Rietveldhuizen

9 leden

 • Huis en tuin staat parallel aan de Kromme rijn, met steenkorven passend gemaakt naar het trottoir.

 • Garage met staande B-2 blokken

 • B-2 blokken als decoratie buiten en binnenmuur

 • Maatwerk meubels zijn veelal uitgevoerd in betonplex als verwijzing naar Rietveld ’s industriële materiaalgebruik.

 • Hierdoor ontstaan in het gehele pand zichtlijnen en is er contact tussen de verschillende ruimtes

 • Maatwerk meubels zijn veelal uitgevoerd in betonplex als verwijzing naar Rietveld ’s industriële materiaalgebruik

 • verbouwing 2012. Zo zijn alle deuropeningen tot aan het plafond open gezaagd en ingevuld met glasvlakken.
  Hierdoor ontstaan in het gehele pand zichtlijnen en is er contact tussen de verschillende ruimtes.

 • sinds 1997 Eigenaar van Huis Theissing (1960) in Utrecht Wij hebben StrandNL gevraagd om in de geest van Rietveld een plan te maken om de gehele villa te verbouwen en levensloopbestendig te maken. 2012
  Kenmerkend voor een ontwerp van Rietveld was zijn wens om massa te ontkennen. Door bouwelementen visueel los te detailleren en in vlakken te denken oogt de architectuur heel ruimtelijk. Daarnaast werkte Rietveld veel met industriële en zelfs afvalmaterialen om zijn ontwerpen te realiseren.

 • Erasmuslaan 5 t/m. 9
  De woonblokken liggen op een steenworp afstand van het Rietveld Schröderhuis dat rond 1921 is gebouwd in opdracht van Truus Schröder. Het eerste woonblok, Erasmuslaan 5-11, werd in 1930-1931 gebouwd. Ook ditmaal was Truus Schröder de opdrachtgever. In 1934 verrees ernaast een tweede woonblok dat veel overeenkomsten met het eerste woonblok heeft. De Utrechtse aannemer Bredero was als financier en bouwer bij de ontwikkeling betrokken.
  Beide woonblokken zijn gebouwd in de stijl van het nieuwe bouwen. Het eerste woonblok bestaat uit vier huizen met voor iedere woning twee etages en een kelder. Er zijn bij de bouw op grote schaal geprefabriceerde elementen toegepast. Voor het skelet is gebruikgemaakt van stalen profielen met buitenmuren van gepleisterde baksteen. De voor- en achterzijdes van de woonblokken zijn voorzien van galerijen. Onder een plat dak bevinden zich horizontale muur- en glasstroken waarbij de raampuien van staal zijn. In tegenstelling tot het Rietveld Schröderhuis zijn er in de gevels nauwelijks kleuren toegepast. Truus Schröder was verder betrokken bij het interieurontwerp.
  Het tweede woningblok is gaandeweg gesplitst van vier naar zes woningen. Na de oplevering van het eerste woonblok is nummer 9 als modelwoning ingericht met meubilair van Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Sinds 1999 heeft de Vereniging Hendrick de Keyser dit pand in bezit. Het is gerestaureerd en wederom ingericht naar de situatie van modelwoning en wordt beheerd door het Centraal Museum.
  Op Erasmuslaan 5 zijn o.a. het architectenbureau Asnova architecture (Ronald Willemsen) en Post Erasmuslaan 5 gehuisvest.
  In dit pand zijn regelmatig moderne kunstexposities en rondleidingen.