Ontdek Tijdlijn

 • Bent u benieuwd welke duurzame maatregelen passen bij uw monument? Gebruik de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument en ontdek in een paar minuten hoe u uw monument verduurzaamt.

  Zie https://www.monumenten.nl/zelfscan.

 • Marieke Bosma plaatste

  In de reeks 'Zien verduurzamen Doet Verduurzamen' is een nieuwe video uit, bekijk 'm hier!

  https://www.monumenten.nl/monumenten-verduurzamen/aan-de-slag/zien-verd…

 • Dag allemaal,

  Laat ik me aan u voorstellen, ik ben Kirsty, 42 jaar. Samen met 2 andere kleine gezinnetjes hebben wij het volgende plan;

  Wij zijn al geruime tijd op zoek naar een stolpboerderij in Noord-Holland met een mooi stuk grond erbij, liefst in de buurt van de duinen. Wij willen die stolp verbouwen, zo duurzaam mogelijk, zodat daar 3 kleine gezinnen in kunnen wonen. Het erf zouden we graag gezamenlijk delen, we willen ook een gezamenlijke tuin –ingericht naar de ideeën van permacultuur- met een natuurlijke zwemvijver.

  Omdat we de stolp zo duurzaam mogelijk willen verbouwen, mag de stolp in verval zijn. Via de stichting Red de stolp ben ik op deze community terecht gekomen.
  Wie weet heeft een van jullie zicht op een vervallen stolp die door ons van de ondergang gered kan worden? Ideeën en tips zijn van harte welkom!

  Groeten!

 • Bets Kusters plaatste

  Hier is ie dan!!

 • Bets Kusters plaatste

  Ik ben blij met de prachtige tekening van het voormalige pompstation, een rijksmonument, waar ik woon. Bedankt Monumenten community en natuurlijk de kunstenaar.

 • Bets Kusters plaatste

  Ook ik heb een prachtige fotokaart van het voormalige pompstation ontvangen. Ik ben er super blij mee. Bedankt kunstenaar en Monumenten Community

 • Coby plaatste

  Hallo allemaal,
  Is er ook een app beschikbaar voor dit forum?
  Groeten,
  Coby

 • Ina Roeterdink plaatste

  Wat mooi om de maandag te beginnen met al die mooie kaarten op de Community! Prachtig zijn ze geworden!

 • Rien Breteler plaatste

  Hallo allemaal,

  hier zie je een artistieke tekening van mijn huis, een prijs van de monumenten community kaartenactie. Ik ben er erg blij mee en bedank de anonieme tekenaar en het NRF van harte!
  Vriendelijke groet,

  Rien

 • Goedemiddag, met Sharynné en Peter, goed om hier te zijn 💐💐

 • Wij hebben onlangs meegedaan met de kaartenactie en tot onze grote verrassing zijn wij één van de winnaars. We zijn onder de indruk! Het is een prachtige tekening geworden!

 • Klaas Lengers plaatste

  Naar aanleiding van de oproep in deze community hebben we een foto van ons Rjksmonument (tje) opgestuurd . Vandaag mochten we deze prachtige tekening ontvangen op een aantal mooie kaarten. Hartelijk dank hiervoor. we zijn er erg blij mee.

 • Hallo allemaal,
  Ik woon in een rijksmonument uit 1836.
  Hopelijk vind ik in deze groep veel informatie en kennis over het onderhoud en restaureren van monumenten.
  Hoe om te gaan met optrekkend vocht en isoleren etc.
  Groet, Coby

 • Coby plaatste

  Hallo allemaal,
  Bij deze stel ik me even voor.
  Ik woon sinds kort in een rijksmonument uit 1836.
  Er gaat een wereld voor mij open wat betreft onderhoud en isoleren etc.
  Op dit forum hoop ik kennis te vinden.
  Leuk dat dit forum er is.
  Groet,
  Coby

 • patrick jansen plaatste

  Beste Leden, wij zijn op zoek naar een oude stolp in West Friesland (regio Schellinkhout) die we graag willen opknappen voor eigen bewoning. Heeft u tips en/of weet u een stolp die (binnenkort) te koop aan wordt geboden dan houden wij ons van harte aanbevolen. Groet, Patrick

 • Beste allemaal,
  Ik woon op 80 meter afstand van een loonwerkbedrijf die (toen ik er kwam wonen) alleen in (opslag van) zand en grond deed. Tussen dit bedrijf en mijn huis (gemeentelijk monument) ligt een weide.

  Enige jaren geleden is dit loonwerkbedrijf begonnen in opslag en transport van slooppuin. Eerst kleinschalig. Sluipender wijs is dit gegroeid tot zijn hoofdactiviteit. Nu is het lawaai irritant geworden. Helaas blijft het net binnen de normen.

  De eigenaar doet niet moeilijk met de regels. Hij gaat gewoon zijn eigen gang.
  De gemeente zegt dat zo'n soort bedrijf in (opslag van) puin mag doen omdat het grondverzet niet genoeg verdient: "voor de continuiteit van zijn bedrijf" aldus de gemeente. De gemeente doet dan ook niets.
  WIE HEEFT KENNIS / HEEFT ERVARING MET DIT SOORT GEVALLEN: MAG DIT ZO MAAR?

