Ontdek Tijdlijn

 • Vraag van mevrouw van der Lee:

  Goedemiddag,
  Sinds vandaag zijn wij lid van deze community. Nu kwam ik onderstaand bericht tegen over de subsidie regeling een aangezien wij per 1 mei de trotse eigenaren zijn van een stolp in hoogwoud aan de Gouwe, welke compleet gerenoveerd dient te worden.. Ben ik even benieuwd of er iemand is die ons hier verder over kan vertellen. Op internet staat veel te lezen maar dan wordt je steeds doorgelinkt enzo en persoonlijk vind ik het fijner om er over te praten...
  Kan iemand ons hierbij helpen?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  [~831]

 • Goedemorgen allemaal,
  De aanmelding is gelukt en wij hopen veel info van deze site te kunnen krijgen. We hebben een stolp aangekocht en druk bezig om allerlei info te verkrijgen voor o.a. de vloer. Deze bestaat nu uit hout en moet vervangen worden. Ons plan is schuimbeton met vloerverwarming. Alle tips en trucs van harte welkom.
  Fijne zondag!

 • Sancta Maria, dames pensionaat omstreeks 1924. Thans in transformatie; wonenbijmaria.nl

 • 4 oktober aanstaande komt nr 2 van De Stolp uit waarin een artikel van Peter van Zutphen over ambachtelijke vaklieden waaronder rietdekkers. Er is heel veel expertise bij het landelijk kenniscentrum Vakfederatie van Rietdekkers

 • Hallo Stolpgenoten. Ik ben Rob de Koning uit Westerblokker met een stolp met rieten dak. Werp graag meteen de eerste vraag op nl: Wie heeft er ervaring met het vernieuwen van een rieten dak? Er is tegenwoordig zo veel mogelijk w.b. schroefdaken en isloatie dat ik het effe niet meer weet. Wie wel?

 • Heeft iemand een tip hoe het beste kieren tussen raamkozijn en muur opgevuld kunnen worden. Van de grootste kier heb ik een foto bijgevoegd (ruim 1cm breed). Liefst iets overschilderbaar.

 • Mystery Monument Diner tijdens Open Monumentendagen

  In het tweede weekend van september vindt jaarlijks op veel locaties in Nederland de Open Monumentendagen plaats. Ook Apeldoorn doet sinds de start in 1986 mee aan dit landelijke evenement en zet haar lokale parels in de spotlights. Bezoekers kunnen dit jaar terecht bij een groot aantal monumenten die aansluiten bij het landelijke thema “Plekken van plezier”. Maar Apeldoorn doet daar deze editie nog een schepje bovenop. Voor iedereen die op zoek is naar een heerlijke maaltijd op een avontuurlijke, bijzondere locatie is er dit jaar voor het eerst op vrijdag 13 en zaterdag 14 september het Mystery Monument Diner.

  Het Mystery Monument Diner is een compleet avondje uit voor alle leeftijden op een prachtige misschien wel onverwachte monumentale locatie. Gasten worden ontvangen op de locatie waar de gedekte tafels klaar staan om heerlijk te eten en te drinken. Tijdens het eten wordt meer verteld over de bijzonderheden van de verrassende locatie en worden de gasten uitgenodigd om ook zelf van deze ‘Plek van Plezier’ te genieten. De precieze locatie wordt een paar dagen van tevoren pas via email bekend gemaakt. De organisatie verklapt vast dat het een bosrijke locatie aan de rand van Apeldoorn is.

  De Mystery Monument Diners vinden plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019. Vanaf 17:30 kunnen de gasten inlopen om vanaf 18:00 uur plaats te nemen aan tafel. Gasten die aan het Mystery Monument Diner willen deelnemen kunnen, zolang de voorraad strekt, vooraf een E-ticket aanschaffen via www.ticketkantoor.nl/shop/mysterydiner. Volwassenen betalen € 39,50, kinderen t/m 16 jaar € 29,50. Deze prijs is voor zowel diner, dessert, drank, koffie of thee, vrijwillige activiteiten en informatie over de locatie van een lokale specialist.

