Hallo, Aan de achterzijde van mijn rijksmonument zou ik graag een overkapping plaatsen. Heb tekening aangeleverd van een eiken-houten overkapping maar deze werd te robust bevonden mede omdat vanaf het grondpeil tot aan de dakgoot de achtergevel niet in zijn geheel zichtbaar zou zijn. Het voorstel van de erfgoedcommissie is een aluminium/gietijzeren onverkapping voorzien van glas/kunststof aan de bovenzijde. Heeft iemand hier ook mee te maken gehad? Ben benieuwd hoe het destijds met de monumenten commissie is opgelost. Suggesties voor gietijzeren overkapping zijn natuurlijk ook van harte welkom Alvast bedankt voor jullie reacties.
Jouri Kalkhoven
Jouri Kalkhoven
Beste Henk, het ranker detailleren zorgt ervoor dat het aanzicht van de gevel behouden blijft. Dit is altijd een dilemma voor een monumentencomité, het gaat om onderbouwing en verfijnde detaillering die aansluit bij het pand én de wensen van de eigenaar. Vaak kan het zo rank mogelijk detailleren van mooie houtverbindingen en de duurzaamheid van het materiaal helpen de commissie te overtuigen. En hoeft een gietijzeren oplossing niet persé nodig zijn. Hoewel ook die zeer schoon kan uitpakken. Succes!
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Gietijzer wordt een hele dure oplossing, maar staal is zeker mogelijk. Eventueel is aluminium ook nog denkbaar, echter wordt de detaillering/profielbreedte wel een stukje grover. Met aluminium kun je niet zo rank detailleren als met staal. Ook met hout kan zeker een passend ontwerp gemaakt worden maar dan moet je niet kiezen voor de standaard douglas/eikenhouten gebint overkappingen die nu veel aangeboden worden. Dergelijke overkappingen zijn afgeleiden van boeren schuren en zijn weinig passend tegen een gevel van een rijksmonument. Misschien kunnen onderstaande voorbeelden in staal in de bijlage inspiratie geven? Het zijn voorbeelden naar aanleiding van een advies voor een vergelijkbare aanvraag in Amersfoort waar een houten aanbouw bij een rijksmonument ook niet als passend werd beoordeeld.

inloggen of registreren om te reageren.