Hallo community, Mijn vrouw en ik hebben 25 jaar geleden van de gemeente Eindhoven een zgn. Finse school gekocht. Daar wonen en werken wij als kunstenaars echtpaar. Nu kregen wij afgelopen week een brief van de gemeente Eindhoven dat ze het pand als wederopbouw gemeentelijk monument willen gaan bestempelen en vanaf nu moet het pand als monument behandeld worden. Hoewel wij de gemeente begrijpen zijn wij het helemaal niet eens met hun voornemen en voelen wij ons aangetast in onze autonomie. We zijn beiden gepensioneerd en gezien het onderhoud en onze leeftijd en ook onze geringe financiële draagkracht vrezen wij voor regelgeving die onze financiën te boven gaat en een kleinere kans om het pand te verkopen. Graag advies!
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Mijn ervaring is dat monumenten eerder voor een hogere prijs en makkelijker, dan moeilijker te verkopen zijn. Het is de erkenning van de waarde van het pand. Anders dan dat je het pand nu niet meer mag laten verpauperen en dat sommige wijzigingen vergunningsplichtig worden, verandert er niet veel.
Pieter Leffers
Pieter Leffers
In het geval jullie een hypotheek hebben, zouden jullie kunnen proberen om deze om te zetten in een monumentenhypotheek. Die zijn erg goedkoop, en het restauratiefonds denkt heel prettig met je mee, zowel voor financiering als voor subsidies.
postmes
postmes
In de basis veranderd er niks voor jullie. De gemeente zal als pand niet sterk onderkomen raak niks gaan eisen. Enige is dat als jullie daadwerkelijk dingen gaan wijzigen (denk aan veranderen van aanzicht) jullie specifiek vergunning moeten gaan aanvragen.
Klaas Lengers
Klaas Lengers
Ik snap u heel goed. Er verandert heel veel in de basis. Er is een groot verschil of je bewust een monument koopt of dat je bezit een beetje "onteigend" wordt door de gemeente. Dwingend en zonder enige vorm van overleg. Er zijn voor en nadelen aan het bezit van een monument. Het is triest dat het nodig is maar ik denk dat u zelf de gemeente moet benaderen en hen bij u thuis moet uitnodigen zodat zij met u aan de keukentafel de voor en nadelen kunnen bespreken van deze actie. Wellicht zal uw weerstand hiertegen met een wat menselijkere uitleg wat afnemen.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
een gemeente kan niet zomaar een pand aanwijzen als gemeentelijk monument. Zij kunnen gebruikmaken van de wetgeving om een pand een voorbescherming te geven in de periode dat de voorgenomen aanwijzing lopende is. Maar een dergelijk proces is zeker niet eenzijdig. Als eigenaar van het pand kunt u uw zienswijze indienen en uiteindelijk bezwaar indienen waarna een rechter zal oordelen of het pand voldoende erfgoedwaarde heeft en de gemeente juist heeft gehandeld. Wanneer u kunt aantonen dat de erfgoedwaarden gering zijn of u duidelijk in uw eigenaarsrecht benadeeld wordt dan is een definitieve aanwijzing niet waarschijnlijk.

inloggen of registreren om te reageren.