  Dit bezoek aan het onbekende monument tijdens de Open Monumentendagen is smaakvol, leerzaam en leuk!

 • Isis Knuvers plaatste

  Zoals jullie konden lezen in het bericht van [~105] geeft de vereniging Bewoond^Bewaard workshops over de Woonhuisregeling voor eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie. Zij nemen u mee door de regeling, en vertellen over subsidiabele kosten en het aanvragen van de subsidie. Deze workshop kunnen zij ook geven als bijeenkomst voor leden van de Monumenten Community.
  Zou u daar interesse in hebben? We denken aan een combinatie met voorlichting vanuit het Restauratiefonds over het aanvragen van financiering voor restauratie en verduurzaming.
  We willen peilen hoeveel interesse er is. Laat het ons weten (hieronder of in de vorm van een like) als u er bij zou willen zijn!

 • We zijn druk met het opknappen van onze stolp, zo ook de keuken. We zijn op zoek naar (slechts) 2 friese witjes om 2 kapotte tegels in onze keuken te vervangen. De afmeting is 13x13cm en de kleur is grijs/groenachtig. Wie kan ons helpen?

 • bouke_koopman plaatste

  Vandaag begonnen met ontmanteling van een vierkant in Assendelft.
  Deze staat aan de Dorpsstraat ter hoogte van nummer 835 bij een voormalig melkveebedrijf.
  Vroeger pannen op het dak en aan de zijkanten staand schot dat geteerd was. Later was er asbesthoudende platen tegen bevestigd.
  Dit vierkant wordt in westzaan opgeslagen voor herbouw of hergebruik. Inmiddels is wordt dit de vijfde vierkant constructie die ik heb liggen en dus gered van de sloop.

 • De Vereniging Bewoond^Bewaard, dé belangenvereniging voor eigenaren van woonhuismonumenten, geeft weer twee workshops over de nieuwe Woonhuis-subsidieregeling.
  Op 21 september op landgoed Schouwenburg (www.landgoedhuisschouwenburg.nl - Schouwenburg 2, 8084 PE ’t Harde) en op 28 september in de Pastorije (www.depastorije.nl - Kerkpad 3, 5398 CC Maren-Kessel).
  Toegang alleen voor leden van de vereniging.
  Dus wordt lid van Bewoond^Bewaard en neem deel aan de gratis workshop.
  Opgeven en verdere informatie: secretaris@bewoondbewaard.nl

 • Hallo, afgelopen jaar zijn we eigenaar geworden van een stolp aan de Bobeldijk. We zijn druk op zoek naar een oude koegangdeur of een voordeur en naar ramen en tegels. Weet iemand nog een voordeur of een andere buitendeur die bij een stolp uit 1860 past? ook antieke tegels zijn welkom en binnendeuren e.d. Het valt me op dat veel authentiek materiaal bij slopers wordt opgekocht en dan kost een deurtje geen € 100 maar opeens € 1000 ex btw. De monumentenwerf van Amsterdam is ook aan een privé-ondernemer verpatst en zo hoor ik steeds meer verhalen dat het moeilijker wordt om als niet-yup met eigen hand een monument in tact te houden of te restaureren. Zijn er mensen die goede adressen hebben om aan deuren, ramen, balken en andere restauratie bouwmaterialen te komen? Alvast bedankt voor tips en/of aanbiedingen. Groeten Siûrd

 • Ina Roeterdink plaatste

  In de nieuwsbrief van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van deze maand staat een artikel over de 'Schadeatlas'. Hulpmiddel voor eigenaren van rijksmonumenten en andere oude gebouwen die het gesprek met een deskundige over schade aan het monument goed voorbereid willen voeren. Meer info zie: https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2019/01/01/tijd… Reuze benieuwd naar uw ervaringen!

