Ontdek Tijdlijn

 • Het Regionaal Archief in Alkmaar roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de Coronacrisis. Het Coronavirus heeft een enorme impact op de hele samenleving. Het Archief vindt het belangrijk zoveel mogelijk materiaal uit deze periode te bewaren, zodat de historici van de toekomst een goede indruk kunnen krijgen van deze tijd en hoe de mensen van nu die beleefd hebben. Inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen in de regio worden daarom verzocht onder meer foto’s, filmpjes en geschreven documenten in te sturen die tekenend zijn voor de situatie.

  Het Regionaal Archief bouwt een (digitale) collectie op over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de regio en vraagt daarbij het publiek om hulp. Het Archief zoekt materiaal dat laat zien wat typerend is voor deze tijd: persoonlijk materiaal en materiaal dat voortkomt uit onder meer buurtinitiatieven en lokale acties, documentatieprojecten of online-platforms. Dat kunnen foto’s of filmpjes zijn van het leven in de regio tijdens de coronacrisis, maar ook bijvoorbeeld geschreven documenten die iets vertellen over de impact van het coronavirus, briefjes, blogs of dagboeken, posters, tekeningen, of zelfs muziek.

  Voor meer informatie: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/corona

 • Ik doe sinds 2013 onderzoek naar herbestemming van kerken in Duitsland en sinds 2020 samen met een onderzoeksgroep aan de universiteit van Bonn: Sakralraumtransformation. Funktion und Nutzung religiöser Orte in Deutschland: https://gepris.dfg.de/gepris/projekt/387623040

 • Als lid van De Witte Wolf, een bewonersinitiatief dat samen met partners gaat bieden op de gevangenis Wolvenplein in Utrecht ben ik graag onderdeel van deze groep.

 • Arie den Boer plaatste

  Schutsluis in Alblasserdam

 • Marcia Peek plaatste

  Goedemiddag Community-leden, leuk nieuws vanuit Middelburg: er is bijna twee ton aan Europese subsidie beschikbaar om 20 Zeeuwse panden te kunnen verduurzamen. Voor meer informatie zie: www.omroepzeeland.nl

 • Beste allemaal,
  Afgelopen week hebben we vernomen dat ons een bijzonder en blijmoedig mens is ontvallen; Jan Willem Zijlker.
  Jan Willem was een bevlogen ambassadeur van de stolpen. Hij was actief in de stolpencommunity Vierkantdelers, bij evenementen en deelde enthousiast zijn kennis om de BSNH verder te brengen.
  Daarnaast genoot hij met zijn Willemieke intens van hun prachtige langhuisstolp in Sijbekarspel, die ze met veel geduld, kennis en passie aan het opknappen waren. In 2016 maakten ze hun grote wens waar, ze verhuisden vanuit het stadshart van Amsterdam en gingen het stolpenavontuur vol aan. Compleet met Lakenvelder koeien, varkens, kippen, schapen en een heuse boerderijkat. Ze deelden het erf met de moeder van Willemieke. Samen hebben ze volop de echte rijkdom van het stolpenleven kunnen beleven. Helaas mocht het voor Jan Willem, na een slopende ziekte, niet langer duren.
  We zullen hem zeer missen en wensen Willemieke en alle familieleden veel sterkte toe.

  Bestuur van de Boerderijenstichting Noord-Holland en de projectgroep Stolpencommunity

  Foto Jan Willem: @Kenneth Stamp

 • Vandaag aangemeld en meteen de eerste vraag: heeft iemand voor mij een goed kleurnummer voor de blauwe smetrand van een boerderij?

 • Thomas plaatste

  Goedemiddag Monument-liefhebbers!

  Hierbij volgt een bericht dat net wat anders is dan de normale berichten hier. Wij komen namelijk niet voor de monumenten, maar voor u! Achter mij staat een team van vier Communicatie & Multimedia Design studenten van de HAN in Arnhem. We doen op het moment een onderzoek naar de Monumenten Community. Dit doen we omdat we voor een project een bestaande Community moeten analyseren en herontwerpen. Simpel gezegd: we gaan kijken hoe we de Monumenten Community nog beter aan kunnen laten sluiten bij de doelstelling, namelijk het in stand houden van alle prachtige monumenten in Nederland.

  Om een beter beeld te krijgen van de Monumenten Community hebben we een korte enquête opgesteld. Het zou supertof zijn als jullie die in kunnen vullen; hoe meer deelnemers hoe beter beeld wij hebben en hoe waarschijnlijker we met een goede ideeën kunnen komen. Alvast bedankt!

