Ontdek Tijdlijn

 • Hoi Angeli,
  Ik heb een kapberg met 2 afluivingen en koestal gerestaureerd en CO2 neutraal gemaakt. We hebben de kavel met bouwvallige boerderij in 2005 gekocht. 7 jaar over de vergunning gedaan en in 2012 begonnen met funderingsherstel en herbouw van het geheel met hergebruik van een vierkant uit een andere stolp van 130 jaar oud. Sinds 2013 van het gas af en verwarming door een computer gestuurde snipperketel van ETA.
  Waar het kon Rc waarde van 3,5 toegepast. Op het westdak zonnepanelen in het dak tussen de dakramen. Vraag gestuurd ventileren enz. Inmiddels zitten we in de afbouwfase en komt het dit jaar gereed. Ik wil hier wel een keer over vertellen. Groeten Bouke

 • Op donderdag 16 mei zal de Federatie van Particuliere Monumenteneigenaren (FPMe) - een samenwerking van Vereniging Bewoond Bewaard, Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen en Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland - op de Monumentenbeurs een uitgebreide workshop verzorgen over de nieuwe subsidieregeling voor Woonhuismonumenten.

 • Komt nog wel een keer.

 • Wim Schermer plaatste

  In 2006 - 2007 hebben wij op het eiland De Woude, gelegen in het Alkmaardermeer, een nieuwe stolp gebouwd op de plek waar een identieke stolp door bouwvalligheid moest worden afgebroken.

  De toen standaard in de spouw geplande isolatie met Rockwool en een isolatiewaarde van Rc 3.5 hebben vervangen door Recticel pir platen met aluminum platen aan weerszijden. De vloerisolatie van 18 cm polystyreen verdubbeld naar 36 cm. In de dakplaten was 12 cm Rockwool voorzien en dit gelijk vervangen door de maximale 20 cm.

  We hebben een grondwater warmtepomp met 180 liter boiler geïnstalleerd. Met een grondwatertemperatuur van 11,4 graden levert dit jaarrond een COP van 6.0 op. Het laatste jaar is het elektriciteitsverbruik voor verwarming en koeling slechts 5.900 kWh geweest. Zou je dit omrekenen naar een normale ééngezinswoning, dan zou deze 20 euro per maand kwijt zijn aan verwarming en koeling. Ook koeling verloopt via de vloerverwarming. Zelfs op de heetste dagen is het bij ons niet warmer geweest dan 24 graden C.

  Voor warm water voor douchen en wassen met de allwater wasmachine, deze haalt het warme water uit de warmtepomp en niet via verwarming met de elektrische spiraal, zijn wij 40 kWh per maand kwijt. Kosten per maand rond 8 euro voor twee gezinsleden. Dat maakt ook meteen duidelijk.dat investeringen in zonneboilers, heatpipes, warmteterugwinning via douchewater nooit en te nimmer worden terugverdiend.

  Tenslotte hebben wij een balansventilatiesysteem geïnstalleerd. Deze wint de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht tot 96% terug.
  Dit is wat ik de heilige drie-eenheid noem. Uitstekend isoleren, warmtepomp en balansventilatie.

  Om het huis 100% energie neutraal te maken hebben wij op de carport, vrijwel onzichtbaar, 8 hoogwaardige zonnepanelen geplaatst. Die leveren precies genoeg energie om de elektrische auto 12.000 km te laten rijden. Daarnaast hebben wij 37 zonnepanelen op het dak van een boerenschuur liggen in een zogenaamd Postcoderoos project.

  Een uitgebreider beschrijving van de aanleg en installatie van de stolp vind je op:

  http://www.olino.org/articles/2011/02/14/duurzame-boerderij-met-warmtep

 • B.J. Edam plaatste

  Kom je opeens op internet je eigen huis(links) tegen maar dan 200 jaar geleden. Leek me leuk dit met jullie te delen.

 • Wij zijn op zoek naar stolpeigenaren die zelf bijzondere oplossingen hebben bedacht om het energiegebruik in en rondom de stolp terug te brengen. Mag van alles zijn, van isolatiemethodieken tot alternatieve warmte-opwekkers. Vertel het ons en krijg ook de kans om het 'live' te delen in het volgende stolpencollege duurzaamheid in mei (precieze datum nog niet bekend).

