcijferen van deze code, of die weet wat de betekenis is van het symbool en de letters?

  -> Zou het een deur uit een kerk of biechtstoel kunnen zijn?

  -> Waarom werd zo'n deur eigenlijk gemaakt?

  -> Wat betekenen bijvoorbeeld de ronde vormen? Is dat een klaver of een meerblad/pompeblad (uit de heraldiek). Bovenop staat iig een omgekeerde eikel met blad (ook uit de heraldiek)

  -> Wat betekenen de letters? Zijn dat Romeinse letters of betekenen ze wat in het Latijn (bijv manu vidi noster pax volente in domini?)

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn en het maakt de geschiedenis van mijn familie weer een stukje completer. Ik hoop heel graag van u te mogen horen.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Fons

 • Fons1980 plaatste

  Dag,

  Al een hele poos zit ik met een enorm raadsel. In een oude boerderij van de familie in Dreumel staat onderstaande inscriptie in de kelderdeur. De deur is waarschijnlijk afkomstig uit een ander pand/gebouw, maar ik weet niet welk pand of waar dat gestaan heeft. Het huis waarin deze deur hangt is gebouwd in 1863 en op de deur staat Anno 1734. Voor zover ik weet is de deur niet afkomstig uit, of heeft geen relatie met de familie, anders dan dat ie als kelderdeur in de boerderij is gebruikt. Wat, heb ik me laten verlaten, vanwege het tekort aan bouwmaterialen toendertijd wel vaker gebeurde.

  Is er iemand die me verder zou kunnen helpen bij het ontcijferen van deze code, of die weet wat de betekenis is van het symbool en de letters?

  -> Zou het een deur uit een kerk of biechtstoel kunnen zijn?

  -> Waarom werd zo'n deur eigenlijk gemaakt?

  -> Wat betekenen bijvoorbeeld de ronde vormen? Is dat een klaver of een meerblad/pompeblad (uit de heraldiek). Bovenop staat iig een omgekeerde eikel met blad (ook uit de heraldiek)

  -> Wat betekenen de letters? Zijn dat Romeinse letters of betekenen ze wat in het Latijn (bijv manu vidi noster pax volente in domini?)

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn en het maakt de geschiedenis van mijn familie weer een stukje completer. Ik hoop heel graag van u te mogen horen.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Fons

 • Let op! Nog tot en met 30 november 2019 kunt u als eigenaren van een monument of een pand met cultuurhistorische waarde herbestemmings- subsidie aanvragen bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Heeft u plannen om te verbouwen, dan is deze subsidie wellicht de moeite waard. Lees verder op https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-herbestemming-monu…

 • Ik ben beheerder en verhuurmakelaar van enkele Haagse monumenten. Ik wil graag meer kennis opdoen over buitenplaatsen en landgoederen, omdat ik daar binenkort actief op wil gaan richten.

 • Wij hebben tijdens de vorige bijeenkomst (afgelopen 5 oktober in Leersum) gemerkt dat het isoleren van monumenten een belangrijk onderwerp van gesprek is. Wij kunnen daar extra aandacht aan besteden tijdens de bijeenkomsten. Ook nodigen wij u graag uit om hier uw vragen te stellen of uw kennis te delen op het gebied van isolatie!
  Zie hiervoor ook het bericht van Fons Bardoel: https://community.monumenten.nl/post/352

 • Mooi stuk over Stolp Award winnaar Jan de Groot

 • Watertoren Lippenhuizen

 • Bestuursleden Ed Pielkenrood en Anneke Zandt deelden een pluim uit aan de familie Juist voor hun daadkrachtige optreden bij het blussen van de brand in de achterliggende schuur van Oosterstraat 8 te Benningbroek. Mede dankzij hen is de stolp gespaard gebleven. Hulde!

 • Al ruim 12 jaar wonen we in onze stolp in Aartswoud.
  De laatste jaren wordt in toenemende mate ons rieten dak opengemaakt door de vogels. Wie heeft hier een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor?
  We zijn benieuwd!

 • Een eerste impressie van onze 8e Communitybijeenkomst op zaterdag 5 oktober jongstleden in Leersum!

 • Tijdens het jaarlijkse Stolpenoogstfeest is op 4 oktober 2019 de Stolp Award 2019 uitgereikt aan Jan de Groot uit Midden-Beemster, vanwege zijn verdiensten voor de Stolpboerderijen.
  De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan iemand die zich met bijzonder veel energie heeft ingezet voor de bewustwording rondom stolpen en het behoud ervan. Jan de Groot was bovendien een bron van kennis over stolpen en stolpbewoners en onder andere betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch Museum Westerhem.

