Steens muren isoleren. Deel 2? Ik vond dit topic al uit 2018, maar in 7 jaar tijd zijn er veel nieuwe bouwmaterialen bijgekomen. Ik wil met biobased houtwol aan de slag. En daarmee rondom een zo goed mogelijk aansluitende nieuwe binnenschil creëren. Wie heeft goede, praktische ervaring en de juiste opbouw details?
Mijn situatie in Eindhoven: groot vierkant herenhuis, origineel/ onaangepast mansarde dak, gemeentelijk monument, steens muren (geen spouw) uit 1891. De BG muur lijkt een volle steen dikker te zijn dan de gevels op de verdiepingen. In enkele kamers zitten sierlijsten stuc plafonds, dus de opbouw kan niet te dik worden.
De nieuwe, ademende isolatieschil wil ik tussen de vloerbalkkoppen door laten lopen om één aansluitend geheel te realiseren. Buitenom gepleisterd en geverfd. Ik dien nog te achterhalen of die gevelverf dampopen of dampdicht is. Deze dient uiteraard dampopen te zijn voordat ik kan beginnen. Enkel glas op de verdiepingen wil ik vervangen met HR++ glas. Beneden zit al dubbel glas uit 2010. Ook de twee tussenvloeren wil ik voorzien van een goed pakket houtwol: thermische én akoestische isolatie.
Enkele kamers zijn al voorzien van (5-6cm dikke?) voorzetwanden, dan wel begin jaren '90 of anders in 2010 geplaatst. Vooralsnog geen vochtproblemen, zoals het nu lijkt (dus wellicht is de gevel gewoon dampopen naar buiten toe?), maar ik wil die toch ook allemaal vervangen om rondom in het hele pand een Rc-waarde van 2.5 te halen. Energievraag drastisch verlagen en dan wellicht ooit overal naar vloer-/ wandverwarming toe.
Ik denk nu aan 10cm Gutex/ Steico houtwol platen. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal, restproduct van de houtindustrie in het Zwarte Woud. Waterbufferend en ademend zorgt dit natuurlijke spul voor een fijn, gezond binnenklimaat. Opbouw: steens buitenmuur kaal maken, 1cm uitrapen/ vlakmaken, de houtwol platen er volvlaks geheel tegenaan monteren, elektra schijnt er in gefreesd kunnen worden, afwerken met een leemstuc. Zie schetsje in de bijlage.
Volgens mij is het geheel dan dampopen/ ademend. En wellicht heb ik dan geen plastic dampregulerende folies nodig? Het liefst houd ik het geheel puur, met natuurlijke materialen, passend bij het karakter van dit oude huis.
Ik heb al veel onderzoek gedaan, o.a. naar reguliere glas- en steenwol (deze kunnen de vloerbalken verstikken), hennepblokken (lagere Rc-waardes tov houtwol?) en een voorzetwand met stijlen- en regelwerk, maar ik wil de boel zo simpel mogelijk houden. Minder materiaalkosten, minder kans op uitvoeringsfouten, denk ik dan. Maar ik zoek 100% zekerheid voordat ik start. Ik heb geen zin in bouwfouten met schimmels of houtrot tot gevolg...
Later ga ik het dak aanpakken, van binnenuit, tussen de balken. Maar eerst moet er een compleet nieuwe leien dak op... En weer later ooit nog eens de BG vloer. Die is nu deels houten balken (een voorkamer), marmer in het zand (hal), op (ongeisoleerd?) beton woonkamer.
Maar eerst dus de gevels én tussenvloeren rondom. Praktische ervaringen en tips zijn zeer welkom.

Rudy plaatste in Duurzaamheid en energiebesparing
2 maanden geleden
Openbaar
inloggen of registreren om te reageren.