Stolpencommunity Vierkantdelers

Openbare groep 177 leden
 • Mooi nieuws! Het Waddenfonds investeert in het behoud van (stolp)boerderijen in het Waddengebied. Wij mogen samen met de boerderijenstichtingen Fryslân en Groningen aan de slag om nog meer kennis te delen en te inspireren met betrekking tot nieuwe functies. En om voorbeeldboerderijen te ontwikkelen. Met NRF, RCE, Inholland en vele andere partners. De community blijft belangrijk om eigenaren te informeren en betrekken. Word vervolgd!

 • Beste Stolpbewoners,

  Ik heb de volgende vraag. We hebben het idee om een stukje sloot langs onze boerderij te dempen. De sloot is een doodlopend stukje en loopt evenwijdig aan onze boerderij op een afstand van 15 meter. Dit deel willen we dempen. Het aangrenzende stukje sloot blijft in takt. Dit is op een afstand van 25 meter vanaf de boerderij. Nu vraag ik mij af of het dempen van de sloot gevolgen kan hebben voor de fundatie van onze boerderij uit 1907? Heeft iemand hier kennis van of een contactpersoon? Ik hoor graag.

 • Hoi!

  Wij willen ons dak gaan isoleren en vroegen ons af of er iemand is die ervaring heeft met isobouw slimfix maar ook met verwerken daarvan (of heeft laten doen)

  Gr,

  Bjorn

 • Hallo allemaal.

  Vanaf eind maart krijgen wij de sleutel van onze aangekochte stolp in Wognum.
  We gaan ons in de eerste periode vooral storten op energie besparende maatregelen zoals aanbrengen schuimbeton en dak isolatie in de vorm van pur.
  Iemand tips waar we absoluut op moeten letten?

 • Als elke vrijwilliger een ster kreeg wel het nooit meer donker- Loesje

  Bij de Boerderijenstichting werken al veel vrijwilligers met hart en ziel, zoals het bestuur, de adviseurs en de ambassadeurs. Maar we kunnen nog wel wat sterren erbij gebruiken! Om het niet al te algemeen te maken, we zoeken vrijwilligers voor:

  1. Het maken van een maquette van een stolp - materiaalkosten worden uiteraard vergoed
  2. Secretariaatswerk voor circa 3 uur per week- liefst op maandag en digitale competenties zijn een pré.
  3. Hulp bij (digitale) events - productie en ontvangst (onregelmatig)
  4. Ervaringsdeskundigen in het verduurzamen van een monumentale of karakteristieke stolp - af en toe lezingen of advies geven.

  Wij bieden een gepassioneerde omgeving en bij voorbaat onze grote dank!
  Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl

 • Dag allemaal,
  Wij zijn Wim en Yvonne en hebben 4 jaar geleden een meer dan 100 jaar oude stolpboerderij in Wognum gekocht. Deze stolp is ca 15 jaar geleden van binnen en deels buiten helemaal gestript en aangepast naar de huidige maatstaven. Daarna gedeeld voor bewoning door 2 gezinnen. Dus eigenlijk kwamen we in een gespreid bedje vergeleken met vele anderen maar toch nog voldoende te klussen. Afgelopen jaar serre aangebouwd en zonnepanelen geplaatst. De typische stolp bouw en "vierkant" constructie heeft mijn speciale technische interesse. Dus daarmee behoudt van stolpen in het algemeen eveneens.

 • Na aanleiding van de postzegel van de boerderij is er ook een artikel in de krant (Noord-Hollands Dagblad) geplaatst.

 • De stolpboerderij krijgt een eigen postzegel! Ode aan de iconen van het Noord-Hollands landschap. Bron: Noord-Hollands Dagblad, 2 januari 2020.

  Wat ik persoonlijk heel mooi vind, is dat ze voor de afbeelding stolpboerderij De Broedersbouw hebben gebruikt.

  Lees meer:
  - https://www.monumentaal.com/erfgoed-op-postzegels-in-twee-series-postnl/
  - https://www.postzegelblog.nl/2021/01/03/typisch-nederlands-stolpboerder…

  Je kan ze bestellen: https://shop.postnl.nl/webshop/collect-club/postzegeluitgiften/stolpboe…

 • Wij hebben onze stolp voorzien van zonnepanelen op een manier die o.i. qua beeld 'verantwoord' is. We hebben daar zoveel positief commentaar op gehad, dat we deze foto ook met deze community wil delen. We hebben de spiegel zodanig laten aanbrengen dat er rondom de zonnepanelen 20 cm ruimte is (vanwege brandgevaar). De zonnepanelen zijn extra ver van het dakvlak geplaatst om uit te lijnen met het riet. De dakramen hebben ongeveer dezelfde grootte als de zonnepanelen en om de dakramen zijn lijsten aangebracht, zodat ze mooi aansluiten op de zonnepanelen. Bovendien zijn de dakramen in een kokerconstructie geplaatst, zodat ze in hetzelfde vlak als de zonnepanelen liggen. Achter de zonnepanelen zijn sneldekkers geplaatst en de zichtbare rijen pannen zijn oude Oud Hollandse pannen.

 • Hallo allemaal, wij zijn Mar&Co en zijn druk bezig onze stolp compleet te renoveren. We staan nu op het punt om t houten vierkant en andere balken tegen ongedierte te bestrijden. Maar hoe en wie doet dat. Wat is wijsheid en wie wil ons tips/advies geven bih wie we zijn moeten.
  Bedankt alvast.
  Mar-Co