Ventilatie

MarionHorstink
MarionHorstink • 19 oktober 2018
4 reacties
Total amount of likes 0 like

Ventilatie issue,

Ons huis heeft (nieuwe -sinds 2012) stalen kozijnen en onlangs dak- en vloerisolatie gekregen. De isolatie in combinatie met zonnepanelen heeft een boost gegeven aan de verduurzaming van ons huis. Echter we zitten met een vochtprobleem. Volgens mij wordt dit veroorzaakt doordat er geen ventilatie meer is. De stalen kozijnen zijn voorzien van dubbel glas maar hebben niet, zoals in de huidige nieuwbouw al lang verplicht is, de ventilatieroosters die zorgen voor een continue ventilatie van alle ruimten in het huis. Betekent dat we op een andere wijze moeten ventileren, maar we weten niet hoe. We krijgen allerlei adviezen die vervolgens door een volgende expert weer worden tegengesproken. 

Gesproken met diverse aannemers. Maar ook met Monumentenzorg (adviesorgaan voor afdeling bouwaanvraag gemeente) en Monumentenwacht meerdere keren benaderd voor dezelfde vraag: hebben jullie suggesties, ideeen hoe we ons ventilatieprobleem (zichtbaar door vochtplekken en gemeten hoge vochtigheid in huis) kunnen oplossen? We zijn nog steeds niet geholpen. 

De urgentie neemt toe aangezien we ons huis onlangs hebben geisoleerd. 

Wie herkent dit probleem en heeft dit inmiddels succesvol opgelost, en zou ons kunnen helpen ...? 

 

Reacties (4)

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Marion,

Vochtproblemen komen eigenlijk vrijwel altijd van binnen. Zoals je zelf al aangeeft is ventilatie, dit wil zeggen gebrek hieraan, vaak een grote boosdoener. Als schilder kom ik vaak de gevolgen tegen en probeer dan ook de oorzaak te herleiden om herhaling te voorkomen.

2 stellingen:
- Je hebt altijd dampspanning van binnen naar buiten omdat in huis vocht vrijkomt bij koken, douchen en gewoon al door ademen.
- Warme lucht kan meer water bevatten als koude lucht.

Vocht komt dus altijd in huis, en condenseert op het koudste punt. Afhankelijk waar dat is kun je schimmel krijgen in slecht te ventileren koudere hoeken in bijvoorbeeld de kamer, of aan randen van glas of aansluitingen met kozijnen en muur.

Je kunt natuurlijk ventileren met allerhande ingewikkelde energiebesparende systemen maar die zijn niet altijd en overal aan te leggen. Daar zullen dus misschien concessies gedaan moeten worden. Bovendien heb je nu een probleem en moet je er voor zorgen dat er nu alvast iets gebeurt om (verdere) schade te voorkomen. Ik zou beginnen met eens kijken of er voldoende verwarmd wordt in huis. Ruimtes die je bijna niet gebruikt hebben mensen de neiging de verwarming helemaal dicht te zetten. Begin eens met die ruimtes te verwarmen zodat de koude er uit is. Warme lucht neemt meer vocht op, dat wil zeggen dat het vochtgehalte wat je meet in warmere lucht lager zal zijn dan in koude lucht, terwijl er in "liters" evenveel in zit. Je vochtgehalte in de lucht daalt dus, of de lucht neemt zelfs vocht op uit vochtigere plekken in bijvoorbeeld de muur. Als je dit vocht dan weer kan condenseren in een luchtdroger, wat in feite niet meer als een soort koelkast is, kun je redelijk snel een probleem oplossen. Wat een meer voor de hand liggende optie is, is ramen op kierstand zetten en zo ouderwets ventileren.

Wat Koen al aangeeft spelen natuurlijk vele factoren mee, als een buitengevel dampdicht geschilderd is kun je bijvoorbeeld ook vochtproblemen krijgen, maar dit is het meest voor de hand liggend. Je geeft zelf ook al aan dat de problemen er eigenlijk zijn sinds je bent gaan isoleren en isoleren gaat nu eenmaal niet zonder ventileren.

Ik hoop dat je hier wat wijzer van geworden bent, je mag altijd contact met me opnemen Marion.

Groet, Jeroen

Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp

Hallo,

We hebben onlangs ook ons huis geïsoleerd, maar hopelijk niet te dicht. We moeten dit zelf nog gaan ervaren. Wel proberen te voorkomen dat de voorzetwanden tegen de buitenmuur rusten, overal een luchtspouw om ventilatie in de schouw te houden. Ons condensatie punt zal, denken we, het enkel glas in de bovenlichten worden. We gaan het ontdekken de komende winter.

Wat ik wel lees zijn stalen kozijnen welke vrij oud zijn en dus een koudebrug hebben. Hoe was de situatie voor het isoleren? Volgend mij krijg je altijd condens op dit soort alu kozijnen.
Nog een vraag, er is verbouwd en mogelijk ook stucwerk aangebracht, waarin veel vocht zit. Mogelijk heb je een kortstondig probleem. Als dit zo is een bouwdroger in het huis voor een aantal weken?
En als laatste wijs ik op de manier van verwarmen. Wanneer je met oudere gaskachels verwarm breng je vanzelf vocht in de woning.

