MarkReinsma

Dag,

Wij zijn een particulier eigenaar geworden van een rijksmonument met woonfunctie. de gehele straat is een beschermd dorpsaanzicht en daarom ooit ook monument geworden om het straatbeeld zo te behouden. Nu lopen wij tegen een aantal zaken aan, wat hoge kosten met zich meebrengt en wij zijn benieuwd of er meer eigenaren zijn die dit ervaren en of er iets met deze kosten gedaan kunnen worden.

1) Wij hebben een vergunning aangevraagd voor een aanbouw en een aparte vergunning voor het asbest vrij maken van het dak en het isoleren van het dak. de aanbouw is vergund en is inmiddels gerealiseerd, maar het dak laat op zich wachten door wet natuurbescherming. Doordat er in oude woningen vaak mussen en vleermuizen nestelen onder de dakpannen, moet worden aangetoond dat deze hier wel/niet leven. De provincie moet dan ontheffing afgeven, voordat een gemeente de vergunning kan oppakken. Al met al moeten er rapporten gemaakt worden, kan de aannemer niet in 1 fase bouwen, omdat als het dak eraf is, de kans op lekkage groter wordt.
2) Daarnaast geeft deze manier van dit vergunningstraject onze een lange bouwtijd op, waardoor wij bijna een jaar langer een 2e woning moeten aanhouden, omdat de nieuwe woning niet gereed gemaakt kan worden voor bewoning.

De kosten die wij hiervoor maken lopen op en ja dit valt ons nogal tegen. Zijn er meer eigenaren die dit meegemaakt hebben en is er een mogelijkheid deze kosten deels of geheel vergoed te krijgen?

Alvast bedankt voor uw advies/hulp.

Mark