Boerenerf

Tiliabosk
Tiliabosk • 5 februari 2019
3 reacties
Total amount of likes 0 like

Sinds enige jaren bewoon ik een oude boerderij in Friesland. Het is een rijksmonument. De vorige eigenaar had in deze boerderij een bedrijf en daartoe was het achtererf (ongeveer 600m2) verhard met asfalt.
Behalve dat dit asfalt begint te scheuren en te golven misstaat het bij de prachtige achtergevel (Friese geeltjes en dorsvloerraam). Ik wil dit achtererf daarom graag zoveel mogelijk in ‘oude’ staat terugbrengen.
Daarbij de volgende vraag:
- wat is een goede oplossing of wie heeft ervaring met het herinrichten van oude boerenerven. Bij mijn speurwerk kom ik uit op puin en boerengrind als verharding.
Maar mogelijk zijn er andere opties.

Reacties (3)

Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp

Ik denk dat er vroeger geen verharding heeft gelegen om de boerderij. We hebben ook een oude boerderij en er ligt tot op heden geen verharding op het erf.
Mogelijk hebben jullie oude foto's waarop dit te zien is.
Wij gaan ook een gedeelte van het erf verharden. Deels met oud gebakken klinkers en de opritten met grind. Dit grind heeft er vroeger ook gelegen maar is in de loop van de tijd verdwenen.
Eén raad, niet alles dichtstraten (als vervanger van het asfalt)

P.S. bij ons in de gemeente is de gemeente zelf ook heel meedenkend met erfinrichting en erfbeplanting. De gemeente maakt in overleg een compleet erfplan. We hebben pas een groot aantal bomen en struiken opgehaald op een speciale uitdeeldag.

Tiliabosk
Tiliabosk

Hartelijk dank voor de reactie. We hebben geen oude foto's, van het achtererf maar uit overlevering was een gedeelte kalverweide. We willen dat ook weer voor een gedeelte terugbrengen. Maar omdat er nu ook auto's langs rijden is de vroeger gebruikte verharding van gebroken stenen en dakpannen niet geschikt. Vandaar onze zoektocht.
Weten jullie of erf-herinrichting ook onder de nieuwe subsidieregeling voor huismonumenten valt ?


inloggen of registreren om te reageren.