Groeten van,
Jaap Vaarkamp

MarionHorstink
MarionHorstink

Hallo allemaal,

Dank voor jullie reacties.

Koen: Pand? Woonhuis, steen, uit 1928. Architect Co Brandes.

Even kort reagerend op eerdere reacties van anderen. Ons probleem is sinds we er wonen. Dat is per medio 2012. We hebben het huis toen grondig gerenoveerd en veel vernieuwd (voor zover dat binnen een rijksmonument is toegestaan).

De urgentie is toegenomen nu we hebben geïsoleerd (zie reactie van Jeroen: isoleren is ook ventileren.). Hij slaat, als schilder zijnde, de spijker op z'n kop.

Vocht uit stucwerk? We hebben dat in 2012 laten doen. Kan dat nog na 6 jaar? Het vochtprobleem is sinds 2012 steeds meer zichtbaar. Zwarte plekken (wsl schimmel) en geel/beige plekken. Het zwart wordt (meer) zwarter en de geel/beige plekken breiden zich verder uit.
Welk stucwerk is toegepast? Geen idee.

We verwarmen alle ruimten met CV. Sinds 2012 nieuwe HR+-ketel + alle verwarmingselementen zijn nieuw. Koken brengt vocht met zich mee, maar we hebben een afzuigkap, die we altijd aanzetten. Lekker hoog. En in de badkamer hebben we ook afzuiging (mechanisch).

Kozijnen + deuren zijn allemaal nieuw en wederom van staal. Geen koudebrug heb ik begrepen. En zeker geen alu. Gelukkig mochten we wel dubbel glas, HR++. Maar zoals ik al meldde geen ventilatieroosters in de ramen/deuren.
Sinds de recente isolatie (dak+vloer) nu ook ramen van binnen nattig (condens). Bijv. in de slaapkamer, terwijl we daar iedere nacht het raam open hebben, winter of zomer.

De vochtplekken zijn enerzijds zwart/schimmelig en soms ook nog geel/bruinig.
Verschillende versies gehoord:
1. zwarte plekken komen door:
a . vocht dat niet naar buiten kan
b. optrekkend vocht van de grond
c. kapotte stenen/slechte voegen en daar dringt dan regenwater naar binnen.
2. bruin/gelig betekent waarschijnlijk lekkage - vocht komt wsl van buiten.
Ter info: onze luchtvochtigheid binnen - woonkamer nu ruim een jaar gemeten - is volgens experts te hoog, nl tussen 50% en 70%, soms wel eens uitschieters naar 80-85%.

In ieder geval hebben we gekozen om de gevel aan te pakken. Nieuw voegwerk + impregneren. Maar nu toch condens op ramen door wsl isolatie maatregelen.

Ik vermoed dat ons probleem is dat we niet (kunnen) ventileren. Alle deuren en kozijnen zijn van staal. We hebben geen ventilatieroosters in de deuren en/of ramen, want dat werd niet toegestaan door de monumenten-commissie en dus niet door de gemeente. Zuur.
In vergelijkbare woningen (namelijk bij onze buren en overburen - ook allen Rijksmonument) hebben wij ventilatie-punten (soort roosters) gezien die bij ons er niet meer zijn. Vorige bewoners hebben dit mogelijk "dicht gemaakt".

Jeroen:
Ouderwets ventileren? Kan niet, want onze ramen kunnen niet op een kiertje. Ventileren doe je m.i. 24 uur per dag. Luchten doe je met af en toe een raam open zetten. Maar snap je "ouderwets" ventileren. Zou een mooie oplossing zijn geweest.

Jeroen: Wat bedoel je met een luchtdroger?
We verwarmen alle ruimten. De neiging die je aangeeft ken ik, maar ik ben er wars van. Je moet geen koude ruimten in huis hebben, dat is idd vochtproblemen creëren.

Al met al: we weten niet hoe we onze vochtprobleem moeten aanvliegen. We weten namelijk niet eens wat de oorzaak is. En de vele experts spreken elkaar tegen en hebben dus weinig consistente adviezen?

Kent iemand van jullie een soort van vochtprobleem expert waar hij/zij goede ervaringen mee heeft....?

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Sorry Marion, had je laatste reactie gemist...

Ouderwets ventileren; meestal zit er wat tocht in oude ramen, zo kan vocht gemakkelijk naar buiten. Nadeel is dat je ook warmte verliest, maar zou als voorlopige oplossing kunnen dienen. Je kunt natuurlijk niet altijd een raam open laten staan maar je zou voorlopig bijvoorbeeld wat tochtrubbers kunnen verwijderen of zo.

Luchtdroger; Denk aan een bouwdroger. Is een kast die je in een gesloten ruimte plaatst. Deze condenseert water uit de lucht die je dan in een bak op kunt vangen.

Ben je intussen nog iets verder gekomen??

Groet, Jeroen


inloggen of registreren om te reageren.