zonnepanelen

Tammo Suk
Tammo Suk • 31 januari 2019
4 reacties
Total amount of likes 0 like

Mijn gemeente stimuleert uitbundig duurzame energievoorzieningen. Binnen deze gemeente ben ik de 1e monumenteigenaar die een omgevingsvergunning aangevraagd heeft voor het plaatsen van zonnepanelen.

Deze aanvraag is goedgekeurd. De leges die aan mij zijn berekend waren zijn € 850.

Gelukkig is er net recent een gemeentebesluit genomen voor subsidie voor GROENE LEGES, uit die pot krijg ik waarschijnlijk €300 retour (zelf dus toch €500 betalen). 

Gevoelsmatig heb ik toch een naar gevoel: een gemeente die zonnepanelen stimuleert en dan toch een rijksmonumenteneigenaar aanslaat voor een dermate hoog bedrag.

Vraag: kent iemand gemeenten die een omgevingsvergunning voor zonnepanelen honoreren met een symbolische leges of geen leges?

Reacties (4)

Tammo Suk
Tammo Suk

Dag Pieter
Bedankt voor je reactie.
Als bijlage stuur ik hierbij de specificatie van de leges.
Het is alleen dus een aanvraag omgevingsvergunning van de zonnepanelen met bouwkosten van € 9000.
(leges zijn 9% van de bouwkosten )

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Tammo,
In het verleden zijn leges voor monumenten in mijn gemeente (Veghel) altijd vrij geweest. Hoe ze met een vergunning voor panelen om gaan weet ik niet, wel heb ik begrepen dat in het algemeen als ik als monumenteneigenaar iets aanvraag ik het minimum bedrag van 300 Euro berekend ga krijgen.
Groet, Jeroen

Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
leges voor een monumenentenvergunning zijn gemeentelijke regelingen. Waarschijnlijk beschreven in de gemeentelijke leges verordening. Maar pas op dat zijn geen makkelijk leesbare publieksvriendelijke korte verhalen. Het makkelijkst voor een particuliere eigenaar is altijd overleg met de monumentenambtenaar. Maar dat is geen gesprek met een flexibele uitslag over de legeskosten. Die staan vast en een monument staat ook vast (in een gemeente). Behalve natuurlijk varende monumenten, maar ik heb nog niet gehoord dat die profiteren van gemeentelijke regelingen.

inloggen of registreren om te reageren.