Ik ben de vorstpannen op mijn dak in de traditionele kalkmortel aan het leggen.
30 jaar geleden was de dakrestauratie door een restauratie aannemer uitgevoerd, die had cementmortel gebruikt en de vorsten met gegalvaniseerde schroeven vastgezet. Na 30 jaar zit alles los, mortel te snel uitgehard, schroeven doorgeroest. De vorsten pak je er met de hand zo af. Vandaar mijn restauratie op de traditionele wijze met hydraulische st astier kalk, zand, en vezels (bij gebrek aan paardenhaar), en RVS schroeven. Ook de ruiterlatten zijn verrot wegens lekkage, moeten ook worden vervangen.
Door het aanbrengen van de mortel komt er wat kalkmortel terecht in de zinken dakgoten en op het lood. ik dacht dat er gemakkelijk uit te kunnen halen, maar de kalkmortel geeft witte vlekken op het zink die ik er niet kan uitpoetsen. Het lijkt alsof de kalk een reactie met het zink is aangegaan.
Mijn vraag is, of iemand hier ervaring mee heeft en of dat schadelijk kan zijn voor de goot.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)• 1 jaar geleden
Het zink reageert op de kalk in de mortel. Het is verstandig de mortel z.s.m. te verwijderen uit de goot, met een doek met azijn de kalk te neutraliseren en met water naspoelen. Ga niet te snel schuren, zeker niet met een grove korrel. Dat zorgt alleen maar voor versnelde slijtage van het zink. Als het goed is zorgt het zink vanzelf voor het beschermde oxide huidje.
Ps. er is ook standaard kalkhoudende dakdekkersmortel met vezels in de handel. U hoeft dan niet zelf te gaan mengen. Voorbeelden zijn de Tubag K09 F, MK-DDM van Schelpkalkmortels Nederland, Marbos MuKa-DDM
Dag Theo,
Ik geef je het advies om een oud kleed in de goot te leggen waar het teveel aan mortel in kan vallen.
Eerder heb ik ook de nokvorsten van nieuw mortel voorzien (rood bruine geglazuurde pannen) en hierbij ook rode kleurstof toegevoegd.
Je hebt ook nog een andere reactie ontvangen en ik heb geen ervaring met jouw concrete vraag.
Met vr gr,
Chris Raatgever
Bovenstaande reactie ontvingen we in onze Community Mailbox
Ik heb bij de andere goten, met deze ervaring, inderdaad afdekking in de zinken goten gelegd in de vorm van miofoil dampdichte folie, in stroken aan elkaar geplakt met goede tape. Dat was al behoorlijk afdoende.
De kalk heb ik uiteindelijk met schoonmaakazijn en een rode scotch brite pad goed kunnen wegkrijgen van het zink, en daarna met veel water afspoelen.
Mijn mortel specialist heeft liever zelf gemengde mortels, omdat de samenstelling dan bekend is. En daar kan ik wel in meegaan, de Tubag stond ook op mijn lijstje maar na enig zoekwerk blijkt dat cement te bevatten naast kalk. Is dus geen pure kalkmortel (https://profi.quick-mix.de/uploads/downloads/SDB/Sicherheitsdatenblatt-…)
De andere 2 kant en klaar varianten zien er interessant uit, maar ik hou het nu maar even bij de eigen mengsel. Ik gebruikt 15mm PP vezels, zou graag wat langer hebben maar die zijn niet te krijgen. Wel in de UK, maar sinds de brexxit wordt dat niet meer naar de EU verzonden.
Inmiddels met het 2e dak begonnen. Ik blijf mij verbazen over de bouwkundige fouten die tijdens de restauratie 25 jaar geleden zijn gemaakt. Ditmaal een hoekkeper waarbij de vorsten op een plankje van 15mm zijn bevestigd, en dat plankje zit vast aan de isolatie met PUR schuim. De constatering van de monumentenwacht dat er beweging in de hoek zat, kwam dus niet alleen van de losgelaten pannen in de te harde cementmortel, ook bouwkundig is het slecht gemaakt. En dit was een restauratie aannemer onder begeleiding van een architect, en volgens een goedkeurde bouwvergunning met tekeningen. Hout is totaal verrot, draagspant gelukkig niet. Ik moet de PUR dus wegsnijden, en er een fatsoenlijke keperbalk in monteren.
Ik moet nog 4 hoeken en een nok, en het moet af voor de winter. Ik zou daarom ihkv beschikbare capaciteit wel wat hulp kunnen gebruiken, van een monumentaal handige Harry.
Bedrijven die ik heb benaderd reageren niet of als reactie geen tijd.
Hallo Theo, dat ziet er netjes uit! Ben je op zoek naar paardenhaar dan kan je bij ons terecht. Wij verkopen dierlijk wapeningshaar per zakje tot hemel veel.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)• 1 jaar geleden
Vraag eens bij Monumentenwacht Zuid-Holland of iemand het leuk vind om te helpen, of misschien kennen ze iemand. Mogelijk willen ze ook wel een middag een praktijkcursus bij jou doen? Benader hun teamleider, wie weet hoe het balletje rolt
Monumentenwacht (ergoedhuis) is langs geweest voor inspectie. Hoop punten gevonden, meer als ik had verwacht.
Ik heb gevraagd of ze contacten hebben die wellicht mee willen werken, stagiars bv, maar die mogelijkheid was er niet.
Dus mocht er in deze community nog een liefhebber zijn die tijd over heeft en het leuk vindt om aan mijn dak in Leiden te helpen, hou ik mij aanbevolen.
Ondertussen ga ik met de beperkte capaciteit verder met het dak : voor volgende week staat de nok van het voorste dak op de agenda.
Dat zit aan de openbare weg, dus het aanzicht van mijn Rijksmonument als je met je bootje door de Haven vaart. Daarom zit ik er ook aan te denken, om de witte kalkmortel wat bij te kleuren naar de antraciet kleur van de pannen. Wellicht voor het aanzicht aan de voorkant wel beter. Later bijkleuren met kalkverf kan ook, maar direct wat pigment erdoor mengen is gemakkelijker.
Nu is de vraag welk pigment ? Ik had al eens gegoogled en kwam uit op zwart ijzeroxide pigment. Maar is dat de goede keuze, ook gezien er een zinken dakgoot onder ligt.
Beperkende factor is ook dat ik het op korte termijn in NL moet kunnen krijgen, want laten opsturen uit DL, UK, FR waar kalkmiddelen veel ganbaarder zijn, is gezien de tijd geen optie.