Vraag binnen gekomen bij het secretariaat Boerderijenstichting:
In onze nieuw opgebouwde stolp is plotseling zwart boorsel aan de voet van het vierkant te vinden. Het vierkant is hergebruikt en nieuw opgebouwd. Is het ongedierte? Of komt het door het werken van het relatief nieuwe hout?

Antwoord:
Op de foto is het moeilijk te duiden voor onze stolpexperts. Ook na aanvraag van meerdere foto’s Maar het merendeel denkt toch aan ongedierte. En niet vuil of zaagsel uit het vrij nieuwe hout of van het dak door de droge zomerperiode.
Het blijkt spinthoutkever te zijn. De spinthoutkever, ook wel parketkever genoemd, komt voor in gezaagd hout maar ook in tot producten verwerkt hout. Hoe meer zetmeel het hout bevat des te vatbaarder is het hout voor aantasting. Er zijn vele soorten spinthoutkevers, slechts één soort is inheems en alle andere komen uit tropische streken. Een van de meest bekende soorten is de Lyctus Brunneus. De spinthoutkever is minder bekend dan de houtkever of de boktor maar kan serieuze schade aanrichten. Bestrijding wordt aangeraden en mevrouw is gekoppeld aan de heer Brammer van Van Lierop.