Ik heb een gemeentelijk monument op het oog, alleen er moet voor ± een ton aan worden verbouwd. Hoe kan ik beslissen of het het waard is om te kopen?

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 15 maart 2018
0 reactie
Total amount of likes 0 like

Isis October 24, 2017

Leonie & Patrick, Jaap en Ria, Rianne, Sander, Ellen, Maartje of Chantal ik denk aan jullie voor een reactie op de vraag van Marina, jullie hebben 'onlangs' een aankoopbeslissing genomen. Dat is eigenlijk altijd een complexe beslissing waarin je meerdere zaken moet afwegen en onderzoeken. Hoe heb je dit aangepakt? Welke tips heb je voor haar? 

  • Jaap en Ria  October 24, 2017 from Android

    Nieuwe monumenteigenaar

    Hallo Marina,

    We hebben onlangs een Rijks monument aangekocht. Dit heeft ruim een jaar in beslag genomen.
    Via de Belastingdienst Amsterdam hebben we de onderhoudskosten laten vaststellen.
    Maar bij een gemeentelijk monument zal dit anders werken.

    Dus maak een afspraak bij de gemeente en bespreek de mogelijk heden van subsidie en/of tegemoetkoming van de kosten welke je gaat maken.
    We zijn heel benieuwd of de gemeente wil meewerken bij het opknappen van dit gemeentelijk monument.
    Neem in de gesprekken ook mee hoe dit traject zou gaan als het een rijksmonument zou zijn. Mogelijk ziet de gemeente dan ook het met 2 maten meten.

    Heel veel succes gewenst bij de zoektocht van alle (on)mogelijkheden. Als er nog vragen ontstaan, gewoon een berichtje naar ons doen. 

    Leonie& Patrick October 24, 2017

  • Goedenavond allemaal,

    Bijna een jaar geleden hebben wij ook het traject doorlopen om een Rijksmonument aan te kopen. Het was een pand met heel veel achterstallig onderhoud, wat eigenlijk niet eens te koop was.

    Wij hebben eerst een hoop research gedaan; waarom is het een Rijksmonument, welke beperkingen zitten eraan, en wat is er dan precies wel en niet mogelijk. We zijn ook gelijk de monumentenambtenaar gaan bellen van de gemeente. Waren erg welwillend, en hebben ons vooral ook verteld wat zij kunnen betekenen. Bij een gemeentelijk monument lijkt me dat ook een startpunt; vooral omdat dan de gemeente beslist, en kan vertellen wat hun plan is (of visie op monumentenbeheer).

    Toen voor ons duidelijk werd dat aankoop tot een optie behoorde (dus dat de eigenaar er ook wel vanaf wilde) hebben we ervoor gekozen om de monumentenwacht in te schakelen. Zij doen meer dan een bouwkundige inspectie; kijken ook echt in detail zaken na, en kunnen je adviseren omtrent het monumentale stuk. Met het document wat uit deze inspectie bij ons kwam, hebben we de omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend, met de plannen die we hadden om te wijzigen/onderhouden. Is best gek, een vergunning aanvragen voor iets wat nog niet je eigendom is, maar voor ons was dat een voorwaarde. Dan weet je namelijk OF je mag verbouwen en wat je mag doen. Dat kan nog eens het budget beïnvloeden, en daarmee de koop afdoen, of juist aannemelijk maken. 

    Qua mogelijkheden voor financiering, belastingaftrek en dergelijke hebben wij niet de Belastingdienst ingeschakeld. Na uitvoerig lezen van de restauratiewijzer van het restauratiefonds, en het lezen van al hun adviezen en brochures, hebben we met onze eigen hypotheekadviseur het financiële plaatje ingericht. We hebben wel bewust e.e.a. versneld uitgevoerd vanwege de twijfelachtige beslissing van het kabinet over de aftrekposten, dus 2017 is er bij ons heel veel gebeurd.

    Of het je uiteindelijk het geld waar is, is toch wel echt je eigen beslissing. Wij hebben goedkeuring gekregen, en op basis daarvan de koop aangedurfd. Het is een unieke plek, en bij ons zeker elke euro verbouwen waard. 

    En als laatste tip; wij zijn naar de eerste community-bijeenkomst geweest. Hebben we een hoop van opgestoken. Door mensen te ontmoeten die dit al eens hebben gedaan, kun je een hoop hobbels gladstrijken :).

    Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten!

    Groeten, Leonie en Patrick

  • Marina  October 24, 2017

    Heel hartelijk dank voor reacties. Heel fijn en helder. En hoeveel kost t maken van bouwkundig rapport door de monumentenwacht? (De eigenaar heeft deze niet). 

    Voor t krijgen van subsidies is t dan een vereiste om de restauratie door een erkend bedrijf te laten doen of mag je t ook zelf doen? 

    Vriendelijke groet

    Marina 

    Leonie& Patrick October 25, 2017· Reply

  • Nieuwe monumenteigenaar

    Hoi Marina,

    Wij hebben veel zelf gedaan, maar wel een aannemer gezocht met affiniteit voor behoud en restauratie. Hoe het zit bij subsidie is mij onbekend, omdat wij dit anders hebben geregeld.

    In Noord-Brabant betaal je eenmalig abonnementskosten van ca. € 50 en dan een uurtarief van ca € 29,50. Bij ons is hij wel een dag bezig geweest, maar dan nog zijn het vergelijkbare (of lagere) kosten dan die van een normale bouwkundige keuring. En je krijgt hierbij ook nog eens veel specifiekere informatie. 

    Dit is wel per gebied anders geregeld, dus hiervoor kun je het beste even bellen met de monumentenwacht die voor jullie geldt.

    Groeten, Leonie

  • Renate October 25, 2017 from iOS

    Dag Marina (en anderen),
    Wij assisteren als restauratie adviesbureau vaak (aanstaande) eigenaren van (Rijks)monumenten. Bij aankoopkeuringen, kostenbegrotingen, fiscale aftrek, subsidies, maar ook schrijven van bestek, selecteren van aannemer en directievoering tijdens uitvoering.
    Er is veel mogelijk, voor ieder uniek pand, met respect voor pand en bewoners.
    Bel of mail ons gerust voor meer info. Kijk ook even op onze website www.monumentin.nl
    Met vriendelijke groet!
    Renate 

  • Nadja October 26, 2017

  • Professional

    Hallo Marina (en anderen)

    Als Restauratiefonds hebben wij verschillende financieringsmogelijkheden voor gemeentelijke monumenten, bijvoorbeeld de laagrentende Cultuurfonds-hypotheek voor het onderhoud. De mogelijkheden hangen af van in welke provincie of plaats het monument zich bevindt. Ook voor vragen over de financiële of procedurele kant hebben wij onze (gratis) dienstverlening beschikbaar, de Restauratiewijzer (al eerder genoemd door Leonie&Patrick). Je mag met je vragen altijd even contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (088) 253 90 10

    Hartelijke groet,

    Nadja Keuter

  • Marina October 29, 2017

    Beste iedereen,

    Hartelijk bedankt voor jullie goede adviezen. Ik heb toch met pijn in t hart van de koop afgezien, omdat er gewoon teveel werk en geld in t huis gaat zitten. En buiten de restauratie zijn er nog meer haken en ogen. Heel erg jammer, dat wel! 

    Wie weet tot een volgende keer. 

     

    Vriendelijke groet

    Marina 

Schrijf de eerste reactie


inloggen of registreren om te reageren.