Gemeente Amersfoort op zoek naar eigenaren van monumenten die voorop willen lopen in de noodzakelijke energietransitie

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort) • 7 mei 2019
1 reactie
1 likes

In 2030 wil Amersfoort, eerder dan landelijk, een CO²-neutrale en afvalloze stad zijn..... Een zeer hoge ambitie! Vooral voor ons gebouwd monumentaal erfgoed een grote opgave, zeker wat betreft energieverbruik.

Afdeling Monumentenzorg van de Gemeente wil zich inzetten voor deze ambitie maar wil ook waken voor de kwaliteit van de diverse beschermde stadgezichten en de vele monumenten in onze gemeente. Het zou jammer zijn als het dakenlandschap in ons prachtige middeleeuwse centrum straks helemaal vol ligt met zonnepanelen en er overal lucht-warmtepompen staan. 

Als adviseur monumentenzorg kom ik graag in contact met mensen, initiatieven en producten die een bijdrage leveren aan energiebesparing bij monumenten maar die het aanzicht en de monumentale constructies geen geweld aan doen. Ook doen wij als afdeling monumentenzorg van de Gemeente Amersfoort graag ervaring op met vernieuwende technieken voor energiebesparing en energieopwekking.

Een dergelijk vernieuwend systeem is bijvoorbeeld Q-roof. Het systeem oogst warmte van onder de bestaande dakpannen d.m.v. slangen waar een vloeistof door heen stroomt, net zoals bij een zonnecollector. Met deze warmte kan een boiler voor warmwater voorverwarmt worden of kan in voor- en najaar een bijdrage geleverd worden aan een verwarmingssysteem. Mocht er in het gebouw al een laagtemperatuursysteem aanwezig zijn in de vorm van bijvoorbeeld vloer-, muur-, en/of plafondverwarming dan kan er met een dergelijk systeem in de zomer zelfs gekoeld worden. Dit is slechts een voorbeeld van een product wat goed toepasbaar is en geen bouwkundige aanpassingen of wezenlijke wijzing van het monument tot gevolg heeft.

Als monumentenzorgers zouden wij graag samen met eigenaren van een (Rijks)monumentaal pand met dit systeem ervaring opdoen. Dus ben je een in het bezit van een monumentaal dakvlak in de Gemeente Amersfoort, bij voorkeur in het rijksbeschermde stadsgezicht van de binnenstad, en is het dak gericht naar het zuiden, en heb je de wens om een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke energietransitie, neem dan gerust contact met mij op. Wij bekijken dan of er een match is en gaan als afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Amersfoort graag op zoek naar de mogelijkheid voor subsidie/financiering. De verwachte kosten voor een 6m2 systeem is, naar ik heb begrepen, ca € 3500,-

Mogelijk zijn er nog veel meer producten, ideeën, ontwikkelingen? Wij staan er voor open! Stuur uw bericht aan: e.dijkstra@amersfoort.nl