  De motivatie achter deze Stolp Award formuleert de Boerderijenstichting als volgt:
  ‘Jan de Groot kwam als vertegenwoordiger voor kassenbouwer in heel Noord-Holland bij boeren over de vloer. Hij kent als geen ander het boerenbestaan in Noord-Holland boven het IJ, en heeft een brede kennis van en interesse in: mensen, stolpen, agrarische geschiedenis die zich niet beperkt tot De Beemster; “zijn” polder. Was bestuurslid van Museum Betje Wolf, Historisch genootschap Beemster en betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch museum Westerhem. Jan fungeert als historisch -, genealogisch - en stolpenkundig geweten van BSHN. Hij was gedurende tien jaren het brein achter de jaarlijkse stolpenexcursies, opende deuren voor de organisatie daarvan, wist mensen te overtuigen van het belang daarvan en waarborgde ook en passant de diversiteit aan stolpen binnen één excursie.
  Hij was de stille kracht achter talloze interventies die niet als zodanig ervaren werden en was vanaf de start van BSNH een AMBASSADEUR voor de Noord-Hollandse stolp en haar bewoners.
  En niet te vergeten: Jan de Groot is een vat vol kennis en vooral een aimabel mens, met een groot hart voor mensen en stolpen – in die volgorde’.

 • - MOOI Noord-Holland lanceert de STOLPENCONSULENT -

  Vanaf nu begeleidt de stolpenconsulent van MOOI Noord-Holland eigenaren en andere initiatiefnemers bij de transformatie van hun stolpboerderij. De stolpenconsulent brengt initiatiefnemer en gemeente samen aan de keukentafel.

  Stolpenadvies
  Het stolpenadvies is een adviestraject op maat en beoogt de ruimtelijke kwaliteit bij transformaties te vergroten. Het advies is vooral doeltreffend wanneer regels en uitgangspunten van de gemeente op gespannen voet staan met wensen en eisen van de initiatiefnemer en/of eigenaar, óf bij een ingrijpend ruimtelijk plan waarvoor de gemeente een tegenprestatie als voorwaarde stelt.

  Pilot
  Provincie Noord-Holland ondersteunt tot eind 2020 de stolpenconsulent. Dit doet ze om de (aspirant) stolpeigenaar te ondersteunen bij de vaak complexe transformatie van stolpboerderijen. De ondersteuning bestaat uit een financiële tegemoetkoming voor enkele pilotprojecten van maximaal €2000 en 50% van de advieskosten. Het aantal projecten is gelimiteerd: op=op.

  Kijk voor alle voorwaarden op www.mooinoord-holland.nl/stolpenconsulent/. Daar vindt u ook meer informatie over de werkwijze van de stolpenconsulent.

  U benadert stolpenconsulent Rosanne Bruinsma via 072 520 44 59 of r.bruinsma@mooinoord-holland.nl.

 • Na 46 jaar steeds meer gehecht aan deze stek met karaktervolle stolp op Kerkbuurt 18 in Tuitjenhorn. Het blijvende onderhoud geleerd 'op de koop toe te nemen'.
  Nu moet de buiten-schoorsteen snel worden vervangen, die lijkt sterk op die op de homepage van deze site, zie boven..! Wij willen iets meer 'opsmuk', bijv. bovenaan 2 rijen stenen iets laten uitspringen. Of die 2 rijen met een andere steentint? Zijn er richtlijnen / voorbeelden in deze groep?

 • Sinds kort trotse eigenaar van een mooie stolpboerderij in Sijbekarpsel. Heerlijk aan het dromen over hoe we de stolp nog mooier kunnen maken.
  We willen de tegels die vroeg gebruikt werden in de koegang gebruiken voor in de hal (oude koegang) Iemand eng idee hoe deze tegels genoemd worden? of waar vergelijkbare tegels te koop zijn?
  Iemand noemde het bakken, hier kan ik alleen niets over vinden..
  Alvast bedankt!

 • Het tweede Stolpenoogstfeest komt eraan! Op 4 oktober van 12.00 tot 18.30 uur. Interessante lezingen, een mooie fototentoonstelling en stolpenervaringen vanuit de Stolpencommunity Vierkantdelers wisselen elkaar af in een feestelijke omgeving, waar we elkaar ook kunnen ontmoeten tijdens een heerlijke lunch van het erf en tijdens de aangeklede borrel aan het eind.

  Aanmelden via:
  https://mailchi.mp/5c0d21a10a9d/stolpenoogstfeest-uitnodiging-330173
  Of via Info@boerderijenstichting.nl ovv Oogstfeest 2019