Vincent
Vincent
Deel van ons woonhuis is een voormalige, zeskantige theekoepel. Deze is in de jaren tachtig verhoogd, zodat er op de eerste verdieping een slaapkamer gecreëerd werd. Zes balken, vanuit iedere hoek, lopen naar de nok (één punt). In de hoeken zijn de horizontale balken die op de muur rusten met elkaar verankerd, om de spatkrachten op te vangen. We vermoeden dat dit niet genoeg is. Ons is geadviseerd trekstangen te installeren. Waar kopen we die? Zijn die eenvoudig te installeren? Hoe weet je hoe strak ze moeten komen te staan? We zijn op zoek naar informatie en hopen dat jullie weten waar we terecht kunnen.
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Trekstangen laat je maken door de smid, met een wartel erin, en dan aandraaien, niet zo strak dat de boel stukgaat en niet zo los dat ze net niks doen. Maar ik gok dat die stangen dan halverwege de ruimte hangen?? Is er geen mogelijkheid om de horizontale balken nog beter aan elkaar te verbinden, dat ze een ring vormen, zoals de dom van Milaan met een ketting bij elkaar wordt gehouden?
Ronald
Ronald
Zoek een constructeur die bekend is met historische panden en laat hem/haar er naar kijken. Als er nu geen schade is, wat is dan de noodzaak om extra verankering aan te brengen?
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
De rede om nu al wat extra te doen kan zijn dat door de spatkrachten er uiteindelijk na verloop van tijd wel schade ontstaat. Oud metselwerk kan een beetje bewegen, ieder keer dat de mortel vochtig wordt. Zodra je merkt dat de muren naar buiten gaan hellen, ben je al behoorlijk aan de late kant of de te late kant. Maar eigenlijk is het zo, dat als de verankeringen goed zijn, je niet zo veel risico loopt. Een constructeur kan daar inderdaad goed over adviseren.

inloggen of registreren om te reageren.