pieterpous

pieterpous plaatste in Warmtepompen

Is er mogelijk iemand met een monumentenpand die ervaring heeft met warmtepompen welke tot 80 graden Celsius kunnen verwarmen?
Pim
Pim
Mag ik vragen waar het voor nodig is? Tapwater voor douchen e.d. is vaak 50-60 graden meer dan voldoende. En voor klassieke radiatoren is 60 graden ook waar de meeste gas-CV ketels tegenwoordig op afgesteld staan. 80 graden heb je dus niet zo snel nodig, toch? Warmtepompen die tot 60 graden gaan bestaan wel, maar 80 graden heb ik nog niet gezien.
pieterpous
pieterpous
Het is voor radiatoren. Het huis is erg groot, inmiddels alle ruiten vervangen door monumentenglas, voorzien van zonne dakpannen en vloeren geïsoleerd. De 60 graden zal desondanks niet genoeg zijn. Ter info: Huis is 3400 kuub.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Waar moet die warmtepomp in de winter zijn warmte vandaan halen om het systeemwater tot 80 graden te krijgen? Dat kan eigenlijk alleen als er op een andere manier extra warmte wordt toegevoegd. Je moet dan een andere warmtebron er bij hebben zoals een elektrische naverwarmer, een cv ketel, een grote warmteopslag (bijv in de bodem), grondwarmte o.i.d. Als de woning enkel warm te krijgen is met 80 graden dan is het zaak eerst daar wat aan te gaan doen (betere kierdichting en isolatie). Enkel een warmtepomp zal nooit efficient een dergelijke hoge temperatuur kunnen halen.
Michiel Verdult
Michiel Verdult
Er is wel een warmtepomp in ontwikkeling. De turbineketel die 20kW bij 80 graden kan leveren. Hij wordt momenteel ook getest in monumenten. Rendement is naar schatting wel ongeveer de helft van een normale warmtepomp, COP van 2.5 maar in vergelijking met electrisch bijstoken wel weer gunstig. Ikzelf denk voorzichtig aan een combinatie van hybride warmtepomp met turbineketel voor warmwater bedrijf en koude dagen. Maar ja hij is nog in de testfase. https://www.monumentaal.com/monumenten-gasloos-verwarmen-dichterbij/
Harry Schwering
Harry Schwering
Beste Pieter, zojuist een vergelijkbare vraag gesteld, ben je een jaar later verder gekomen met je vraag over warmtepompen die 80 graden Celsius kunnen leveren?

inloggen of registreren om te reageren.