Al ruim 12 jaar wonen we in onze stolp in Aartswoud.
De laatste jaren wordt in toenemende mate ons rieten dak opengemaakt door de vogels. Wie heeft hier een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor?
We zijn benieuwd!

Willy Wolfs
Willy Wolfs

Mogelijk is er sprake van mosgroei? Dit is aantrekkelijk voor insecten en daar komen op hun beurt vogels op af. Preventief verwijderen van mosgroei zou wellicht kunnen helpen. Maar in dat geval is (afhankelijk van de door vogels aangetaste oppervlakte) wellicht het aanpakken van de oorzaak kostbaarder dan het bestrijden van het symptoom. En geen duurzame (in de zin van permanente) oplossing....

Boerderijenstichting Noord-Holland
Boerderijenstichting Noord-Holland

Er zijn helaas nog geen duurzame oplossingen bij ons bekend. Een papieren vogel of een dode kauw is effectief, net zoals netten en linten maar allen werken altijd maar kort want vooral de kauw is niet lang onder de indruk.
Al in verschillende Nieuwsbrieven kwamen tips aan de orde, zoals in Nieuwsbrief 36 een te lenen ratel; https://www.boerderijenstichting.nl/media/6331/36.pdf die wel duurzaam leek te werken. Het verwijderen van mos is een goede methode om in ieder geval de vogelvraat te verminderen.

Peter van Zutphen
Peter van Zutphen

Rietdekkers adviseren op het moment er een gaatje komt meteen bellen om het te laten stoppen. Dan wordt het gat niet groter. Soms wordt er door rietdekkers met name bij de nok gaas aangebracht.


inloggen of registreren om te reageren.