Hallo, als nieuw lid en bezig met renovatie van ons huis, ben ik benieuwd welk merk en/of van welke fabrikant verf jullie gebruiken. De afgelopen weken heb ik een woonkamer ontdaan van verlaagd plafond, nog een zachtboard plafond, heel veel schrootjes en behang (modern) De balken zijn nu in zicht, zijn in vrij goede staat en in donker oker. De onderste delen zijn echter vol met spijker gaten vanwege betengeling zacht board plafond. Deze wil ik opschuren en in oude kleur weer schilderen. Dus ben ik op zoek naar de donker oker kleur verf.

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Marijke,

Prachtig altijd dat soort ontdekkingen! Ik kan daar ook echt van genieten. Voor je gaat schilderen zou ik in elk geval even goed verder kijken wat er verder aan originele betimmeringen en dergelijke aanwezig is en proberen te achterhalen wat ook van andere delen de originele kleur is geweest om zo alles direct op elkaar af te kunnen stemmen. Misschien zitten er onder die oker nog wel oudere kleuren verborgen...

Ik denk dat het merk minder belangrijk is als de kwaliteit. Farrow & Ball is een traditionele fabrikant die erg goed is in vooral binnenkleuren. Ik vind echter als je naar de producten op zich kijkt dat ze redelijk aan de prijs zijn. Er zijn kwalitatief betere opties voor een lagere prijs. Tegenwoordig werkt elk merk wel met een mengmachine, dus kun je de kleur tot in detail uitzoeken en afstemmen op de rest van je interieur. Fabrikanten zijn ook prima in staat om kleuren van een ander feilloos na te maken, ook van Farrow & Ball. Boonstoppel is een merk van Sigma Coatings, vele producten zijn 1:1 het zelfde. Qua marketing richt Sigma zich echter met hun merk Boonstoppel meer op de markt van monumenten.
Als je een wat meer verzadigde kleur gebruikt zou in kiezen voor een verf op basis van alkydhars - polyurethaan. Je hebt dan van Sigma bijvoorbeeld de S2U Satin. Punt is als je deze verven in een lichte kleur gebruikt dat ze snel vergelen, maar het oker wat jij voor ogen hebt is dit geen enkel probleem.
Denk er aan dat je de balken eerst goed afwast voor je gaat schuren. Je schuurt het vuil anders dieper de ondergrond in en de hechting is minder. Schuur liefst niet met de machine, omdat de balken niet recht zijn schuur je snel door hoeken heen.

Voor gevels buiten is Keim inderdaad een mooi product, mooie matte uitstraling, maar kan niet over met andere muurverf behandelde gevels. Er zit een etsende component in die zich "vastbijt" in een steenachtige ondergrond. Altijd glas volledig afplakken bij dit soort verf!

Groet, Jeroen

Marijke Pieters
Marijke Pieters

Bedankt voor de reacties, Keim had ik nog nooit van gehoord, dus die zoek ik op. Deze balken, zijn afgetimmerde balken en dus wel goed te schuren (snap dat je dacht dat het massief houten balken waren). Ik heb ook twee inbouw kastjes naast beide ramen bevrijd van isolatie en schrootjes, die zijn in uitmuntende staat, ruiken niet eens muf! Beetje voordeel is dat ik professionele kunstenaar ben en aardig goed met kleur ben. In slaapkamer (oude opkamer) heb ik exact hetzelfde gedaan en verf laten mengen aangezien het een "lastige" kleur was, beetje eucalyptus/grijs/groene kleur. Daar heb ik dus ook deels de originele plafond plankjes en balken behouden en onderste delen nieuw geschilderd, is erg mooi geworden. Nu in de woonkamer is het zo'n mooie kleur oker, dit is ook de originele kleur en dacht misschien dat deze nog in traditionele verf misschien te krijgen zou zijn. Heb al zoveel mooie ontdekkingen gedaan, zit te denken om een blog te beginnen :)

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Marijke,

Al je denkt aan traditionele verf heb je veelal lijnolieverf. De schilder maakte die vroeger zelf met lijnolie, siccatief en gemalen pigmenten. Als vulstof werd gemalen krijt toegevoegd wat ook de glansgraad beïnvloed.
Kant-en-klare lijnolieverven zijn wel te koop, men werkt daar vaak niet graag mee omdat de droogtijd langer is. Droogtijden zijn wel korter tegenwoordig, maar deze verven lopen lang na. Grotere kans op zakkers. Bovendien zijn ze minder hard, wat voor binnentoepassingen vaak praktisch is voor ondermeer schoonhouden.
Kijk eens naar Toplin van Aquamarijn verven.