  De enquêtelink:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeznoEquk7-syTiEY60Od6paxsNe66…

 • Hallo Groepsleden
  We hebben net een rijksmonument in de Achterhoek gekocht.
  Nu zitten er twee gewelfde kelders onder van bakstenen die en helemaal bedekt zijn met een vieze vochtige/schimmelige laag witkalk. De lekkage problemen gaan als eerste aangepakt worden zodra de vergunningen geregeld zijn.
  Nu zag ik in Utrecht aan de gracht een pand die de muur/plafond van de gewelfde kelders helemaal kaal had gemaakt, dus rode bakstenen in zicht en dat was prachtig! maar hoe kan je dat het beste aanpakken?
  Hebben jullie tips en ervaring op dit gebied, ik hoor het graag!

 • Beste leden,
  Deze week van de gemeente weer de WOZ gehoord: weer 100.000 hoger dan vorig jaar. het betreft een woonboerderij, rijksmonument uit 1910. Waar ik benieuwd naar ben of de WOZ taxatie rekening houdt met de status van rijksmonument.
  Wie heeft ervaring hiermee en of er bij bezwaar maken tegen de hoogte van de taxatie deze hoger of lager uitpakt omdat het een rijksmonument is.
  Gezien de versobering van de huidige woonhuissubsidie kan ik me ook voorstellen dat de verkoopwaarde van rijksmonumenten naar beneden gegaan is maar dat is ook maar een aanname.
  In het taxatieverslag van de gemeente wordt ons pand vergeleken met verkochte vrijstaande huizen en ook niet met monumentpanden.
  Wie kan me een bredere kijk op het geheel geven?

 • FredG plaatste

  Oude foto van de MariaHoeve aan de dorpsstraat in Zwaag

 • Dag vrienden van de stolp,
  Het regent afmeldingen van evenementen vanwege het Corona virus en dat is terecht. Gezondheid is een kostbaar goed. De Boerderijenstichting NH heeft een aantal bijeenkomsten in het voorjaar voorbereid, maar die kunnen we voorlopig niet inplannen. Zodra het weer veilig is om samen te komen, zullen we jullie op deze plek en op www.boerderijenstichting.nl op de hoogte houden van de planning en de bijeenkomsten aankondigen. Als de noodmaatregelen door het virus erg lang aanhouden, kunnen we ons ook bezinnen op digitale oplossingen om kennis over te dragen.
  Gelukkig kunnen we elkaar digitaal blijven ontmoeten! Dus we zijn blij met alle stolpenverhalen en -vragen, updates van verbouwingen of gewoon mooie plaatjes. Inspireer elkaar en blijf gezond!

 • Even een leuke update, we zijn onze 5 roedige hooiberg aan het opknappen.

  Onlangs 5 prachtige eiken roeden geplaatst. Lengte van de roeden 9mtr waarvan 1,3 mtr in de grond is verdwenen.
  De kap is nog helemaal origineel en zal wel van nieuw riet worden voorzien.

  Tijdens de storm Dennis stond de kap alleen om de stalen stempels, dit heeft wel een beetje spanning gegeven. Maar alles is goed gegaan.

 • Nadja Keuter plaatste

  Goedemorgen,

  Wij hebben helaas moeten besluiten om de bijeenkomst van aanstaande zaterdag 21 maart te Edam niet door te laten gaan.

  Dit om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Wij kijken naar een andere datum om deze bijeenkomst later dit jaar alsnog te laten plaatsvinden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Community
  Ina, Marieke, Nadja, Marcia en Marie-Jeanne

  Nationaal Restauratiefonds
  Utrechtseweg 12
  Postbus 2207, 3800 CE Amersfoort
  088 – 253 91 65
  community@restauratiefonds.nl

 • Beste leden,

  Mijn naam is Kim Krijt en sinds januari 2020 ben ik als stagiair bezig met mijn afstudeeronderzoek voor het Nationaal Restauratiefonds. Ik onderzoek hoe de uitingen van het Restauratiefonds zo goed mogelijk kunnen aansluiten op de wensen en behoeften van (potentiele) zakelijke monumenteigenaren. Om een goed beeld te krijgen wil ik graag een aantal interviews houden met deze doelgroep.

  Ik ben op zoek naar respondenten die willen meewerken aan het onderzoek. De respondenten die ik zoek hebben ongeveer een jaar geleden een financiering afgesloten of zijn zich nog aan het oriënteren over de mogelijkheden van financieren. Het interview duurt ongeveer 30 minuten en kan zowel telefonisch als op locatie worden afgenomen.

  Lijkt het u leuk om mee te helpen aan het onderzoek? Als dank stuur ik u na het interview een leuk koffiepakketje met lekkere bonbons! Heeft u binnenkort tijd voor een telefoongesprek?

  Ik hoor het graag!

