Vraag binnen gekomen bij het secretariaat Boerderijenstichting:
Wij gaan een stolp bouwen in Burgerbrug en zouden graag weten of jullie ons kunnen helpen aan de kleurnummers van een stolp zoals die vroeger gebruikt werden. Wij bedoelen het lichtgroen in combinatie met donkergroen.

Antwoord:
Gefeliciteerd met uw voornemen een nieuwbouw stolp te bouwen.

Met de groenen, bedoelt u waarschijnlijk Westfries Groen, Standgroen en Grachtengroen voor de voordeur. Een lokaal schildersbedrijf kan u hierin zeker helpen. Ook interessant is bijgaand artikel uit het Noordhollands Dagblad van Ed Dekker. Dit artikel is binnenkort ook te lezen in onze Nieuwsbrief.

We raden u echter aan voor dat u de kleuren kiest eens goed rond te kijken in uw directe omgeving. De Zijpe heeft een unieke historie en daarin ook heel eigen kleuren. Klopt u eens aan bij de buren (en dan kiest u een mooie authentieke buurstolp) en vraag eens welke kleuren zij gebruikt hebben. Wellicht dat zij ook een kleurentrap hebben gemaakt waarmee de historie helemaal goed af te lezen is.

Via de stolpencommunity Vierkantdelers, kunt u veel informatie verkrijgen van mede stolpbewoners. Ten slotte kunt u ook onze bouwkundig adviseur uitnodigen voor een advies.

Esther van Tartwijk
Esther van Tartwijk

Bij de restauratie van onze stolp heb ik veel tijd besteed aan het uitzoeken van de kleuren, zowel voor binnen als buiten. Hierbij heb ik inderdaad ook het boekje Kleur op boerderijen gebruikt. Wanneer je een mooie basiskleur hebt gevonden kun je via de site www.encycolorpedia.nl op zoek naar mooie bijpassende, contrasterende kleuren. Hierbij worden van diverse verfmerken de kleurnummers aangegeven.
Voor de buitenzijde hebben wij de volgende kleuren gebruikt (kleur lichtgroen is wel streekgebonden, onze boerderij staat in Westwoud):
K2.10.80 Westfries groen Kozijnen
H2.05.55 Grijs Vensterbanken
60 Standrood (Boonstoppel) Accenten deuren en dakgoot steunen
4045 Roomwit (Boonstoppel) Stopverf randen en strepen darsdeuren
Groen HG (Boonstoppel) Ramen en deuren
HS10 (Boonstoppel) Groen houtwerk topgevels

Annelies  Futselaar
Annelies Futselaar

Wij hebben de oude kleurenfolder van het westfries genootschap uit de jaren 80 nog liggen als u er belang bij heeft kunt u hem ophalen in Benningbroek , is wel in gebruikte staat .


inloggen of registreren om te reageren.