Monumenten Community

Welkom op dè ontmoetingsplek voor monumenteigenaren

Community activities

 • Harry Blom plaatste

  Ik ben net lid geworden en de trotse eigenaar van een zeer oude stolp, volgens kenners meer dan 500 jaar oud, met een eikenhouten vierkant.
  De stolp staat op een paradijselijke plek midden in het land, 200 meter van een rustig weggetje.

 • Het is dan zover; komend jaar zal er serieus aan onze rieten kap gewerkt moeten worden. Hoe duurzaamheid hierbij in te vullen is voor mij nog een vraag waarbij ik graag jullie hulp inroep.
  Ik heb nu een open constructie maar denk aan een gesloten constructie (schroefdak). ik hoor verschillende verhalen over het nut van direct op de platen schroeven of met een ventilatielaag eronder.

  Zijn er ook ervaringen met bijv isolerende dakplaten ipv osb-platen?

  En als laatste en niet onbelangrijk; wie kan mij zijn ervaringen delen met rietdekkers; Vakmanschap, werkwijze, gebruikt riet en prijs?

  Groet,

  Heeri

 • Wilt u meer weten over uw rechten en plichten in een Rijks of gemeentelijk monumenten met een vereniging van eigenaars. Lees dan de Wegwijzer voor monumenteigenaars en verenigingen van eigenaars. zie hiervoor de website www.cultureelerfgoedenschede.nl en bezoek de webshop.

 • In Enschede zijn er op dit moment verschillende naoorlogse appartementsgebouwen die de status van gemeentelijk monument hebben gekregen. Vanuit de gemeente Enschede zijn de "monument"eigenaars maar heel beperkt geïnformeerd over de gevolgen van de monument status. De vraag is of er gemeenten in Nederland zijn waar gemeenten een proactieve rol spelen in de informatievoorziening naar de VvE of de individuele appartement eigenaar. Kijk naar: https://cultureelerfgoedenschede.nl/wordpressnew/appartementencomplex-t…
  Onderstaande foto: Na oorlogs appartementencomplex aan de Oliemolensingel in Enschede heeft in 2018 de status van gemeentelijk monumenten gekregen.

 • Wanneer ontstaat de Vereniging van Eigenaars [VvE].

  Een Vereniging van Eigenaars ontstaat wanneer een woongebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. Iedere eigenaar van een appartementsrecht verplicht lid van de VvE. De VvE wordt echter pas actief wanneer er sprake is van meerdere juridische eigenaars. De eigenaars bepalen zelf of de VvE actief is. In Nederland zijn veel VvE’s zogenaamde slapende VvE’s dat wil zeggen dat er sprake is van appartementsrechten maar dat de eigenaars de VvE niet geactiveerd hebben. Dit kan problemen opleveren als er gebreken ontstaan aan het gebouw, bijvoorbeeld een lekkend dak en niet iedereen wil meebetalen aan reparatie.
  De VvE is juridisch gezien een rechtspersoon en als zodanig verplicht om ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Het algemene verenigingsrecht van het Burgerlijk Wetboek Boek 2 [art. 5:124BW] is grotendeels van toepassing. Belangrijke verschillen met een “normale” vereniging zijn dat eigenaren verplicht zijn en het bestuur primair de besluiten van de Algemene Vergadering moet uitvoeren. Ook is het financiële belang van eigenaren meestal veel groter dan het belang van een lid van b.v. een sportvereniging.
  Zijn er verenigingen van eigenaars in een Rijks of gemeentelijk monument met bijzondere ervaringen? Laat het ons weten.
  John Nijhuis