Bij de verdere restauratie van mijn rijksmonument moet ik financiering regelen. Het gaat om een flink bedrag. Inspectieraport van de monumentenwacht is aanwezig. Ik heb nu de keuze tussen financieren bij het NRF, of bij de reguliere ABN bank waar mijn normale hypotheek ook loopt. Voor hypotheek adviseurs (ja ik heb meerdere versleten) is het NRF en de voorwaarden niet erg bekend, maar het is niet zo moeiijk, de parameters zijn: NRF : Annuiteit, 2% rente, geen mogelijkheid tot andere subsidie. Bank : Annuiteit of aflossingsvrij, 5% rente, max 38% van de kosten zijn subsidiabel via de Subsidie Woonhuismonumenten. (Fiscale rente aftrek kan alleen annuitair. Fiscale aftrek is max 37% bij loondienst en 19% bij pensioen. ) Nu lijkt het NRF een betere keuze, wegens de lagere rente Ik heb toch NRF Annuitair met Bank Annuitair in een rekenmodel vergeleken. Als ik via de bank annuitair leen, met 5% rente, en 38% van de kosten na ca een jaar terug krijg waarmee ik dan ook weer een deel van de lening aflos, komt ik in mijn rekenmodel uit op een break even point van ruim 20 jaar. > 20 jaar is het NRF voordeliger, <20 jaar is de bank+subsidie voordeliger. Nu kan je zeggen dat je altijd 20 jaar in een monument woont, maar zeker voor oudere eigenaren is dat niet vanzelfsprekend. Dit is een uitkomst die ik intuitief niet had verwacht. Ik ben benieuwd of andere eigenaren dergelijke berekeningen ook hebben gemaakt en op hetzelfde uitkomen, of iets anders, en ik iets heb gemist. Het NRF kan hier niet in adviseren, ik heb ze dat al meerdere malen gevraagd oa op de afgelopen monumenten beurs, mijn hypotheek adviseur is hiervan niet op de hoogte, dus ik zoek enige check op mijn conclusie.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met dat bij een lening van de NRF er geen subsidie mogelijk is? Het deel waar woonhuissubsidie/SIM-subsidie voor te krijgen is, kan inderdaad niet meegefinancierd worden in de lening meen ik. Maar waarom zou je dat willen? Bij de NRF kun je overigens ook de verduurzaming meenemen in de laagrentende lening. Bij het landelijke warmtefonds kan dat ook wel maar je betaald er wel meer rente.
theo koster
theo koster
Als ik het goed heb begrepen is het zo dat kosten die je als eigenaar financiert vanuit de Restauratiefonds-hypotheek, je niet kunt opvoeren als kosten ter verkrijging van de subsidie voor woonhuismonumenten. Dat staat hier in elk geval vermeld. https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten… Je moet dus een keuze maken tussen financiering vanuit het NRF zonder woonhuismonument subsidie, of financiering vanuit een reguliere lening bij een bank, waarbij je de kosten deels in de vorm van subsidie kan terugkrijgen. Rekenvoorbeeld : 50k nodig voor restauratie, 1. Dan kan je 50k tegen 2% lenen bij het NRF. (annuitair, bv 20 jaar) 2 Optie 2 is 50k lenen bij een bank tegen 5%, werk uitvoeren en facturen in april van het volgende jaar indienen voor subsidie woonhuismonumenten, en dan 19k (38%), ontvangen als subsidie woonhuismonumenten, die je dan kunt gebruiken om de lening bij de bank naar (50-19)=31k te verlagen. De keuze om 1 van beide vormen te kiezen, hangt af van het break even point van de uiteindelijke financieringskosten. Ik vraag mij af of mijn afweging klopt, en of anderen ook deze afweging al eens hebben gemaakt.
postmes
postmes
De redenering klopt. Moet goed alle ins en outs op rij zetten. Ga er ook maar vanuit dat je minimaal 10% onvoorzien hebt. En dat niet alles via de woonhuis subsidie vergoed krijgt. Zorg dat je alles goed documenteert wat status vooraf was (foto's) en als alles klaar is. En liefst ook nog foto's van uitvoering. Zorg dat op alle facturen het monument als werkadres/ afleveradres staat. Dit alles dient eventueel als er om gevraagd wordt aan te leveren als je voor de subsidie gaat.

inloggen of registreren om te reageren.