Verslag Communitybijeenkomst 21 april 2018: Amersfoort

Isis Knuvers
Isis Knuvers • 26 april 2018
0 reactie
Total amount of likes 1 like

Afgelopen zaterdag kwamen we voor de vierde keer ‘offline’ bij elkaar met een kleine 30 communityleden, op het kantoor van het Restauratiefonds in Amersfoort. Het was een zonovergoten bijeenkomst waarbij we op bezoek gingen bij De Marienhof, monument in restauratie. De aanwezige leden waren bijna allen monumenteigenaar, er waren ook enkele aannemers, schilders en andere professionals aanwezig.

 

Bijeenkomst


Nieuwe community platform live

Na een inleiding van Pierre van der Gijp van het Restauratiefonds over het monumentale kantoorgebouw, onder het motto: ‘Ieder monument heeft een verhaal’ gingen we over tot de lancering van het nieuwe online platform. Isis Knuvers van het Restauratiefonds liet zien hoe je een profiel aanmaakt, en hoe je lid kunt worden van Groepen per onderwerp. Vanaf nu hebben we dus echt ons eigen platform!

 

Voorbeeldprojecten duurzaamheid
Daarna was het woord aan Merel Godrie, programmaleider duurzaamheid van de RCE. Zij gaf toelichting bij een mooi filmpje over twee van de 18 RCE-subsidieprojecten. Daarin kwam onder andere de Hortus en de Hermitage aan bod, waar op een bijzondere manier warmte gedeeld wordt tussen de twee complexen.

Presentatie Merel Godrie

 

Verduurzamen in de praktijk
Flip van de Burgt (eigenaar Madonna en Marienhof) en Sandra Hovens (gemeente Amersfoort) namen het vervolgens over en vertelden over de manier waarop zij proactief samenwerkten bij de verduurzaming en restauratie van twee Amersfoortse monumenten. Door steeds in gesprek te blijven werden mooie oplossingen gevonden waar alle stakeholders binnen de gemeente zich ook in konden vinden. Onderaan dit verslag vindt u een link naar een artikel van Sandra over het voorbeeld van Madonna in Amersfoort! 

Rondleiding bij de Marienhof

Flip en Sandra namen de community mee het zonnige Amersfoort in om een kijkje te nemen bij de restauratie van de Marienhof, in en om het gebouw en zelfs even op de steigers. Flip en Sandra beantwoorden vele vragen over de duurzaamheidsmaatregelen maar ook over hun aanpak. Ook tijdens de lunch werden er veel tips uitgewisseld en foto’s en filmpjes van monumenten aan elkaar geshowd.

 

Tips:

 

  • Denk niet alleen aan zonnepanelen maar ook aan andere manieren van het hergebruiken van warmte (warm afvoerwater, warmte van een oven)
  • Bijenwas is te gebruiken als isolatiemateriaal op de muren aan de buitenkant van het pand.
  • Zoek de samenwerking met de gemeente en probeer alle stakeholders binnen de gemeente te betrekken. Zo weet je hoe zij er in staan.
  • Kleine gemeenten hebben misschien minder kennis in huis, maar zij vragen inhoudelijke kennis van een regionaal erfgoed steunpunt.
  • De restauratie van het Binnenhof gaat naar verwachting een groot beslag leggen op restauratieaannemers en vakmensen zoals leidekkers – verwacht druk op de vraag!

 

Was u er bij, of heeft u een andere tip? Plaats dan een reactie op deze post. Hiermee kunnen we elkaar helpen mooi helpen!

 

Rondleiding bij de Marienhof

 

Groeien
Als Team Community geeft zo’n bijeenkomst ons veel energie, het is versterkend om elkaar in het echt te ontmoeten. Online kunt u natuurlijk volop doorpraten, wij nodigen u daarvoor van harte uit! Met een nieuw online platform willen we nu gaan groeien in ledenaantal. Kent u mensen voor wie deze community echt iets is, stuur ze dan de link naar community.monumenten.nl!    

 

Na de zomer organiseren we weer een bijeenkomst, houd het platform in de gaten!

 

Zie ook:

Het filmpje van de duurzaamheidsprojecten Hortus+Hermitage en Duvelhok: https://www.youtube.com/embed/6CrqZWJMrtQ

 

Presentatie Flip en Sandra

 

Bestanden

Schrijf de eerste reactie


inloggen of registreren om te reageren.