Stolpencommunity Vierkantdelers

Openbare groep 165 leden
 • Dag allemaal,

  Laat ik me aan u voorstellen, ik ben Kirsty, 42 jaar. Samen met 2 andere kleine gezinnetjes hebben wij het volgende plan;

  Wij zijn al geruime tijd op zoek naar een stolpboerderij in Noord-Holland met een mooi stuk grond erbij, liefst in de buurt van de duinen. Wij willen die stolp verbouwen, zo duurzaam mogelijk, zodat daar 3 kleine gezinnen in kunnen wonen. Het erf zouden we graag gezamenlijk delen, we willen ook een gezamenlijke tuin –ingericht naar de ideeën van permacultuur- met een natuurlijke zwemvijver.

  Omdat we de stolp zo duurzaam mogelijk willen verbouwen, mag de stolp in verval zijn. Via de stichting Red de stolp ben ik op deze community terecht gekomen.
  Wie weet heeft een van jullie zicht op een vervallen stolp die door ons van de ondergang gered kan worden? Ideeën en tips zijn van harte welkom!

  Groeten!

 • WELKOM OP DE OLGAHOEVE!
  Sinds 2005 zijn wij de trotse bezitters en bewoners van de Olgahoeve, een fraaie Westfriese stolpboerderij aan de Dorpsweg in Twisk. Het was liefde op het eerste gezicht!
  Na ruim vijftien jaar klussen en restaureren draagt de Olgahoeve nu ons eigen signatuur. En dat mag, want dat is precies de schoonheid én kracht van de stolp: de unieke architectuur van de stolp is in zijn wezen multifunctioneel. De ongekende mogelijkheden van de stolp zijn ons allen wel bekend. Maar dat geldt nog lang niet voor iedereen...
  Het voortbestaan van de stolp wordt ernstig bedreigt. In de afgelopen vijftig jaar is het aantal stolpen in Noord-Holland zo goed als gehalveerd. En de trend zet door. De kosten voor het onderhoud en de revitalisering zijn hoog, om over de duurzaamheid en moeizame vergunningstrajecten nog maar te zwijgen. Een belangrijk aspect van de identiteit en het aangezicht van Noord-Holland dreigt hierdoor verloren te gaan.

  En precies hier ligt voor ons eigenaren een grote kans en uitdaging. Want hoe meer we als stolpeigenaren en cultuurliefhebbers de enorme potentie van onze stolpen uitdragen en delen, hoe groter de kans dat we met elkaar het tij kunnen keren en de bedreiging van de stolp een halt kunnen toeroepen.
  Daarom ben ik op Facebook een pagina gestart: #Stapelopstolpen, om de zichtbaarheid, potentie en toegankelijkheid van de stolp voor het 'grote' publiek op de kaart te zetten. Slapen in stolpen, smullen van stolpen, sparren in stolpen, struinen bij stolpen, schatten in stolpen, stolpen spotten: het kan ongetwijfeld allemaal! Maar waar? Wanneer? Bij wie? Daarvoor vraag ik jullie hulp en medewerking!
  Lieve mede-stolpeigenaren: wie doet er mee? Biedt jullie stolp op enigerlei wijze een vorm van publiekstoegankelijkheid of ben je bereid incidenteel een kijkje in de stolp te bieden? Laat het mij weten en ik kom graag bij je langs om er een leuke post van de maken. #Samenstapelopstolpen!!

 • Dag allen,
  Alvast mijn excuses aan de puristen onder ons!

  Onze stolp is toe aan een grondige renovatie en ik maak van de gelegenheid gebruik om out-of-the-box te denken (we hebben helaas nog steeds geen pot met goud gevonden). Onze stolp is niet beschermd, we hebben dus behoorlijk de vrije hand. Het is thans een schuur maar wordt omgebouwd en bij ons huis betrokken.

  Het dak van onze stolp (14x24m) is hard aan vervanging toe (pannen en sporen). Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te kijken naar een alternatief om dit dak op te bouwen. Een van de alternatieven is een sandwichpanelen dak welke gedekt kan worden met dakpannen. Met een RC tot 8,1m2K/W en in lengtes tot 26m lang en 1m breed leverbaar. Is er iemand in dit forum die hier ervaring in heeft?

  grt, Barend

 • Wie weet wat er precies is afgebeeld in dit interieur? Het schilderij is van Piet van Wijngaerdt en dateert uit begin 20ste eeuw. En is het wel een stolp? Want hij schilderde niet alleen in Noord-Holland, maar ook in Brabant. Ben benieuwd! Een van de Vrienden wil het graag weten.

 • Hallo, hier een vraag mbt het Funderingslabel wat in de nabije toekomst ingevoerd gaat worden. Via de website van het KCAF was dit tijdelijk in te zien en het viel mij op dat mijn stolp en de andere stolpen hier in de straat allemaal label D hebben gekregen. (A is goed, E is slecht. D is dus niet erg positief) Dit op basis van het feit dat er (volgens het KCAF) sprake is van paalfundering en dat er in combinatie met de grondwaterstand risico is op rotting. Nu staan stolpen oha niet op een paalfundering en is de grondwaterstand dermate laag hier dat alles mooi droog staat. Er zijn in mijn geval dan ook geen enkele sporen van funderingsproblemen of verzakking.
  Omdat ik zie dat alle stolpen hier in het dorp (Eenigenburg) over een kam worden geschoren en dit wellicht ook geldt voor de andere stolpen hier in NH vroeg ik mij af of we hier collectief iets aan kunnen doen. Anders zullen we individueel tegen het label in verweer moeten gaan. De status van de labels is nu nog puur informatief, maar er wordt bij taxaties al wel rekening mee gehouden.

 • Lid geworden n.a.v. de krant en contact gezocht om te horen of ons vierkant ook eiken is. Binnen een dag enthousiaste reactie met zoektocht, uitslag en mooie oude plattegrond van Diewertje. Geen eeuwenoude stolp, maar een vlotte dame uit 1926/27. Dank voor de snelle reactie en wij zijn al 20 jaar gelukkig met onze stolp aan de rand van Hoorn

 • Lid n.a.v. Artikel in de krant.

 • Goedendag,

  Wij hebben een stolp in venhuizen,en zijn nu aan het verbouwen. Daarbij zoeken wij iemand die kan beoordelen in wat voor prescieze staat het vierkant is. Het is op plekken aangevreten, het zijn mooie dikke balken. Maar ik zou graag meer willen weten over de stevigheid en staat.
  Weten jullie iemand die mij daarbij kan helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Giel

 • Hoi, wij zijn sinds een jaar of 3 in het bezit van een stolpboerderij in Purmerend. Het geheel is gedateerd en nu gaan we eerst beginnen met het vernieuwen (en isoleren) van ons dak. Op dit moment druk bezig met het opvragen van offertes.
  Heeft er iemand tips voor de juiste personen/ bedrijf die ons kan adviseren en ons dak kan vernieuwen? Vragen zoals wel of geen dakbeschot, wel of geen isolatie vanaf buiten (en subsidies) vanwege het niet uitkomen op de goot. Ik zou ook graag mee willen werken aan het dak.

  Gr,

  Bjorn en Vanessa

 • Lid geworden na het lezen van artikel op NHnieuws, wij zijn eigenaar van een stolp in Hoogwoud