Steensmuren isoleren

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 23 maart 2018
2 reacties
Total amount of likes 0 like

Jaap en Ria

Hallo, we staan volgend jaar voor het feit dat we de steensmuren van de boerderij moeten na isoleren. Nu hebben we al veel gehoord over dauwpunt, vochtproblemen, enz. 
In eerste instantie dachten we aan een voorzetwand met dampdichte folie en voldoende ventilatie in de spouw. 
Maar nu hebben we pas een voorbeeld gezien van natuurlijke ventilerende materialen welke rechtstreeks op de steensmuur bevestigd konden worden. 
Heeft iemand ervaring hiermee? Wat zijn goede merken, firma's, internetadressen, enz. 
Alle informatie is welkom. Alvast bedankt.

Ede, Nederland·Posted November 18, 2016

 

  • Hijltje  November 20, 2016

     

    Hallo Jaap en Ria,

    We zijn er hier druk mee bezig om de muren te isoleren, na lang beraad. opspuiten, geen spouw etc, werd ons afgeraden, in verband ermee dat er dan op den duur vochtproblemen zullen ontstaan. Niemand garandeert je dat die problemen niet zullen ontstaan. Het wodt door de verkoper gewoon inkent. we hebben besloten tot aanbrengen van cls op spouwafstand van de muur. Hier wordt aan de kant van de muur een speciaal doek gespannen. isolatie, 10 cm volgt, weer een speciaal doek en dat de afwerking met dunne houten platen en gips. 

    Indien je wilt zien hoe het opgebouwd is, maak rustig een afspraak. het gaat hier om ongeveer 300 m2. behalve het plaatsen van de cls (casco) doen we alles zelf. met goede instructie lukt dat best. heb je één maal de specificaties, dan kun je gemakkelijk voor een goede prijs aan de materialen komen.

     

    We combineren dit met overal vloerverwarming (300 m2) en houtgestookte cv en een pellet gestookte cv (2 lokatie in het pand). We denken nu verder na over waar de zonnepanelen te plaatsen (elders) en een warmtewisselaar

    We zijn betrokken geweest bij deze manier van isoleren in een pand Amsterdamse school te Monnickendam (via onze eigen aannemer). Dit draait nu voor ruim een jaar en de ervaringen zijn zeer goed. Ook m.b.t. het verbruik van energie 

    Nadeel is dat deze manier van isoleren nogal wat ruimte neemt. ongeveer 14 cm dik.het resultaat is zeer afdoend.

    Voor het werk hebben wij in Friesland een heel goede restauratie aannemer.

    Indien je het wilt zien, maak rustig een afspraak. We laten graag alles zien en delen graag onze ervaringen, ook om de plaatsing financieel behapbaar te maken.

    Fijne dag verder.

  • Groet Hijltje

    •  

  • c.p.m zoon November 23, 2016

     

    heel goed,  zorg altijd voor ventilatie, bijv door een spouw.  zorg dat de spouw naar binnen toe goed dicht is, want daar komt de warme lucht met vocht vandaan. ventileer die spouw naar BUITEN, zodat daar dan het vocht condenseert. Ik heb een dampdichte voorzetwand van hout gedaan. ben zeer te spreken over het visuele resultaat.

 

Hijltje

Wat ik er van heb meegekregen is dat die manier van isoleren nog steeds niet verantwoord is. Er blijft risico op niet doorlatend vocht. Een misser kost je op termijn je muur. Wij hebben hier wel alles met een voorzetwand, spouw doeken, isolatie gedaan / zijn er mee bezig. De eerste resultaten zijn overweldigend en met de vorst nu heel goed merkbaar. Het voordeel is dat je veel zelf kunt doen. In ieder geval wordt het stellen van de cls balken wordt door de aannemer gedaan. 

Nadeel is dat je wel ruimte verliest met de spouw oplossing. . Hier in bijvoorbeeld in de oude koestal geen enkel probleem. Er is ruimte genoeg. Ik kan me voorstellen dat kleine ruimtes er nogal wat ruimte door verliezen. Overigens hebben we ontdekt dat Harlinger tegels, de witjes, tegen 

50% van de warmte terug kaatsen. We kwamen erop dat na te laten meten omdat we hier 2 vol betegelde ruimtes hebben. Daar was niet zoveel warmte nodig als ik verwacht had. Een eenvoudige meting kun je gewoon met een warmte camera doen.

Drogeham, Nederland·Posted January 18, 2017

Reacties (2)

Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp

Hallo Maartje, We hebben net de bovenverdieping van de boerderij geïsoleerd. en binnenkort starten we met het isoleren van de beneden verdieping.
Maar we wonen er nog niet, dus ervaringen hebben we nog niet.
We hebben uiteindelijk gekozen voor minerale wol in zowel de kapconstructie als ook in de voorzetwanden. Let erop dat je altijd een lucht spouw heb tussen de buienmuur en de isolatie.
Ook een mooi isolatie materiaal is Isovlas, een natuurproduct, maar door gemaakte keuzes in het voortraject was dit voor ons niet toepasbaar.


inloggen of registreren om te reageren.