Ervaringen met Monuglas van Stolker

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 23 maart 2018
0 reactie
Total amount of likes 0 like

Jaap en Ria 

 

Wie heeft ervaring met Monuglas van Stolker? 
Volgens ons is dit een perfect dubbelglas systeem met een U-waarde van 1,6. 

Op de laatste duurzaamheidsbijeenkomst werd aangegeven dat er geen goed isolatieglas is voor monumenten. Mogelijk dat hier Ruysdaelglas mee werd bedoeld. 

We staan aan de vooravond om een beslissing te nemen, dus heeft u nuttige tips klim in de pen. 
Alvast bedankt voor alle input. 

Lunteren, Nederland·Posted Jan 4

 

 • Koen Jan 5

  Ik heb een monument

  Beste Jaap en Ria,

  Ik vraag me af waar de opmerking vandaan komt "er is geen goed isolatieglas voor monumenten" Het is gewoon mogelijk om isolatie glas te maken tot 1,0 of zelfs 0,8 u waarde en dan met of zonder warm edge spacers.

  Stolker levert het, maar ook Davinci. Kijk eens op https://www.google.nl/search?q=monumentenglas&ie=&oe=

  in principe is het vooral afhankelijk van je kozijnen, met glas kan je alle kanten op!

  monumentenglas - Google Search

  Door een onzichtbare coating aan de binnenzijde van…

   GOOGLE

  •  

 • Wilfred Jan 5

  Hallo Jaap en Ria,      Je hoort nog wel eens dat er condensproblemen zijn ontstaan in de luchtspouw, doordat de beglazing niet goed is aangebracht. Stolker heeft daarom ook strikte verwerkingsvoorschriften. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte in de glassponning aanwezig is om dit glas volledig in de kit te kunnen plaatsen.  De randafdichting van het isolatieglas mag namelijk niet nat worden. Ook dient een speciale stopverfkit gebruikt te worden. Ouderwetse stopverf op basis van lijnolie kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden, omdat ook lijnolie de randafwerking aantast.  Zijn het schuiframen, dan zullen ook de contragewichten aangepast moeten worden.  Omdat het een monument betreft zal er ook een monumentenvergunning moet worden gevraagd. Als er nog historische beglazing aanwezig is, zoal getrokken glas of het nog oudere cilinderglas, dan zou, uit monumentaal oogpunt bijvoorbeeld een achterzetbeglazing of een isolerende folie een betere keus zijn.  Bij de Monumentenwacht Gelderland werkt Michel Terlingen die een opleiding heeft gehad om hierin te kunnen adviseren. https://www.geldersrestauratiecentrum.nl/opleiding/leergang-innovatief-en-energiebesparend-restaureren-van-gebouwd-erfgoed   Eventueel zou je hem kunnen benaderen voor onafhankelijk advies. Zijn e-mail adres is. m.terlingen@monumentenwacht-gld.nl      Veel succes met het verduurzamen van jullie monument.   Groeten,  Wilfred 

Schrijf de eerste reactie


inloggen of registreren om te reageren.