Bijeenkomst MonumentenCommunity

Ina Roeterdink
Evenementdatum 22 sep '18 09:30 - 13:30
Evenementlocatie Pastorie te Maren-Kessel (gemeente Oss) • Kerkepad 3, Maren-Kessel, 5398 CC, Nederland
7 reacties
4 likes

Deze Community bijeenkomst waren we te gast bij twee van onze leden, Simon Dermijn en Hannah Vossen. Onderwerpen: instandhouding, verduurzaming en vermarkten van monumenten en hoe om te gaan met monumentaal groen.

Terugblik:

Dank voor uw aanwezigheid en bevlogenheid! Wij kijken terug op een mooie bijeenkomst in de sfeervolle pastorie van Simon en Hannah in Maren-Kessel. Fantastisch om te zien hoe enthousiast iedereen zijn/haar verhaal vertelde in het voorstelrondje, en hoeveel tips en ervaringen er zijn uitgewisseld.  

 

Simon en Hannah vertelden wat zij tegenkwamen nadat ze het monument in 2015 aankochten. Over open vloeren, een lekkend dak en uitdagingen met de elektra, maar ook over de poëziebijeenkomsten die zij nu kunnen houden, de fantastische tuin en hoe fijn het is om gasten te kunnen ontvangen.

Wethouder Johan van der Schoot en medewerker erfgoed Jan-Willem van Zoelen van de gemeente Oss vertelden over hun betrokkenheid en manier van werken.

De gemeente Oss denkt met eigenaren mee over verdienmodellen en zorgt dat benodigde partijen bij elkaar komen, waarbij ook wordt gedacht aan zaken als parkeermogelijkheid en horecavergunningen.

 

Het ging onder andere over religieus erfgoed, wat te doen met leegstaande kerken in zowel steden als dorpen, bijvoorbeeld. Belangrijke ankerpunten in een kleine kernen, maar hoe kun je die een rendabele bestemming geven. “Erfgoed is niet van de gemeente, maar van de gemeenschap.” Uiteindelijk moet de eigenaar het doen, maar het helpt veel om een betrokken gemeente te hebben. Dat daar veel verschil in zit,hoorden we uit de ervaringen van de aanwezigen. Tips vanuit de deelnemers: organiseer een vooroverleg met de gemeente op basis van ideeën i.p.v. concrete plannen en zoek naar het gezamenlijke belang/doel/passie.

 

Ook hebben we veel geleerd over Groen Erfgoed van Eric Blok, landschapsarchitect bij SB4. Er valt meer onder Groen Erfgoed dan je denkt, Eric vertelde uitgebreid over landgoederen, bomenlanen, muren met beplanting en bloemperken en liet daarbij mooie foto’s zien. Het belang van goed onderzoek doen werd benadrukt. Bekijk hieronder een deel van zijn slides.

Daarna konden we genieten van de prachtige woning en tuin van De Pastorije.

 

Gevonden voorwerp:

Behalve kennis en inspiratie is er in de Pastorije ook een blauwe damesjas achtergelaten. Wie mist er een jas?  

 

Vervolg:

We hopen u online te blijven ontmoeten en anders weer bij de volgende bijeenkomst! Uiteraard houden wij u op de hoogte daarvan. Fijn om te merken dat er meerdere monumenteigenaren hun monument hiervoor beschikbaar willen stellen.

 

bijeenkomst

 

bijeenkomst

 

bijeenkomst

 

 

Bestanden