Vraag binnen gekomen bij het secretariaat Boerderijenstichting Noord-Holland
Ik heb een stolp gekocht met een verwaarloosde hoogstam boomgaard. Ik wil de boomgaard eventueel wel behouden maar ook meer evenwicht creëren op mijn erf. Wat zou u mij aanraden?

Antwoord:
Allereerst gefeliciteerd met uw aankoop en het bezit van een boomgaard. Stolp en boomgaard zijn een prachtig geheel en een aanwinst voor u en uw omgeving. Het is op afstand lastig een schatting te maken van de mate van verwaarlozing van uw boomgaard. Het kan zijn dat met secure snoei, de boomgaard er weer netjes bij ligt maar het kan ook dat er een aantal bomen gerooid moeten worden omdat ze aan het einde van hun levenscyclus zijn. Hoe dan ook is het verstandig tevoren een plan te maken.

We raden u aan tevoren een plan te tekenen van uw complete erf en hoe u dit wilt inrichten. De ervenhandboeken van Landschap Noord-Holland (tegenwoordig Natuurlijke Zaken) zijn hierbij een handige hulp. U kunt deze downloaden via https://www.landschapnoordholland.nl/zakelijk/diensten/ervenhandboeken.

Neemt u voor uw boomgaard ook contact op met de POMologische vereniging Noord-Holland. Zij weten alles van boomgaard en rassen en kunnen u zeker van dienst zijn; http://www.hoogstamfruitnh.com/

In ons Nieuwsbrief archief staat veel interessante tips. Bijvoorbeeld https://www.boerderijenstichting.nl/media/5745/nieuwsbrief-56-print.pdf of https://www.boerderijenstichting.nl/media/5565/59-december-2009.pdf van onze voormalige adviseur Boerenerven; Esther de Winter.

We wensen u veel succes met de plannen en een overdadige oogst, volgend jaar.


inloggen of registreren om te reageren.