Stolpencommunity Vierkantdelers

Openbare groep 172 leden
 • Als elke vrijwilliger een ster kreeg wel het nooit meer donker- Loesje

  Bij de Boerderijenstichting werken al veel vrijwilligers met hart en ziel, zoals het bestuur, de adviseurs en de ambassadeurs. Maar we kunnen nog wel wat sterren erbij gebruiken! Om het niet al te algemeen te maken, we zoeken vrijwilligers voor:

  1. Het maken van een maquette van een stolp - materiaalkosten worden uiteraard vergoed
  2. Secretariaatswerk voor circa 3 uur per week- liefst op maandag en digitale competenties zijn een pré.
  3. Hulp bij (digitale) events - productie en ontvangst (onregelmatig)
  4. Ervaringsdeskundigen in het verduurzamen van een monumentale of karakteristieke stolp - af en toe lezingen of advies geven.

  Wij bieden een gepassioneerde omgeving en bij voorbaat onze grote dank!
  Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl

 • Dag allemaal,
  Wij zijn Wim en Yvonne en hebben 4 jaar geleden een meer dan 100 jaar oude stolpboerderij in Wognum gekocht. Deze stolp is ca 15 jaar geleden van binnen en deels buiten helemaal gestript en aangepast naar de huidige maatstaven. Daarna gedeeld voor bewoning door 2 gezinnen. Dus eigenlijk kwamen we in een gespreid bedje vergeleken met vele anderen maar toch nog voldoende te klussen. Afgelopen jaar serre aangebouwd en zonnepanelen geplaatst. De typische stolp bouw en "vierkant" constructie heeft mijn speciale technische interesse. Dus daarmee behoudt van stolpen in het algemeen eveneens.

 • Na aanleiding van de postzegel van de boerderij is er ook een artikel in de krant (Noord-Hollands Dagblad) geplaatst.

 • De stolpboerderij krijgt een eigen postzegel! Ode aan de iconen van het Noord-Hollands landschap. Bron: Noord-Hollands Dagblad, 2 januari 2020.

  Wat ik persoonlijk heel mooi vind, is dat ze voor de afbeelding stolpboerderij De Broedersbouw hebben gebruikt.

  Lees meer:
  - https://www.monumentaal.com/erfgoed-op-postzegels-in-twee-series-postnl/
  - https://www.postzegelblog.nl/2021/01/03/typisch-nederlands-stolpboerder…

  Je kan ze bestellen: https://shop.postnl.nl/webshop/collect-club/postzegeluitgiften/stolpboe…

 • Wij hebben onze stolp voorzien van zonnepanelen op een manier die o.i. qua beeld 'verantwoord' is. We hebben daar zoveel positief commentaar op gehad, dat we deze foto ook met deze community wil delen. We hebben de spiegel zodanig laten aanbrengen dat er rondom de zonnepanelen 20 cm ruimte is (vanwege brandgevaar). De zonnepanelen zijn extra ver van het dakvlak geplaatst om uit te lijnen met het riet. De dakramen hebben ongeveer dezelfde grootte als de zonnepanelen en om de dakramen zijn lijsten aangebracht, zodat ze mooi aansluiten op de zonnepanelen. Bovendien zijn de dakramen in een kokerconstructie geplaatst, zodat ze in hetzelfde vlak als de zonnepanelen liggen. Achter de zonnepanelen zijn sneldekkers geplaatst en de zichtbare rijen pannen zijn oude Oud Hollandse pannen.

 • Hallo allemaal, wij zijn Mar&Co en zijn druk bezig onze stolp compleet te renoveren. We staan nu op het punt om t houten vierkant en andere balken tegen ongedierte te bestrijden. Maar hoe en wie doet dat. Wat is wijsheid en wie wil ons tips/advies geven bih wie we zijn moeten.
  Bedankt alvast.
  Mar-Co

 • Dag allemaal,

  Laat ik me aan u voorstellen, ik ben Kirsty, 42 jaar. Samen met 2 andere kleine gezinnetjes hebben wij het volgende plan;

  Wij zijn al geruime tijd op zoek naar een stolpboerderij in Noord-Holland met een mooi stuk grond erbij, liefst in de buurt van de duinen. Wij willen die stolp verbouwen, zo duurzaam mogelijk, zodat daar 3 kleine gezinnen in kunnen wonen. Het erf zouden we graag gezamenlijk delen, we willen ook een gezamenlijke tuin –ingericht naar de ideeën van permacultuur- met een natuurlijke zwemvijver.

