Sinds twee maanden zijn wij de eigenaar van een rijksmonument uit circa 1800. Het is ons opgevallen dat de luchtvochtigheid in huis erg hoog is. Zo rond de 70% met af en toe uitschieters naar boven. De fundering van het huis bestaat uit bakstenen en het is een dijkwoning waarbij het woonkamer niveau ongeveer 70cm onder straatniveau ligt. We proberen te achterhalen waar het vocht in de woning vandaan komt. Door het meten met een bol vochtmeter kan ik zien dat op de buitenmuren ongeveer de onderste meter als vochtig registreert. Van de binnenmuren is dit bij een aantal ook het geval. Ik kan echter niet bepalen of dit doorslaand vocht is of dat dit condensvocht of zouten zijn die ik meet. Aangezien het om de onderste meter gaat die sowieso natuurlijk wat koeler is door de ongeisoleerde fundering zou het dus ook zeker kunnen dat dit condensvocht is. Klopt het dat de enige manier hoe ik dit kan vaststellen is door een test te doen met een calcium carbid meter met stof vanuit de binnenkant van een van de muren?
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Klopt. Gewone vochtmeters meten alleen het vochtpercentage aan de buitenzijde van de muur. Je weet dan niet wat voor vocht je meet. Wil je weten of de muur ook dieper in de bakstenen vochtig is, dan moet je boren. Aan het boormeel kun je al veel opmaken. Je zou ook een kleine diamant kernboor (te koop vanaf ca 10 mm breedte) kunnen proberen, dan boor je de steen niet tot stof maar kun je met een beetje geluk een gehele kern er uit halen.
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Alleen is die kern wel veel droger dan dat de steen is. Door de warmte van het boren verdampt het vocht tijdens het boren. Dus in het gat kun je na een week iets meten, maar vlak na het boren komen er geen betrouwbare waardes. Je zou ook nog de kern in het gat terug kunnen leggen en hem er na een week uithalen, maar heel erg betrouwbaar is dat niet, omdat er meer geventileerd wordt in het nieuwe gat.

inloggen of registreren om te reageren.