Ed Nijpels
Ed Nijpels
Ik heb een vraagje. Ik overweeg Beng glas te laten plaatsen. Ik heb wel eens gehoord dat de zwarte puntjes in het glas van dichtbij irriteren. Heeft iemand hier ervaring mee. En is er een betaalbaar alternatief?
Leonie Bakker
Leonie Bakker
Ivm de kosten van het puntjesglas hebben wij achterzetramen besteld. we wachten met smart op het resultaat. de isolatiewaarde schijnt flink te zijn en de kosten te overzien. zie ook Het Ramengilde in Haarlem, gespecialiseerd in monumenten ramen
Marc Schmeets
Marc Schmeets
Wij overwegen ook Ben glas. Ik heb een proefmodel gezien en de puntjes zijn niet waarneembaar. Het glas is ook dun circa 9mm in totaal en past goed in onze sponning
Vincent
Vincent
@Ineke Die informatiemarkt klinkt heel interessant! Wij kunnen daar alleen helaas niet in persoon bij zijn. Wordt deze opgenomen? Of zijn achteraf slides beschikbaar..? :)
Ronald
Ronald
BenQ glas heeft witte puntjes. Wij hebben Fineo vacuümglas. Dat heeft zwarte puntjes. Die zijn (vreemd genoeg) minder goed zichtbaar dan witte puntjes, wat een voordeel is. Vacuümglas werkt prima, we hebben vorig jaar 35% minder verstookt. BenQ is Chinees, Fineo is Belgisch. Voor als je dat belangrijk vindt.
Gerard Wuisman
Gerard Wuisman
Wij hebben in 2023 ons op het vacuüm glas georiënteerd. Waaronder bij mensen thuis gaan kijken. Leiden (Fineo), Aardenhout (Beng), Zwolle (Beng), glashandel Leiderdorp (Fineo en Beng). Fineo heeft een nadeel als het geplaatst wordt met een lichte achtergrond. Dan zie je de zwarte puntjes. Beng heeft als nadeel dat als er de zon op schijnt, je tegen een sterretjeshemel aankijkt. Daarnaast klinkt Beng niet erg solide. Je krijgt niet echt een 'glasgeluid'. Alles afwegend hebben we in voor Fineo gekozen. Dat hakte er financieel wel op in. Plus 90 ruiten. Als energiecoach adviseer ik hele ruimtes te voorzien van isolatieglas. Als je alleen een paar ruiten doet, is het effect marginaal omdat het koudeval-effect van de niet geïsoleerde beglazing sterker wordt gevoeld en de ruimte minder comfortabel aanvoelt. Daarnaast is het van belang de ramen tegelijk goed kierdicht te (laten) maken. Dat en het gegeven dat de ramen de nodige reparaties vergden en ze opnieuw geschilderd moesten worden, maakte het project ook duurder. Wij hebben ervoor gekozen de ramen per ruimte uit de kozijnen te laten halen en in de werkplaats van de glaszetter te laten bewerken. Dat betekende we wel dat we soms ruim een maand als holbewoners hebben geleefd. Bezoekers die niet van de nieuwe beglazing weten, zeggen dat onze woning veel comfortabeler aanvoelt dan vroeger. Ook het energiegebruik voor verwarming is merkbaar minder. Als energiecoach heb ik een warmtecamera. Die zet ik bij mijn bezoeken in. Dus ook maar bij mezelf na de plaatsing van de Fineo ruiten. Resultaat: een van de ruiten bleek niet te isoleren hoewel er niet te zien was dat hij lek of niet goed gefabriceerd was. Deze ruit is vervangen. Fineo zegt een garantie te geven van 20 jaar. Die garantieverklaring op de website heb ik in een document vastgelegd. Waarom? Noch het plaatsend glasbedrijf (wist niet dat het het aanspreekpunt is voor garantie) noch Fineo (verwijst naar de glasplaatser) wilden de garantie en de daaraan verbonden voorwaarden opschrift verstrekken. En die garantievoorwaarden bevatten bepalingen die niet uitvoerbaar zijn. Zo moet je per ruit het ID-nummer kunnen overleggen wil je voor die ruit een beroep op de garantie kunnen doen. Een onmogelijke voorwaarde. "GARANTIE FINEO is niet alleen ultramoderne beglazing; het staat ook synoniem voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. FINEO beglazing wordt geleverd met een garantie van 20 jaar, wat de industriële normen en verwachtingen ver overtreft. Bovendien overtreft FINEO, met een onveranderde levensduur en prestaties die door laboratoriumtests worden geschat op minimaal 60 jaar, de Europese eisen, waardoor deze beglazing ver voorloopt op de alternatieven die op de markt verkrijgbaar zijn." Hier wil ik nog werk van maken.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Beng glas heeft veel verschillende type ruiten van verschillende (Chinese) leveranciers. Fineo van AGC heeft maar 1 type ruit. Verder heeft ook bijvoorbeeld Pilkington vacuumglas in zijn assortiment. Een 1 op 1 vergelijk is dus lastig als je niet vernoemt welke type je met elkaar vergelijkt. De afstandhouders (puntjes) tussen beide glasplaten verschillen bijvoorbeeld per type en merk maar ook de kleuruitstraling, weerspiegeling, dikte van het glas maar ook de dikte, materiaalsoort en afstand tussen de afstandhouders (rasterpatroon), de randafwerking enz. Een blikkerig geluid van een Beng-ruit is vermoedelijk een ouder type toen de bolletjes (afstandhouders) groter waren en verder van elkaar stonden. Van de nieuwste types ken ik dit fenomeen niet. Woningeigenaren in Amersfoort met vacuumglas geven aan de puntjes eigenlijk niet (meer) te ervaren (of het nu Beng of Fineo is). Enkel in voor- en najaar bij hoge luchtvochtigheid buiten en lage temperaturen kunnen deze ruiten (omdat ze zo goed isoleren) aan de BUITENzijde beslaan (condenseren). in de beslagen ruit ga je dan wel het rasterpatroon zien omdat op die plekken de temperatuur van de ruit net iets hoger is. Verderop in de ochtend verdwijnt de condens omdat dan vaak de buitentemperatuur stijgt. Realiseer je je verder dat je door een ruit kijkt en je ogen zich scherp stellen op het beeld achter de ruit. De puntjes zien je ogen dan niet. Pas als je er dicht op gaat staan, iets schuin kijkt en scherpstelt op het glas zelf kun je de puntjes waarnemen. In de praktijk doe je dat nooit.

inloggen of registreren om te reageren.