  Omdat we de stolp zo duurzaam mogelijk willen verbouwen, mag de stolp in verval zijn. Via de stichting Red de stolp ben ik op deze community terecht gekomen.
  Wie weet heeft een van jullie zicht op een vervallen stolp die door ons van de ondergang gered kan worden? Ideeën en tips zijn van harte welkom!

  Groeten!

 • WELKOM OP DE OLGAHOEVE!
  Sinds 2005 zijn wij de trotse bezitters en bewoners van de Olgahoeve, een fraaie Westfriese stolpboerderij aan de Dorpsweg in Twisk. Het was liefde op het eerste gezicht!
  Na ruim vijftien jaar klussen en restaureren draagt de Olgahoeve nu ons eigen signatuur. En dat mag, want dat is precies de schoonheid én kracht van de stolp: de unieke architectuur van de stolp is in zijn wezen multifunctioneel. De ongekende mogelijkheden van de stolp zijn ons allen wel bekend. Maar dat geldt nog lang niet voor iedereen...
  Het voortbestaan van de stolp wordt ernstig bedreigt. In de afgelopen vijftig jaar is het aantal stolpen in Noord-Holland zo goed als gehalveerd. En de trend zet door. De kosten voor het onderhoud en de revitalisering zijn hoog, om over de duurzaamheid en moeizame vergunningstrajecten nog maar te zwijgen. Een belangrijk aspect van de identiteit en het aangezicht van Noord-Holland dreigt hierdoor verloren te gaan.

  En precies hier ligt voor ons eigenaren een grote kans en uitdaging. Want hoe meer we als stolpeigenaren en cultuurliefhebbers de enorme potentie van onze stolpen uitdragen en delen, hoe groter de kans dat we met elkaar het tij kunnen keren en de bedreiging van de stolp een halt kunnen toeroepen.
  Daarom ben ik op Facebook een pagina gestart: #Stapelopstolpen, om de zichtbaarheid, potentie en toegankelijkheid van de stolp voor het 'grote' publiek op de kaart te zetten. Slapen in stolpen, smullen van stolpen, sparren in stolpen, struinen bij stolpen, schatten in stolpen, stolpen spotten: het kan ongetwijfeld allemaal! Maar waar? Wanneer? Bij wie? Daarvoor vraag ik jullie hulp en medewerking!
  Lieve mede-stolpeigenaren: wie doet er mee? Biedt jullie stolp op enigerlei wijze een vorm van publiekstoegankelijkheid of ben je bereid incidenteel een kijkje in de stolp te bieden? Laat het mij weten en ik kom graag bij je langs om er een leuke post van de maken. #Samenstapelopstolpen!!

 • Dag allen,
  Alvast mijn excuses aan de puristen onder ons!

  Onze stolp is toe aan een grondige renovatie en ik maak van de gelegenheid gebruik om out-of-the-box te denken (we hebben helaas nog steeds geen pot met goud gevonden). Onze stolp is niet beschermd, we hebben dus behoorlijk de vrije hand. Het is thans een schuur maar wordt omgebouwd en bij ons huis betrokken.

  Het dak van onze stolp (14x24m) is hard aan vervanging toe (pannen en sporen). Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te kijken naar een alternatief om dit dak op te bouwen. Een van de alternatieven is een sandwichpanelen dak welke gedekt kan worden met dakpannen. Met een RC tot 8,1m2K/W en in lengtes tot 26m lang en 1m breed leverbaar. Is er iemand in dit forum die hier ervaring in heeft?

  grt, Barend

 • Wie weet wat er precies is afgebeeld in dit interieur? Het schilderij is van Piet van Wijngaerdt en dateert uit begin 20ste eeuw. En is het wel een stolp? Want hij schilderde niet alleen in Noord-Holland, maar ook in Brabant. Ben benieuwd! Een van de Vrienden wil het graag weten.