Goedemorgen , onder het motto ideeën inbrengen en delen deze bijdrage. Wij zijn eigenaar en trotse bewoners van een oude Twentse boerderij in Vasse. Onze boerderij met schuur is omsloten door houtsingels met hoge bomen en een hakbosje. Daarnaast is de boerderij zoals gebruikelijk met de niendeur en erf op het zuiden gesitueerd. De dakvlakken met rode oud hollandse pannen zijn dus op het oosten en westen gesitueerd en gezichtsbepalend voor de boerderij. De tuin is ingevuld met een boomgaard en een kikkerpoel. Verduurzamen met zonnepanelen op de boerderij , op de schuur of als buitenopstelling is niet wenselijk en in mijn optiek geen optie. Om toch wat te doen aan het opwekken van groene energie , hebben wij het docking station van de robot maaier ingebouwd/geïntrigeerd in een insectenhotel met 2 zonnepanelen als dak, op de meest zonnige plek in de tuin. Daar wordt de stroom opgewekt voor de robot maaier (Harry) en de overige stroom wordt via een 12 volts accuopslag gebruikt voor de buitenverlichting. Voor dat laatste hebben wij een aparte groene stroom kabel aangelegd naar de boerderij. Indien de accu’s leeg raken wordt automatisch omgeschakeld naar een groep in de meterkast. (camper elektra installatie) Wij zijn benieuwd hoeveel energie verbruikers wij , naast de robotmaaier en buitenverlichting, kunnen voorzien van groene stroom met deze opstelling. Het past bij het erf en het ziet er in ieder geval leuk uit , vinden wij.

theo koster
theo koster
Met behulp van domotica heb ik zelf inzicht gekregen in het verbruik binnen mijn woning. Dit zou je ook hiervoor kunnen inzetten. Ik maak gebruik van een Homey basis station, waarbij je slimme stekkers van bijvoorbeeld fibaro kan gebruiken. Maar dat is maar een voorbeeld, er zijn nog vele andere domotica platformen. Daar kan je een college over geven. Als je als leek daar wat meer van wilt weten en een eerste opzet wilt maken, zou je eens contact op kunnen nemen met robbshop. Of natuurlijk via Internet zijn er voor de Homey ook diverse video's beschikbaar voor beginnende domitica gebruikers. Homey is een NL product, met een groot scala aan support, video's en een zeer actief forum. Ze hebben net een nieuwe versie homey 2023 uitgebracht die veel die-hards graag willen hebben daarom zie je op Marktplaats regelmatig de oude 2019 versie te koop staan die ook prima werkt voor een basis oplossing.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Ook een tip is: - Homewizzard p-1 meter, een app en kleine dongel (ca € 30,-) voor in de meterkast. Je kunt er realtime je energieverbruik (gas en elektra) en teruglevering (zonnepanelen) monitoren. - Stekkers van Purotech (ca € 10,) een op afstand bedienbare schakelaar (bijv. met Google home app) die ook het stroomverbruik meet van de apparatuur die er op aangesloten is. - Bij kruidvat, trekpleister e.d. zijn ook vaak voor slecht enkele euro's dergelijke producten verkrijgbaar die via wifi gekoppeld kunnen worden aan de Home app van google. Met dergelijke producten kun je veel zaken in huis aansturen (ook via automatische processen in de app). Bijvoorbeeld dat de wasmachine pas gaat draaien als de zon schijnt (bij zonnepanelen), een verwarming aan of uit gaat als je thuiskomt of van huis weg gaat, een werkkamer verwarmt wordt zonder dat het gehele huis warm gemaakt wordt enz.

inloggen of registreren om te reageren.