 • Hallo, wij hebben 3 jaar geleden een boerderij in de Beemster gekocht. We hebben intussen heel veel buiten gedaan maar willen nu een indelingsplan maken voor binnen. Alleen komen wij er geheel niet uit. Ik wil alles het liefst indelen zoals vroeger (bedstedes terug, knusse kamers en een tikje museumachtig) maar de boerderij ligt met het woongedeelte op het noorden. Dat is erg donker. De tuin komt uit bij de slaapkamers. En we willen de rouw en trouwdeuren weer terugplaatsen in het midden. De meest logische indeling voor anno nu is de woonkamer verplaatsen naar de kant van de tuin. We krijgen dan een soort balzaal als keuken waar nu de woonkamer zit want anders is er te weinig licht. Ik zie niet hoe het anders kan. Misschien heb ik wel interesse in een goeikamer als 2e woonkamer iod... Is er iemand die misschien een ander inzicht heeft? Alvast bedankt! Groetjes Maayke

 • John Nijhuis plaatste

  De elektrische fiets is in opkomst en deze trend zal zich nog wel even doorzetten. Ook in monumenten zijn er vaak verschillende gebruikers van een elektrische fiets.
  Het opladen van de fiets gebeurt meestal in een berging, koetshuis of opslagschuur  van het monument. Het opladen van de  lithiumaccu van de fiets is doorgaans zonder risico zeker wanneer de gebruikershandleiding hierover worden opgevolgd. Toch zijn er voorbeelden dat er brand is ontstaat bij het opladen van dit soort lithiumaccu’s. Bij hoge temperaturen, beschadigingen, overladen of te diepe ontlading kan er aanleiding zijn tot een storing en leiden tot zelfontbranding van de accu ofschoon de meeste accu’s wel beschikken over een veiligheidssysteem.
  Vaak komt het voor dat in schuren, bergingen, koetshuizen e.d. geen rook of brandmelder aanwezig is. Het risico dat een dergelijke brand vroegtijdig wordt ontdekt is dus klein. Het risico dat een dergelijke brand snel kan overslaan naar het monument is daardoor echter wel groot.
  Een belangrijk advies is dan ook om de accu van de elektrische fiets ( of andere apparaten die voorzien zijn van lithium batterijen) nooit in de avond en nachtelijke uren op te laden. 

 • Goeie morgen
  Wat geweldig deze mogelijkheid om met elkaar in contact te gaan over topics rond ons monument. Wij hebben twee jaar geleden Huize Witham in Nieuwstadt gekocht. Erg fijn om hier te wonen.
  Ik heb meteen een vraag. Onze buren willen aanbouwen. Ze beweren dat ze behalve een bouwvergunning niets nodig hebben en ook geen toestemming van buren. Er bestaat regelgeving voor bouwen nabij een monument. Heeft iemand hier kennis over of ervaring mee?
  Dank jullie wel alvast
  Truus

 • Isis Knuvers plaatste

  Net geplaatst in de (nieuwe) groep Religieus Erfgoed, maar ik breng hem ook hier graag onder de aandacht: Doopvont te koop, sloop dreigt. Voor kerken gratis af te halen, maar ook andere geïnteresseerden kunnen een bod doen op Marktplaats https://community.monumenten.nl/post/292

 • Dankzij een tweet van [~811] viel ons oog op dit bericht: Sloophamer dreigt voor massieve doopvont.
  https://www.rd.nl/kerk-religie/sloophamer-dreigt-voor-massieve-doopvont… Het staat op Marktplaats en is voor een kerk gratis af te halen https://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/overige-huis-en-inricht…

 • Fijn om te zien dat er de afgelopen tijd weer veel nieuwe leden zijn bijgekomen! Onze nieuwste leden [~806] , [~805] , [~804] , [~799] , [~798] , [~797] en [~795] heten wij van harte welkom! Hebben jullie een nuttige tip of een specifieke vraag voor de leden van de Community? Deel hem gerust!

 • Fraaie registratie van de restauratie van de Stompekamp door John van Dieken:

 • Goedemorgen, ik ben sinds gister lid geworden van deze groep en stel me graag even voor. Mijn naam is Barend en sinds 2 jaar woon ik met mijn vrouw en onze twee kinderen in Venhuizen. We hebben daar een huis met aangebouwde stolpschuur uit 1926 gekocht waar later (1960 en 1970) nog een tweetal schuren zijn aangebouwd. De stolpschuur heeft een dubbel vierkant en is nog ingericht als stal. Er zitten nog maar weinig geen authentieke elementen elementen in, behoudens het vierkant uiteraard. We hebben scheuren in de muren, betonnen stal-binnenvloeren, houten raamkozijnen zijn volledig weg gerot, goten en dak zijn aan vervanging toe.....maar wat vinden we hem mooi!

