We willen graag de muren van onze boerderij na-isoleren. In de jaren 80 zijn de muren opnieuw opgetrokken en is de spouw voorzien van 3 cm dikke pir platen. Wat zijn de mogelijkheden van na isolatie in de spouw van ca. 10 cm zonder vochtproblemen te krijgen. Heeft iemand tips of ervaring met na isoleren?
Lambert Kleine Deters
Lambert Kleine Deters
Als het buitenspouwblad redelijk droog is en blijft, B.V. door een goed overstek of goot, dan is naisoleren met B.V. HR parels geen probleem
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Ik zou altijd het isoleren aan de binnenkant met een nieuwe voorzetwand als eerste onderzoeken. Dan is er geen kans op condensatieproblemen, omdat je aan de warmste kant een damprem gaat/laat maken (wel doen natuurlijk 0,2 mm folie zonder gaatjes geen of bijna geen onderbrekingen!!). En omdat je dan in de winter alleen de gipsplaat aan de binnenkant hoeft op te warmen en niet het binnenspouwblad meer, is de woning met weinig energie heel snel warm. In de zomer werkt het ook goed, omdat het een uur of 12 duurt voordat de buitenkant is opgewarmd (verschilt natuurlijk wel per woning en per bezonningssituatie) en je daardoor een heel constant binnenklimaat krijgt. Bij ons is het binnen nooit warmer dan 23 graden aan het eind van de dag, maar wij hebben wel heel dikke muren en een spouw van 10 cm. Energetisch en bouwfysisch een heel makkelijke conclusie en vrijwel zonder risico, maar het kost wel binnenruimte.

inloggen of registreren om te reageren.