 • Herman Janssen plaatste

  Heeft iemand ervaring met het verplaatsen van een momumentaal huisje uit 1930 naar een openluchtmuseum? Het gaat om een authentiek huisje dat in delen verplaatst kan worden naar het Veenmuseum. Hoe dit technisch slim en niet te kostbaar uit te voeren en hoe dit te financieren.

 • berndniessen plaatste

  Heeft iemand ervaring met kalkstraken van een gevel?

 • Samen met mijn vriend Desley ben ik ambassadeur van de 'Vrienden van de Stolp'.
  Onze boerderij in Hoogwoud uit 1735 staat momenteel op stempels en de stenen voor de muur zijn wij aan het bikken voor hergebruik.
  Echter komen wij op het punt dat wij definitief keuzes moeten maken over kleuren, materiaal etc.
  Het aangezicht willen wij zo traditioneel mogelijk houden, maar onze smaak wijkt daar soms wat vanaf.
  Kozijn kleur:
  Voor de kleuren van de kozijnen en de goot lees ik dat het Westfries groen met rijtuiggroen wordt gebruikt. Onze voorkeur gaat uit naar de combinatie wit/crème met grachtengroen. Ik ben benieuwd wat de mogelijkheden zijn om dit toe te passen. Daarbij last ik dat het Westfries genootschap de folder 'Buitenschilderwerk in West-Friesland' heeft uitgebracht. Weet jij waar wij deze kunnen vinden?
  Plint
  De voorgevels zullen wij voorzien van het kleine klassieke steentje, die wij hergebruiken.
  Mijn vraag is of wij de gevels moeten voorzien van een plint? Zo ja, in wat voor kleur wordt dit verwacht. De optie hardsteen zie ik soms ook voorbij komen.

  Klokgevel:
  De klokgevel zullen wij terugbouwen. Hierbij is mijn vraag of deze van oudsher met steen of hout is uitgevoerd?
  In de omgeving van West-Friesland, zoals in Twisk, is de klokgevel veel in steen uitgevoerd, maar hout zie ik ook wel langskomen.

  Voordeur:
  Welke uitvoering van de voordeur wordt verwacht van onze boerderij?

  Subsidies:
  Verder ben ik benieuwd naar de mogelijke (landelijke) subsidies voor het herstel en behoud van een stolpboerderij.

  Foto: Kenneth Stamp

 • berndniessen plaatste

  goedemiddag

  wij hebben een monumental pand uit begin Jaren 50 gekocht.Hiervan moeten de gevels gereinigd en gedeeltelijk gerepareerd worden.

  Hoe pak je zoiets aan en met welk bedrijf hebben jullie geode ervaringen.Het pand hoeft er echt niet nieuw uit te zien .

  Omgeving Eindhoven

 • Een paar maanden terug waren we winnaar van een gratis energiescan. Bij de zoektocht voor informatie over duurzaamheid leningen zagen we de mogelijkheid om een energiescan te winnen (direct een gokje gewaagd). En wat denk je, we werden met een aantal weken gebeld dat we winnaar waren. Afspraak gemaakt voor de energiescan.
  De vraag van het Restauratiefonds was of er een aantal foto's gemaakt mochten worden.

  Zeker om andere mensen ook de duurzaamheidslening te laten vinden hebben we hiermee ingestemd.
  Uiteindelijk kregen we een complete filmploeg over de vloer. Het filmpje is op de volgende
  webpagina te bekijken.
  https://www.restauratiefonds.nl/monumenteigenaren/monument-verduurzamen

  Weer een leuke ervaring rijker, een mooie film voor het nageslacht en een energiescan rapport.
  Restauratiefonds, bedankt!

 • Voor de NPO maakt POSVIDEO dit voorjaar een nieuw programma, waarin 6 mensen een week lang in een huis verblijven waarbij ze verhalen met elkaar delen. Ze worden echter niet constant gevolgd, als de cameraploegen naar huis gaan hebben de castleden vrije tijd. We willen echter wel graag dat ze op de opnamelocatie verblijven, samen met altijd 1 of 2 personen van ons team.

