Beste community, graag vraag ik jullie hulp bij onzekerheden over onze fundering. Onlangs hebben wij een prachtig Rijksmonument in Amsterdam gekocht, ons huis is gebouwd in 1768 en staat op palen die in goede conditie lijken. Er zit een kleine scheur aan de achtergevel, maar die schijnt al 30 jaar stabiel te zijn. De voorgevel helt naar voren richting de straat, maar welk Amsterdams huis heeft dat niet? Geen schade aan metselwerk, dus het lijkt stabiel. Geen info uit meetbouten bekend. Er is dus geen acuut funderingsprobleem. Nu zijn wij gestart met de verbouwing en zegt de constructeur niet met zekerheid te kunnen zeggen dat de fundering een zwaardere belasting aan kan. Wij willen o.a. een licht vloerverwarming systeem, dubbelglas, badkamer met bad en nieuwe keuken. Funderingsonderzoek lijkt weinig uit te maken, want de palen lijken wel in goede conditie, maar zijn misschien te kort (?) (Voor 1900 werden er geen palen van 20 meter gebruikt) Wat zou u doen? A. Preventief de fundering versterken (zeer kostbaar!) B. Het risico nemen, en in het slechtste geval in tweede instantie de fundering herstellen als het nodig is (nog duurder want moet van buitenaf) C. De belasting zeer beperken, maar dus niet goed kunnen verduurzamen. We hopen op jullie advies! Ook als iemand eerder deze keuze heeft moeten maken is info zeer welkom. Veel dank
Ik hoop dat jullie wel op tijd zijn begonnen met het vergunningentraject voor de verduurzaming? Het is immers een rijksmonument. Ik neem aan dat jullie een vergunning hebben voor het dubbele glas en de isolatiemaatregelen? Zo niet, dan heb je grote kans op een stillegging van de bouw.
Een gevel die voorover helt kan bewust "op vlucht" zijn gebouwd, maar het vooroverhellen kan ook een gevolg zijn van funderingsproblemen. Belangrijk is dat eerst duidelijk wordt of het vooroverhellen inderdaad zo bedoeld is of dat het een gebrek is. Wil je meer weten over gevels op vlucht gebouwd, kijk dan eens hier: https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/260/gevels-op-vlucht.ht…
Misschien is het ook goed om iets meer te weten te komen over het gebruik van het gebouw in het verleden. Is het pand bijvoorbeeld in het verleden gebruikt als pakhuis dan is het in het verleden vermoedelijk zwaarder belast geweest dan nu het geval is. Is er in de loop van de tijd veel gewicht in het gebouw bij gekomen of misschien juist af gegaan (bijvoorbeeld omdat er binnenmuren zijn verwijderd). Dubbel glas en een badkamer zullen echt geen probleem zijn voor de constructie (mits het bad geen zwembad is...) Ook een droogbouw vloerverwarming is meestal niet zo zwaar. Betonnen vloeren en geluidsisolatie van verdiepingsvloeren met bijv. estrich (fermacell) vloeren voegen wel een flink gewicht aan de constructie toe. Vaak is er wel voor een lichter alternatief te kiezen waardoor gewicht bespaart kan worden en er geen verzwaring van de fundering noodzakelijk is. Een goede bouwkundige/constructeur met ervaring met monumenten zou jullie hiermee moeten kunnen helpen.
Zal allemaal prima gaan. In het verleden zal het huis ongetwijfeld ook zwaar zijn belast. In dit geval is konstrukteursadvies zelfs niet vereist, omdat het gebouw heeft bewezen in de praktijk voldoende stevig te zijn voor het gebruik als woning. Dat is nou weer een voordeel van monumenten. En het gewicht van de genoemde ingrepen is inderdaad verwaarloosbaar. Zelfs jullie inboedel weegt al een veelvoud van het dubbel glas en de badkamer en er zat vroeger ook een granieten aanrecht in. Het hoeft ook niet als pakhuis te zijn gebruikt. Het is voldoende aannemelijk dat er ooit iemand heeft gewoond die van lezen hield en boekenkasten zijn vrijwel altijd nog zwaarder dan opslag van goederen in een pakhuis. Maak je geen zorgen en laat je niet gek maken. Preventief de fundering veranderen is zelfs het paard achter de wagen spannen. De kans op schade erdoor is vele malen groter dan de kans dat je schade voorkomt.
deze constructeur sluit elk risico vooraf uit, m.a.w. een objectief advies zal je van hem/haar niet krijgen. Doe id. onderzoek naar het vroegere gebruik van het pand en evt. verbouwingen. Schakel een monumentexpert in via de Monumentenwacht in jouw regio Amsterdam. Daar zullen ze vaker met dit bijltje gehakt hebben.