Buitenplaatsen en landgoederen

Openbare groep 53 leden
 • Ter informatie over verduurzaming monumenten en aankomende online bijeenkomsten: https://www.duurzaamerfgoed.nl/

 • Uitnodiging symposium: 'Buitenplaats van blijvende betekenis II'

  Het alternatieve symposium van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB) is bekend. De vorm is dit jaar net even anders, namelijk geheel online. Luisteren en meepraten vanuit je eigen huis! We organiseren het dit jaar met jubilaris en PUB lid het Nationaal Restauratiefonds, dat zich al 35 jaar inzet voor monumenten.

  Programma PUB symposium

  • Op donderdag 26 november van 15.00-16.30 starten we met een inspirerende online lezing door Paul Schnabel gericht op de actualiteit van de buitenplaatsen, met ruimte voor een nagesprek. Extra leuk, de livestream vindt plaats op Gunterstein, waar wij te gast zijn bij ons PUB lid Bertien Koole-Quarles van Ufford. Onze voorzitter Koos Janssen leidt de middag.

  • Op 3 december van 9.30 tot 11.30 vindt er een online-workshop Buitenplaatsen & betekeniseconomie plaats met spreker Kaj Morel (De zaak van betekenis). Ook is er een bijdrage van de Stadsmakerscoöperatie en het Erfgoed Expert Team. We nodigen je uit om mee te denken over de betekenis van de buitenplaats in deze tijd.

  • Op 17 december van 15.00 tot 17.00 vindt de tweede online-workshop plaats waarin het actuele thema van klimaatverandering en watersystemen aan bod komt. Onder andere uit de verassende hoek van archeologie zal Eva Kaptijn ons meenemen hoe oude watersystemen van waarde kunnen zijn bij de benadering van de huidige klimaatadaptatie.

  Aanmelden kan op de website van Landschap Erfgoed Utrecht / Agenda
  https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/activiteiten/

  Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Marianne Visser: bel 030-2219762 of mail naar info@platformutrechtsebuitenplaatsen.nl

 • Zeeuwse schuur in Ijzendijke: hoelang kan een rieten dak meegaan? Sinds een paar jaar de trotse eigenaar vn deze woonboerderij, rieten dak wordt jaarlijks degelijk onderhouden tgn mos , reeds 1x de bovenste laag laten bijsteken en schimmel vervangen , kunnen we het riet op deze manier 40 jaar lang telkens opnieuw de bovenste laag riet bijsteken als dat nodig blijkt zonder de hele riet structuur te moeten vervangen ?

 • eigenaar/bewoner van rijksmonumenten woonboerderij “erve Nevenzel” op landgoed Eerde

 • Instandhouden van groen erfgoed is nog niet zo gemakkelijk. Dit 'levende' erfgoed is continu in ontwikkeling. Zeker in deze tijd wordt de druk op de buitenruimte steeds groter. En wat betekenen deze ontwikkelingen voor u als eigenaar en wat betekent dit voor u, werkzaam bij een gemeente? Vraagstukken die in de cursus Groen erfgoed: een kennismaking van de ErfgoedAcademie aan de orde komen. Meer info en aanmelden kan via https://www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/groen-erfgoed-2020

 • Graag stel ik me even voor: als Founder van Flow in Home reinig ik sinds 2013 energetisch woningen, bedrijven, gebouwen en gebieden. Zeker historische panden hebben een geschiedenis, die blijft hangen in de gebouwen. Dit zorgt voor disbalans en soms zelfs tegenwerking. Gelukkig zorgt een energetische reiniging voor erkenning van het verleden en van daaruit voor een vrije en kansrijke nieuwe omgeving met een prettige vibe.

 • Een mooi initiatief deze website! Dar sluit ik mij graag bij aan. Wellicht dat mijn 30-jarige ervaring in restauratie en subsidieadvisering iets voor de leden kan betekenen. Onder de naam GMA Advies is ons bureau bereikbaar.

 • Arjen de Gooijer

 • Mijn vrouw, Hannah Vossen, en ik, Simon Dermijn, wonen sinds oktober 2015 in een voormalige pastorie in Maren-Kessel in het buitengebied van de gemeente Oss. Het betreft een rijksmonument, inclusief de siertuin rondom het huis. Op dit moment hebben wij advies ingewonnen om deze siertuin a.h.w. leven in te blazen. Wij waren daar al eerder mee begonnen maar een extern advies leek ons nu eindelijk mogelijk en noodzakelijk.