  Enige malen heeft de buurman ook illegaal puin gebroken. Dat geeft een lawaai: het glas-in-lood en de binnendeuren in mijn huis rammelden in het lood en de sponningen.
  De gemeente wil niet optreden omdat de buurman bezig is met een vergunningaanvraag waarin hij dit wil legaliseren. Vooruitlopend hierop wil de gemeente niet optreden. ook weer: "vanwege de continuiteit van het bedrijf" :-(
  Ook hier mijn vraag: WIE HEEFT KENNIS / HEEFT ERVARING MET DIT SOORT GEVALLEN: MAG DIT ZO MAAR?

  Alvast dank voor jullie reacties!!!! Jullie hulp heb ik hard nodig!!
  groeten, Marian

 • Cis plaatste

  De toegang tot ons monument

 • Zien verduurzamen doet verduurzamen

  Laat u inspireren door andere monumenteigenaren die vertellen hoe zij de verduurzaming van hun monument hebben aangepakt. In de videoserie Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast.

  Er zijn inmiddels 4 filmpjes beschikbaar en in totaal zullen er zo'n 50 gemaakt worden.

  https://www.monumenten.nl/monumenten-verduurzamen/aan-de-slag/zien-verd…

  Wellicht heeft u de filmpjes al gezien in de nieuwsbrief van Monumenten.nl van afgelopen weekend. Wij zullen ook hier aandacht voor geven de komende tijd.
  Mocht u nog geen lid zijn van de nieuwsbrief, meld u dan bij deze aan.
  Ook voor vragen zijn wij uiteraard beschikbaar via mail of telefoon.
  https://www.monumenten.nl/contact

 • WELKOM OP DE OLGAHOEVE!
  Sinds 2005 zijn wij de trotse bezitters en bewoners van de Olgahoeve, een fraaie Westfriese stolpboerderij aan de Dorpsweg in Twisk. Het was liefde op het eerste gezicht!
  Na ruim vijftien jaar klussen en restaureren draagt de Olgahoeve nu ons eigen signatuur. En dat mag, want dat is precies de schoonheid én kracht van de stolp: de unieke architectuur van de stolp is in zijn wezen multifunctioneel. De ongekende mogelijkheden van de stolp zijn ons allen wel bekend. Maar dat geldt nog lang niet voor iedereen...
  Het voortbestaan van de stolp wordt ernstig bedreigt. In de afgelopen vijftig jaar is het aantal stolpen in Noord-Holland zo goed als gehalveerd. En de trend zet door. De kosten voor het onderhoud en de revitalisering zijn hoog, om over de duurzaamheid en moeizame vergunningstrajecten nog maar te zwijgen. Een belangrijk aspect van de identiteit en het aangezicht van Noord-Holland dreigt hierdoor verloren te gaan.

  En precies hier ligt voor ons eigenaren een grote kans en uitdaging. Want hoe meer we als stolpeigenaren en cultuurliefhebbers de enorme potentie van onze stolpen uitdragen en delen, hoe groter de kans dat we met elkaar het tij kunnen keren en de bedreiging van de stolp een halt kunnen toeroepen.
  Daarom ben ik op Facebook een pagina gestart: #Stapelopstolpen, om de zichtbaarheid, potentie en toegankelijkheid van de stolp voor het 'grote' publiek op de kaart te zetten. Slapen in stolpen, smullen van stolpen, sparren in stolpen, struinen bij stolpen, schatten in stolpen, stolpen spotten: het kan ongetwijfeld allemaal! Maar waar? Wanneer? Bij wie? Daarvoor vraag ik jullie hulp en medewerking!
  Lieve mede-stolpeigenaren: wie doet er mee? Biedt jullie stolp op enigerlei wijze een vorm van publiekstoegankelijkheid of ben je bereid incidenteel een kijkje in de stolp te bieden? Laat het mij weten en ik kom graag bij je langs om er een leuke post van de maken. #Samenstapelopstolpen!!

 • Dag allen,
  Alvast mijn excuses aan de puristen onder ons!

  Onze stolp is toe aan een grondige renovatie en ik maak van de gelegenheid gebruik om out-of-the-box te denken (we hebben helaas nog steeds geen pot met goud gevonden). Onze stolp is niet beschermd, we hebben dus behoorlijk de vrije hand. Het is thans een schuur maar wordt omgebouwd en bij ons huis betrokken.

  Het dak van onze stolp (14x24m) is hard aan vervanging toe (pannen en sporen). Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te kijken naar een alternatief om dit dak op te bouwen. Een van de alternatieven is een sandwichpanelen dak welke gedekt kan worden met dakpannen. Met een RC tot 8,1m2K/W en in lengtes tot 26m lang en 1m breed leverbaar. Is er iemand in dit forum die hier ervaring in heeft?

  grt, Barend