 • Gerard Braas plaatste

  Twee maanden geleden schreef ik over het verduurzamen van mijn Rijksmonument Dantzig in Hoorn. Nu kan ik melden dat ik een omgevingsvergunning heb gekregen voor het plaatsen van 6 zonnepanelen tussen mijn dakramen op mijn rechterdak. Als standaard criteria mogen zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte (gezien vanaf straatniveau, dus camera op de grond!), maar initiatieven die niet passen kunnen toch voldoen, maar vragen om een gewogen oordeel van de Commissie voor Monumenten en Welstand, aldus de Welstandsnota 2020. Ik moest de commissie tijdens mijn toelichting wel wijzen op deze zin!!! En een gewogen positief oordeel kwam!
  Pieter van Traa reageerde op mij tekst met overzicht van regelgeving van verschillende gemeenten. Nog dank daarvoor Pieter!
  Nu heb ik nog wel een vraag. Ik moet legeskosten Bouw á €342,52, legeskosten rijksmonument á €122,89 en legeskosten Welstand á € 52,50 betalen, te samen € 517,50. De legeskosten rijksmonument komt mij vreemd over, dat lijkt mijn dubbel. Is daar wel titel/grond voor. En is de gemeente Hoorn bevoegd omdat te doen? Ze verwijzen naar Wabo 2.1, 1e lid onder f en de Erfgoed verordening, ik kan in de Erfgoedverordening niets vinden.
  Kan iemand mijn adviseren?

  Groet Gerard Braas

 • Villa Schoonoord Dieren (Gld.)

 • Villa Schoonoord Dieren (Gld.)

 • Albert Nadema plaatste

  Tweebaksmarkt 50 Leeuwarden Boutique Hotel WKNDS gereed, voormalige bakkerij met bovenwoning die wij hebben getransformeerd tot klein hotel. 2019

 • kerK-3-.MK plaatste

  Beste Jeffrey en Marjan,

  wat betreft een hypotheek zouden jullie kunnen proberen bij de Triodosbank. Wel hebben zij een voorwaarde m.b.t. verduurzaming van het pand.

 • goede avond allen,

  Wij zijn jeffrey en marjan en zijn bezig met een aankoop van een stolp.
  We weten dat het niet zomaar een pand is om te kopen, er komt veel bij kijken en nemen ons daar ook de tijd voor
  Wie zou ons kunnen vertellen waar je het beste een hypotheek kan afsluiten ivb een stolpboerderij uit 1800
  Er zit geen agrarische bestemming op.
  De rede hiervan is dat niet alleen de rabobank iets kan betekenen maar dat er vast ook wel andere bedrijven zijn.
  Andere informatie zou ook zeer welkom zijn.

  We vernemen graag reacties

  vriendelijke groet

  jeff en marjan

 • Hoe kan je een monument verduurzamen zonder de monumentenstatus aan te passen? Een vraag die veel herbestemmers stellen. Heb jij tips? Deel ze vooral.

 • Ik ben lid van de Plaatselijke Commissie van de Dorpskerk Huizum (oudste monument van de stad Leeuwarden) die sinds 6 jaar onder een Friese erfgoedstichting valt en lied periodiek mensen in en om de kerk rond. Mijn Engelstalige inleiding over het behoud van religieus erfgoed (met de Dorpskerk als casus) voor studenten staat op www.dorpskerkhuizum.nl.

 • Marieke Bosma plaatste

  Op 21 maart zijn we met de Monumenten Community te gast bij eigenaren Bert Jan en Gepke Wissink in Edam.

  Door de enorme belangstelling is het helaas niet meer mogelijk om u in te schrijven voor deze bijeenkomst op 21 maart.

 • Marijke Kamsma plaatste

  Sinne State is in restauratie. Fase 1 met dak/goten/binnenvloeren is gereed. Fase 2 met deuren/ramen/kozijnen wacht op betere tijden! Kijk voor meer op: www.sinnestate.nl

 • Hallo mede-stolpers, wij zijn sinds kort trotse bezitter van een stolpboerderij uit 1890. De boerderij is goed onderhouden maar wel een beetje gedateerd. We overwegen om de benedenverdieping gedeeltelijk te verhogen door een stuk van het plafond te verwijderen en een dakraam toe te voegen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 • Het Steunpunt Monumenten en Archeologie maakte een filmpje over de in de Leidraad Landschap en cultuurhistorie aangewezen stolpenstructuren. In het filmpje leggen we uit wat we onder stolpenstructuren verstaan en hoe ze zich in het landschap manifesteren:

 • mathijsdeboer plaatste

  Goedemiddag, wij zijn op dit moment bezig met de aankoop van een monumentaal pand in de regio Beemster in Noord-Holland. Hierbij zoeken wij naar een specialist voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Heeft iemand de gouden tip en/of ervaring hiermee? Alvast bedankt voor jullie reactie.