Beste Leden,

Heeft iemand recent ervaring met het splitsen van een Rijksmonument binnen beschermd stadsgezicht?
Het pand betreft een woonhuis met subcategorie woon-werk functie. Nu willen wij van het werkgedeelte ook een woonhuis maken. Dus dat er twee woningen komen met ieder een eigen huisnummer. Het woonhuis en het werkgedeelte hebben al ieder hun eigen kadastrale perceel, dus alleen de woning moet gesplitst worden en waarna kadastraal gesplitst worden.

Bij een korte telefonische navraag bij Monumentenzorg van de gemeente, werd ons verteld om met een architect/bouwkundig adviseur een goed rapport op te maken, Dit omdat zij vaak de regeltjes en procedure voor zo'n aanvraag weten.
En de gemeente gaf ook aan, dat bij een goed onderbouwd rapport een vergunning aangevraagd kon worden, met normale looptijd van 6 tot 8 weken.
Nu zal door deze splitsing, er bijvoorbeeld geen verandering komen voor parkeerplaatsen/veranderingen toegangswegen, omdat er al een eigen oprit met eigen stuk perceel bestaat (behorend bij het werkgedeelte) met voldoende ruimte voor parkeren.
Dus de grootste wijziging zal zijn "woonbestemming" en de splitsing van het pand zelf.

Nu begrijp ik wel dat er kosten verbonden zijn aan een architect/bouwkundig adviseur, maar weet iemand welke kosten de Gemeente zelf in rekening gaat brengen? Betreft de Gemeente Oss.
Dit is ons wat onduidelijk. De Gemeente Oss brengt geen leges in rekening voor monumenten, maar zullen zij bijvoorbeeld plankosten in rekening gaan brengen bij ons? Al lijkt ons dat niet van toepassing omdat er geen sprake zal zijn van toezicht op de aanleg van voorzieningen.

Is er iemand hier die ons hier wellicht meer informatie over kan geven? Of wellicht tips?