Beste Margreet
De darsdeuren kunnen prima open staan tot een windkracht 6 als ze met de juiste windhaken zijn vastgezet aan de deur maar ook met voldoende achterhout aan de boerderij zelf. Vooral de buitenste deur is de belangrijkste die vangt de meeste wind. Meestal een onder en een boven zodat het zwieberen van de deur wordt tegen gegaan. Met het zwieberen zou de deur en ook de windhaak teveel belast worden waardoor deze met schroeven en al eruit kunnen trekken. Deze stevige geluidsarme haken heb ik jaren geleden ontwikkeld en op meerdere lengen in RVS op voorraad leggen in het magazijn. Wel is het inderdaad zo dat waar je ook bent altijd het weer (de natuur) in de gaten blijft houden.
Om de oude bestaande deuren zo open te zetten in weer en wind is niet zo verstandig omdat de oude deuren en kozijn daar meestal niet tegen bestand zijn en van korte levensduur zijn in geopende stand.
Glas achter of in een darsdeur kozijn zetten en liefst in een grote trippel glasplaat in zijn geheel is prima mogelijk. Als je het zo maakt dat de bommel blijft zitten dan kan je daar een mooie sluiting van buiten af op vastmaken die je nagenoeg niet ziet als de deuren met harde wind dicht staan. een sluitring van rond 3cm blijf je dan nog zien.
Mooier is het nog als je de glas partij meer naar binnen plaatst en maar let dan op de regen inslag dat dat geen negatieve invloed heeft en er weer uitlopen kan. Met het naar binnen plaatsen ontstaat er meteen en leuke zonne ruimte (veranda) en is de schittering van glas uit het mooie stoere darspui vandaan.
Alle onderdelen zijn denk ik in onze 30 jaar stolpen al gepasseerd en de meeste problemen zijn hier nieuwe vindingen op gevonden.
Ontwerpen en bouwen is en blijft zo een leuk vak!
Succes met jullie deuren Margreet..