Goedemiddag iedereen, Binnenkort krijgen wij voor het eerst een Rijksmonument in bezit. In het kader van renovatie/verduurzaming gaan we de vloeren ook bekijken. Een deel van de houten vloeren zijn door de vorige eigenaren vervangen door betonnen vloeren (met vloerverwarming in de eetkamer. De zitkamer en werkkamer hebben nog houten balken/vloeren. Zijn deze te vervangen voor geïsoleerde vloerdelen? We gaan het uiteraard meenemen in de vergunningsaanvraag, maar er zijn hier vast al ervaringen mee. Alvast dank voor de antwoorden.
Gerard Wuisman
Gerard Wuisman
Zijn deze te vervangen voor geïsoleerde vloerdelen? Deze vraag is voor mij niet helemaal duidelijk. Als de vloerdelen en balken nog goed zijn en er is een kruipruimte van +40 cm, dan kunnen de vloeren aan de onderzijde worden geïsoleerd. Zo niet, dan is onze onderstaande oplossing mogelijk een alternatief. In 1989 bleken onze houten vloeren en balken door schimmel te zijn aangetast. Wij hebben ze toen vervangen door geïsoleerde betonnen vloeren (tegenwoordig gebruikt men schuimbeton) met vloerverwarming. Dat laatste mocht toen van de Rijksdienst niet. Compromis: wel de leidingen maar niet aansluiten. Dat hebben we na de oplevering natuurlijk wel gedaan en zijn tot op de dag blij met het comfort dat de vloerverwarming biedt. Voor de zekerheid hebben ook radiatoren laten plaatsen voor het geval de vloerverwarming het op enig moment mocht laten afweten.
Marco van Weverwijk
Marco van Weverwijk
Hallo Arjan, Wij gaan onze houten vloer vervangen door een Compofloor. Lichtgewicht, isolerend en geschikt voor vloerverwarming. Misschien het overwegen waard. Met vriendelijke groet, Marco
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Bij elk monument is de situatie weer anders. Daarom is het zo lastig om algemene uitspraken te doen of iets wel of niet mag. Hoe oud zijn de vloerdelen en onderliggende balklaag? Wat ligt er onder deze vloer? Wat is er in het interieur aanwezig dat mogelijk een relatie heeft met de vloer? Een voorbeeld: Onder een houten vloer ligt een oude kelder met tongewelf. Een dergelijke houten vloer kan niet zomaar vervangen worden door een betonnen vloer. Het gewicht van het beton zal schade geven aan het gewelf. Ander voorbeeld: de houten vloer is geschilderd en heeft een relatie met de eveneens geschilderde lambrisering in de kamer. Ook in een dergelijke situatie zal de vloer niet zo maar verwijderd mogen worden. Laatste voorbeeld: de planken vloer blijkt niet zo oud te zijn, maar de balken eronder blijken hergebruikte balken te zijn uit de 16de eeuw. Ook hier zal niet snel vergunning gegeven worden voor het verwijderen van de vloer.
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
Geen schuimbeton (meer)!! De isolatiewaarde is érg laag. Beter een flinke laag hoogwaardig EPS-schuim en daaroverheen een dunne betonvloer, direkt vlak en glad gemaakt met eventueel (bij voorkeur) verwarming in de beton. Ik begrijp echt helemaal niet waarom je geen vloerverwarming zou mogen aanleggen.

inloggen of registreren om te reageren.