Wim Schermer
Wim Schermer

In 2006 - 2007 hebben wij op het eiland De Woude, gelegen in het Alkmaardermeer, een nieuwe stolp gebouwd op de plek waar een identieke stolp door bouwvalligheid moest worden afgebroken.

De toen standaard in de spouw geplande isolatie met Rockwool en een isolatiewaarde van Rc 3.5 hebben vervangen door Recticel pir platen met aluminum platen aan weerszijden. De vloerisolatie van 18 cm polystyreen verdubbeld naar 36 cm. In de dakplaten was 12 cm Rockwool voorzien en dit gelijk vervangen door de maximale 20 cm.

We hebben een grondwater warmtepomp met 180 liter boiler geïnstalleerd. Met een grondwatertemperatuur van 11,4 graden levert dit jaarrond een COP van 6.0 op. Het laatste jaar is het elektriciteitsverbruik voor verwarming en koeling slechts 5.900 kWh geweest. Zou je dit omrekenen naar een normale ééngezinswoning, dan zou deze 20 euro per maand kwijt zijn aan verwarming en koeling. Ook koeling verloopt via de vloerverwarming. Zelfs op de heetste dagen is het bij ons niet warmer geweest dan 24 graden C.

Voor warm water voor douchen en wassen met de allwater wasmachine, deze haalt het warme water uit de warmtepomp en niet via verwarming met de elektrische spiraal, zijn wij 40 kWh per maand kwijt. Kosten per maand rond 8 euro voor twee gezinsleden. Dat maakt ook meteen duidelijk.dat investeringen in zonneboilers, heatpipes, warmteterugwinning via douchewater nooit en te nimmer worden terugverdiend.

Tenslotte hebben wij een balansventilatiesysteem geïnstalleerd. Deze wint de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht tot 96% terug.
Dit is wat ik de heilige drie-eenheid noem. Uitstekend isoleren, warmtepomp en balansventilatie.

Om het huis 100% energie neutraal te maken hebben wij op de carport, vrijwel onzichtbaar, 8 hoogwaardige zonnepanelen geplaatst. Die leveren precies genoeg energie om de elektrische auto 12.000 km te laten rijden. Daarnaast hebben wij 37 zonnepanelen op het dak van een boerenschuur liggen in een zogenaamd Postcoderoos project.

Een uitgebreider beschrijving van de aanleg en installatie van de stolp vind je op:

http://www.olino.org/articles/2011/02/14/duurzame-boerderij-met-warmtep

Pim
Pim

Gaaf! Wij zijn met exact dezelfde wijzigingen bezig aan ons monument. Iets jonger (1962) en met plat dak, dus hopelijk kunnen we de PV panelen op ons eigen dak kwijt. Na uitvoerig inlezen en overleg met energieadviseur kan ik me volledige vinden in die 3-eenheid: isoleren (met stip de belangrijkste), warmtepomp met grondboring en balansventilatie met WTW. Wij wonen er echter nog niet, dus de praktijk moet nog gaan uitwijzen of het echt klopt :)


inloggen of registreren om te reageren.