Goedemorgen, ik ben sinds gister lid geworden van deze groep en stel me graag even voor. Mijn naam is Barend en sinds 2 jaar woon ik met mijn vrouw en onze twee kinderen in Venhuizen. We hebben daar een huis met aangebouwde stolpschuur uit 1926 gekocht waar later (1960 en 1970) nog een tweetal schuren zijn aangebouwd. De stolpschuur heeft een dubbel vierkant en is nog ingericht als stal. Er zitten nog maar weinig geen authentieke elementen elementen in, behoudens het vierkant uiteraard. We hebben scheuren in de muren, betonnen stal-binnenvloeren, houten raamkozijnen zijn volledig weg gerot, goten en dak zijn aan vervanging toe.....maar wat vinden we hem mooi!

De stolp is gebouwd in 1926 en heeft snijvoegen. Een dubbel vierkant geeft de schuur de maximale maten van 14x24m. De dakpannen liggen er inmiddels weer 50 jaar op en zijn toe aan vervanging. Recentelijk is van een soort uitbouw (ken de term niet) een stel dakpannen afgeschoven. De panlatten waren totaal verdroogd en spijkers doorgerot. We zijn nu bezig met offertes voor een nieuw dak: dakpannen/onderliggend riet eraf en dakbeschot, folie en nieuwe dakpannen er weer op. We willen het netjes doen maar het budget is natuurlijk ook belangrijk.

Het is het plan om de stolp bij het huis te betrekken en heb daarom ook veel vragen:
- zoeken goede isololatiedetails voor de muren
- hoe isoleer ik de vloer (al het beton eruit, PS schuim erin en beton erover?)
- hoe ga ik om met de scheuren in de wanden en hoe verbind ik deze goed aan de betonvloer
- moet ik trekstangen aanbrengen tussen buitenmuren en vierkant?
- betaalbaar verwarmen (opties zijn bijstook hout, zonneboiler, warmtepomp,...)
etc etc etc

Het zijn vast vragen die iedere nieuwkomer heeft. Al met al een fantastische zoektocht waarbij ik hier wat antwoorden hoop te ontvangen en mijn opgedane kennis te kunnen delen.

Groet Barend