Vraag binnen gekomen bij secretariaat Boerderijenstichting.

Op bijgaande oude foto van onze boerderij is te zien dat boven op de punt van het dak een soort uitbouwtje zit. Weet u hoe dit heet en waarvoor het diende?

Antwoord van drie stolpexperts:
“De uitbouw op de nok diende voor de ventilatie van de hooiberg. Kap erop tegen het inwateren. Zie je zelden. Waarschijnlijk is er opslag geweest (bijv. groente kool of bloembollen) waarvoor ventilatie belangrijk was.”, Melanie Balledux.

“Ventilatie om de warmte eruit te ventileren bij t verse hooi. De hooiblazer kwam pas later als vervanger ofwel erbij. Vooral omdat deze stolp met een vrij dichte pan is gelegd is extra ventilatie opgemaakt en ik denk ook licht inval. Aan de zomerdijk bij Wognum fam. Broerse daar zit er nog steeds een op.” Maarten Koning.

“Dat is een houten of asbest-cementen ventilatiekap met kleppen.
Vooral tijdens de ruilverkavelingen tussen ca 1920 en 1940 werd veel met dit systeem geëxperimenteerd. Soms was dit bedoeld om met behulp van een inpandige grote dubbelwandige ventilatorkoker in de stal een heel gelijkmatige ventilatie te verkrijgen, maar dikwijls was de primaire reden om het hooivak beter te kunnen ventileren dan in traditionele stolpboerderijen gebruikelijk was. De Nederlandse Heidemaatschappij begon hiermee en dit werd nagevolgd door andere architectenbureaus. Mogelijk kan mevrouw het bouwjaar achterhalen via het bouwarchief van de gemeente (of het Regionaal Archief Alkmaar, als dat archief al overgebracht is naar het RAA)” Wilma Eelman.


inloggen of registreren om te reageren.