Herbestemmen

17 leden

 • Wij zijn van start gegaan met het herstemmen van deze toren, vandaar mijn interesse in deze groep.

 • Met mijn erfgoedhart vind ik het fantastisch om monumenten nieuw leven in te blazen. Als architect kan ik hier helemaal mijn passie in kwijt. Net gestart met de herbestemming van een klein kloostercomplex. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Mooie uitdaging om het toch eenvoudig en overzichtelijk te houden.

 • SAVE THE DATE!
  Op 12 maart 2020 organiseert het Restauratiefonds weer een bijeenkomst voor initiatiefnemers en professionals op het gebied van herbestemming. Ook dit jaar weer op een unieke locatie: klooster Mariënburg in Den Bosch. De eigenaar Wim Boers wist innovatieve ontwikkelingen te verbinden met duurzaamheidsmaatregelen en paste deze toe in het klooster. Dankzij deze maatregelen is het klooster nu gasloos en vrijwel onafhankelijk van het energienet.

  Aan het einde van de dag ben u geïnspireerd en weet u hoe u buiten de kaders kan denken op het gebied van verduurzaming.

  Wilt u dit niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste de uitnodiging! https://www.restauratiefonds.nl/online-nieuwsbrief-en-verhalen

 • jertske plaatste in Herbestemmen

  Ik ben opzoek naar mogelijkheden om tussen partijen afspraken te maken over behouden/ herbestemmen van gebouwen zonder daar direct een monumentenstatus aan te verbinden. Heeft iemand hier mooie voorbeelden van?

 • jertske plaatste in Herbestemmen

  Als industrieel erfgoedliefhebber ben ik altijd nieuwsgierig naar mooie herbestemmingsprojecten en de processen die daar bij horen. Vandaar dat ik deze groep interessant vind.

 • Anoniem commented on a post in Herbestemmen

 • Ter inspiratie:
  De voormalige gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven is herbestemd naar een exclusieve Jazzclub Fifth.
  Wat kunnen wij leren van de ervaringen van initiatiefnemer Hein van Stiphout?

  - Ruimte te veel: Toen de projectontwikkelaar de plannen maakte voor de voormalige fabriek kwam hij erachter dat het gebouw te groot was. Hij heeft event organisatoren gevraagd om mee te denken over de invulling van het gebouw.
  - Aanpassingen: Om van een gasfabriek een comfortabele uitgaansgelegenheid te maken, waren er flink wat aanpassingen nodig. Boven zijn de vloeren bijvoorbeeld verlaagd omdat gasten anders hun hoofd konden stoten aan de trekstangen die de monumentale kapconstructie overeind houden. De bierleidingen lopen van de tanks op de entresol naar de verschillende bars in het gebouw, onzichtbaar voor de gasten.
  - Gebiedsontwikkeling: Dankzij de herbestemming van de gasfabriek is het NRE-terrein nu een trekpleister. Andere initiatieven hebben lange tijd gewacht of Fifth er ook daadwerkelijk zou komen. Fifth was bepalend voor wat er volgde op het terrein.

  Lees het hele verhaal over de herbestemming van Fifth op Herbestemming.nu:
  https://www.herbestemming.nu/projecten/fifth-eindhoven