Wat Keim betreft, dit is nogal specialistisch. Als je je echt in dergelijke producten wil verdiepen zoek dan ook eens naar Kalei. Nogmaals, het zijn producten die niet voor elke toepassing geschikt zijn en wellicht wat begeleiding vragen.

Groet, Jeroen

Marijke Pieters
Marijke Pieters

Hallo Jeroen, ik zat inderdaad ook de lijnolieverf te overwegen. Het is zo'n keuze waar ik nog niet over uit ben, ga je voor het echte oude en dus ook de historische verf of ga ik voor de modernere verf, maar dan wel exacte kleur. Door de historie hebben de balken ook een bepaalde patina gekregen, dus kan goed zijn, dat ik na het schilderen het nieuwe verfwerk ook patina ga geven zodat het een geheel wordt met het oude verfwerk. In de slaapkamer had ik in het plafond een stuk multiplex hout (ooit een reparatie na lekkage geweest) Van die plaat heb ik nepbalkjes geschilderd wat erg goed gelukt is, zelfs als mensen eronder staan zien ze niet dat het niet echt is :) Moet zeggen, dat zijn ook de mooie uitdagingen van het restaureren. Ben zelf ook Nelf op het spoor gekomen, een oude verffabriek in Groningen, Marum en die hebben ook oude monumenten kleuren. Buiten verf werk zijn we nog niet aan toe, dat is weer een later stadium, maar alle info is welkom. Bedankt voor het delen.

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Marijke,

Oude types verf hoeft voor mij niet altijd perse, als de uitstraling van de nieuwe verf maar het zelfde is. Nieuwe kwaliteit is soms beter, soms ook niet. Ligt ook een beetje aan de toepassing. Lijnolie vergeelt bijvoorbeeld ook. Veel hangt voor een oude uitstraling ook af van de manier van verwerken. Verfrollers zijn pas in de jaren 50 een beetje voor muurverf in gebruik gekomen, ik sta dus zelf thuis zelfs mijn plafonds en wanden in het trapgat echt met de kwast te schilderen. Dit alleen al geeft een heel andere uitstraling.
Een oude balk met mooi patina die goed in de verf zit hoeft ook niet perse over. Als jij kunstenares bent kun je misschien ook een beetje olieverf op kleur bijmaken en met palet de reparatieplekjes bijwerken?
Nelf is trouwens geen slechte fabrikant maar ik heb wel ooit een serieus probleem met garantie gehad met hun. Omdat ik liever een probleemloze leverancier heb werk ik hier dus liever niet meer mee. Ik heb toen samen met mijn grossier het probleem voor de klant zelf opgelost. Ook kleuren van Nelf zijn trouwens weer beschikbaar bij vrijwel elke fabrikant.

Groet, Jeroen

Marijke Pieters
Marijke Pieters

Daar heb je ook een goed punt, als je een mooie kwaliteit verf hebt en precies op kleur kunt mengen is een groot voordeel. Ik verf ook alles met kwast, maak vaak ook mijn eigen kalkverf, deze met brede blokkwast schilderen geeft vaak een mooi beeld, vooral donkere kleuren. Ga nu eerst op vakantie en ga daarna weer met plezier aan de gang :)

Helèn en Eric  De Jong
Helèn en Eric De Jong

Beste Marijke,

Houd rekening met het feit dat een oude lijnolie- of een alkydverf bij gebrek aan daglicht sterk vergeeld/verdonkerd. Voor je de kleur gaat selecteren dien je het schilderwerk te laten "opbleken". Veel verfleveranciers kunnen kleuren scannen. Het nadeeel kan zijn als je plaatselijk bijwerkt, dat er door lichtval en kleurbeïnvloeding er toch een gering nuanceverschil optreedt.

In de eerdere reacties lees ik niets terug over de glansgraad van de verf. Herfst en Helder is een verfleverancier die een matte lak voor binnen hebben.

Wat betreft het verwerken kun je de verf gerust vol aanbrengen met een viltroller. Voor het authentieke resultaat strijk je de laag door met een goede, besleten kwast (dus eerst flink gebruiken bij het gronden). Een kwast is net als een vulpen. Door het gebruik gaat het naar je hand staan en wordt het eindresultaat beter.

Marijke Pieters
Marijke Pieters

Terug van vakantie en lees je reactie nu pas, bedankt daarvoor. Glansgraad is voornamelijk mat. Zal Herfst en Helder opzoeken. Probleem is met eventueel kleur scannen, kan niet een balk meenemen naar de winkel :) Ik vermoed ook dat de huidige kleur vergeeld/verdonkerd is, desondanks dat vind ik het juist een mooie kleur en hecht ik veel waarde zoveel mogelijk (daar waar het kan) zaken intakt te houden, dus ga op zoek naar een kleur die hopelijk zo exact mogelijk overeenkomt.


inloggen of registreren om te reageren.