Goedenavond, Wij zijn ons aan het oriƫnteren op verduurzamen van de ramen in ons monument. Ervaringen van Fineo en Beng vacuum glas hebben we al verzameld. Beide merken zijn nogal prijzig als je veel kleine raampjes hebt. Heeft iemand ervaring met NEDVAC Sapphire vacuumglas?
Hemmo Poppen
Hemmo Poppen
Goedendag, Wij hebben Monuglas in onze woning laten plaatsen. Met een kleine aanpassing aan de sponning en het toepassen van speciaal glaskit is het aanzicht van buitenaf hetzelfde gebleven.
Alfred Bekenkamp
Alfred Bekenkamp
Klopt Tjeerd ... Wij hebben 7 st. 20 vlaks roederamen en diverse 4 vlaks. Vacuumglas is dan bizar duur en is ook 8-10 mm dik dat niet in de bestaande kozijnen past. Wij hebben nu achterzetramen van acryl. Niet ideaal omdat er altijd wel condens tussen de ramen komt. Wij plaatsen deze van okt-apr.
Reinier Verbeek
Reinier Verbeek
dubbel glas dat wel zal passen (7mm) heeft een heel veel lagere isolatiewaarde dan vacuumglas. En kit of glaslatten kunnen altijd een mm minder dik. Ik zou toch in verband met de duurzaamheid kijken of vacuumglas haalbaar is. Er zit altijd een terugverdientijd op en in de tussentijd is het binnen lekker snel warm en comfortabel. En het koelt veel minder snel af in de nacht. En warmt minder op in de zomer overdag. Het is meer dan alleen de aanschafwaarde.
Gerard Wuisman
Gerard Wuisman
Ik heb vorig jaar diep adem gehaald en Fineo laten plaatsen in combinatie met groot onderhoud / schilderen en deels vernieuwing van ramen. Voor het glas heb ik de ISDE isolatiesubsidie gekregen en na aftrek van die subsidie, de Woonhuissubsidie i.v.m. groot onderhoud. Dat verzachtte de financiƫle pijn.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Soms is het mogelijk om vergunning te krijgen voor het plaatsen van vacuumglas in 1 plaat i.p.v. allemaal kleine ruitjes. In onze gemeente geven we soms toestemming om bij roederamen het neusje van de roede af te zagen (het stukje hout van de roede wat tussen de glasruiten zit), vervolgens 1 hele raamvullende vacuumglasplaat te plaatsen en op de vacuumruit weer een raster van houten neusjes aan te brengen en deze af te werken met stopverf. Op deze manier behoud je het meeste materiaal, maar kun je toch voor een redelijk bedrag verduurzamen. Voorwaarde is wel dat het bestaande glas geen historisch glas is en de bestaande roede en het raamhout behouden blijft (dus niet vervangen). Dit staan we ook bij rijksmonumenten toe als het raam niet direct aan de openbare ruimte grenst en het raamhout een reconstructie betreft en daarom minder historisch is.

inloggen of registreren om te reageren.