  Voor dit programma zoeken we een locatie met 6-8 slaapkamers, 2 badkamers en een ruime woonkamer en keuken met eetkamer (ongeveer). Het is lekker als de locatie enigszins op zichzelf gelegen is.

  Vriendelijke groet,

  Ben Peter Haaksema
  POSVIDEO
  06-227 97 278
  benpeter@bphmedia.nl

 • Vraag van theaterfestival De Karavaan voor een locatie rondom Alkmaar:

  Een voorstelling op basis van de voorstelling 'De Kersentuin' van Tsjechov;
  Verkoop je de stolpboerderij of ga je er zelf mee aan de slag? Ga je voor het grote geld of voor het behoud van de identiteit van onze regio. (De stolp staat hier voor)?
  Het publiek wordt in deze voorstelling steeds opnieuw gevraagd wat ze zelf zouden doen.

  De voorstelling laten we het liefst plaats vinden in de tuin of boomgaard van een stolp.
  We gaan uit van ongeveer 70 mensen publiek en de speeldata zijn 1 en 2 juni.

  Bij voorkeur een plek in de gemeente Langedijk, maar in ieder geval in de buurt van Alkmaar.

 • Sinds enkele maanden hebben wij zonnedakpannen op ons huis, een rijksmonument uit 1930. De Tielse monumentencommissie was enthousiast over deze oplossing.
  Omdat de pannen er toch af moesten, konden we meteen aan de buitenzijde een isolerende folie aanbrengen, wat ook een direct merkbaar effect heeft op de stookkosten.
  Dubbel duurzaam dus.
  Zie https://www.zep.solar/nl/zonne-dakpannen

 • Hilke Janssen plaatste

  Binnenkort de opening van het gerestaureerde prieel (gemeentelijk monument) en de gereconstrueerde slingertuin.

 • Hans Dukker plaatste

  We wonen al 25 jaar in een rijksmonument gebouwd in 1860.
  Het is een hallentype boerderij en was de eerste boerderij die buiten de Es gebouwd werd.

 • B.J. Edam plaatste

  Goedemiddag!

  Rijksmonument, enkel glas. Isolatie noodzakelijk. Heeft er iemand goed advies als achterzet ramen geen optie zijn?
  plexiglas?
  folie? (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isole…)
  Ik hoor graag van jullie! Hartelijke groet, Bert Jan Wissink

 • Tiliabosk maakte een Bericht aan

 • Nu dus lid!

 • Omgevingsvergunning vrij vlot rond met de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen op de schuur (rechts) wat ook een apart rijksmonument is.

 • Ik ga zonnepanelen plaatsen op het dak van de schuur wat ook een rijksmonument is.
  Omgevingsvergunning is rond

 • Marieke Bosma plaatste

  Groepsfoto 6e community bijeenkomst bij Hans de Kok en zijn partner Meike Hoek. Nogmaals dank voor de fantastische dag!

 • Beste Stolpencommunity Vierkantdelers,

  Afgelopen zomer zijn mijn vriendin Lies en ik de trotse eigenaren geworden van een stolpboerderij en zijn druk bezig met renoveren en verduurzamen. Nu lijkt het best om het dak van buitenaf te isoleren, evenals de wanden rondom.

  Weten jullie misschien iemand die dit zou kunnen doen? De vergunning is inmiddels verleend, de tekeningen zijn gemaakt, maar iemand die nog een keer goed mee zou kunnen/willen kijken en het vervolgens ook uit zou kunnen voeren zijn we nog naar op zoek.

  Bij voorbaat dank voor jullie hulp!

  Hartelijke groet,
  Lies & Willem

 • Voor wie op 12 januari niet aanwezig kon zijn bij het stolpencollege Duurzaamheid in het Polderhuis, maar wel interesse heeft in het onderwerp, zijn hier de integrale opnamen van het Stolpencollege Duurzaamheid: https://www.bit.ly/StolpencollegeDuurzaamheid

  De filmpjes zijn onderverdeeld in de diverse sprekers en het tweede filmpje is een voorstelronde van de aanwezige communityleden. Vanwege het grote succes van dit eerste college Duurzaamheid organiseren wij in 2019 nog een extra college over dit onderwerp. We zullen ze tijdig hier aankondigen.

 • Nancy & John plaatste

  Ons voormalig Raadhuis in het mooie Megen