  De stolp is gebouwd in 1926 en heeft snijvoegen. Een dubbel vierkant geeft de schuur de maximale maten van 14x24m. De dakpannen liggen er inmiddels weer 50 jaar op en zijn toe aan vervanging. Recentelijk is van een soort uitbouw (ken de term niet) een stel dakpannen afgeschoven. De panlatten waren totaal verdroogd en spijkers doorgerot. We zijn nu bezig met offertes voor een nieuw dak: dakpannen/onderliggend riet eraf en dakbeschot, folie en nieuwe dakpannen er weer op. We willen het netjes doen maar het budget is natuurlijk ook belangrijk.

  Het is het plan om de stolp bij het huis te betrekken en heb daarom ook veel vragen:
  - zoeken goede isololatiedetails voor de muren
  - hoe isoleer ik de vloer (al het beton eruit, PS schuim erin en beton erover?)
  - hoe ga ik om met de scheuren in de wanden en hoe verbind ik deze goed aan de betonvloer
  - moet ik trekstangen aanbrengen tussen buitenmuren en vierkant?
  - betaalbaar verwarmen (opties zijn bijstook hout, zonneboiler, warmtepomp,...)
  etc etc etc

  Het zijn vast vragen die iedere nieuwkomer heeft. Al met al een fantastische zoektocht waarbij ik hier wat antwoorden hoop te ontvangen en mijn opgedane kennis te kunnen delen.

  Groet Barend

 • Schilderij uit 1945 van de grote sloot 411

 • mgerbers plaatste

  Leuk dat ik met mijn interesse deel kan zijn van deze groep. Mijn naam is Marja Gerbers en bezoek elk jaar mooie monumentale steden in verschillende landen. Met mijn man Wim als wandelende encyclopedie kan je niet anders dan enthousiast worden van binnenlandse en buitenlandse historie en historische bouw.
  Sinds oktober vorig jaar heb ik mijn werk gewijzigd en werk nu voor van Draeckeburgh te Bilthoven en regel samen met monument eigenaren vele mogelijke subsidies. Een geweldige baan! Hartelijke groet van Marja

 • het pakhuis was vroeger en winkeltje

 • Ons project de weyershof.. een rijksmonumentale boerderij

 • Hallo allemaal, zojuist deze community ontdekt. Wat fijn! Sinds april 2019 zijn wij de trotse eigenaren van de gereformeerde kerk in Dirkshorn. We wonen er met onze 2 zoons en willen deze in fasen gaan verbouwen tot woonhuis / atelier en restaureren. Hartelijke groet, Erik en Yvonne

 • Goedemorgen!
  Onze schuur was vroeger een werkplaats en staat bij de Gemeente gekenmerkt als bedrijfsbestemming. We zouden dit willen wijzigen zodat het een Woonbestemming krijgt. Hoe pak ik dit aan? Heeft iemand hier ervaring mee? Hartelijke groeten! Bert Jan

 • Hallo, als nieuw lid en bezig met renovatie van ons huis, ben ik benieuwd welk merk en/of van welke fabrikant verf jullie gebruiken. De afgelopen weken heb ik een woonkamer ontdaan van verlaagd plafond, nog een zachtboard plafond, heel veel schrootjes en behang (modern) De balken zijn nu in zicht, zijn in vrij goede staat en in donker oker. De onderste delen zijn echter vol met spijker gaten vanwege betengeling zacht board plafond. Deze wil ik opschuren en in oude kleur weer schilderen. Dus ben ik op zoek naar de donker oker kleur verf.

 • Hallo,

  Heeft iemand ervaring met het injecteren van de fundering tegen optrekkend vocht?

  Zie jullie reactie tegemoet.

  Eric de Jong