zonnepanelen

Tammo Suk
Tammo Suk • 31 januari 2019
4 reacties
Total amount of likes 0 like

Mijn gemeente stimuleert uitbundig duurzame energievoorzieningen. Binnen deze gemeente ben ik de 1e monumenteigenaar die een omgevingsvergunning aangevraagd heeft voor het plaatsen van zonnepanelen.

Deze aanvraag is goedgekeurd. De leges die aan mij zijn berekend waren zijn € 850.

Gelukkig is er net recent een gemeentebesluit genomen voor subsidie voor GROENE LEGES, uit die pot krijg ik waarschijnlijk €300 retour (zelf dus toch €500 betalen). 

Gevoelsmatig heb ik toch een naar gevoel: een gemeente die zonnepanelen stimuleert en dan toch een rijksmonumenteneigenaar aanslaat voor een dermate hoog bedrag.

Vraag: kent iemand gemeenten die een omgevingsvergunning voor zonnepanelen honoreren met een symbolische leges of geen leges?

Reacties (4)

Pieter van Traa
Pieter van Traa

Beste Tammo,
wat is de basis voor een dergelijk hoog bedrag? Meestal zijn zonnepanelen vergunningvrij (op panden zonder monumentenstatus), dus een leges heffen voor het wijzigen van een monument (als onderdeel van de Omgevingsvergunning) zou logisch zijn. Maar € 850,00 is stevig; bij een legespercentage van 2% (wat ik al fors vind voor dit onderdeel) kom je uit op een investering van € 42.500. Ik kan met niet voorstellen dat je voor dat bedrag aan panelen op je monument kwijt kan.
rekenfout van de gemeente?
Groet, Pieter

Tammo Suk
Tammo Suk

Dag Pieter
Bedankt voor je reactie.
Als bijlage stuur ik hierbij de specificatie van de leges.
Het is alleen dus een aanvraag omgevingsvergunning van de zonnepanelen met bouwkosten van € 9000.
(leges zijn 9% van de bouwkosten )

Pieter van Traa
Pieter van Traa

Beste Tammo,
ik vind de hoogte (%) wat gehanteerd wordt absurd; mag ik ervan uitgaan dat je dat gecontroleerd hebt in de legesverordening? (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2017-234077.html)
Als dat correct is, resten je twee mogelijkheden:
1. de verantwoordelijk wethouder hierop aanspreken en de absurditeit van dit voorleggen
2. de pers informeren, want jouw gemeente heeft klaarblijkelijk meer oog voor de eigen kassa, dan voor het milieu.
Veel zal je met de laatste optie niet winnen, maar je verkleint je 'frustratie' misschien.
Groet, Pieter

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Tammo,
In het verleden zijn leges voor monumenten in mijn gemeente (Veghel) altijd vrij geweest. Hoe ze met een vergunning voor panelen om gaan weet ik niet, wel heb ik begrepen dat in het algemeen als ik als monumenteneigenaar iets aanvraag ik het minimum bedrag van 300 Euro berekend ga krijgen.
Groet, Jeroen


inloggen of registreren om te reageren.